Marmara Denizi alarm veriyor: “Zehirli gazlar üretmeye başlayacak”
Marmara Denizi’nin dibindeki oksijensiz tabakanın giderek yüzeye doğru dayandığını belirten uzmanlar, artan kirliliğin önlenememesi durumunda bir felaketin yaşanacağı konusunda uyardı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün verilerine göre Marmara Denizi’nde, Karadeniz suyunun bulunduğu ilk 30 metrelik tabakada oksijen değeri litrede 8-9 miligram olarak ölçülürken, 30 metreden itibaren başlayan Akdeniz suyunda 1 ila 2 miligrama, denizin tabanından itibaren 300 metreye kadarki tabakadaysa 1 miligramın altına düşüyor.
Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi’nin Doğu Marmara’daki Çınarcık Çukuru’nun derin suları için derlediği uzun yıllar verilerine göre, 1980’lerde litrede 2 miligramın üstünde seyreden oksijen değerleri, bugün litrede 0,5 miligramın altına inmiş durumda.
DİP SULARDAKİ OKSİJEN EŞİKTE
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, oksijenin belli bir sıcaklık ve tuzluluk düzeyinde daha az miktarda çözündüğünü, özellikle dip sulardaki oksijenin, son 30-35 yılda eşik değerlerin altına indiğini söyledi.
Yücel, “Son durumda Doğu Marmara‘da dip suları neredeyse oksijensiz. Son yıllarda oksijensizleşme giderek yüzeye doğru dayanmış durumda ve oksijen seviyesi 25-30 metreden sonra litrede 2 miligramın altında” dedi.
Yücel, deniz suyundaki oksijen değerinin litrede 2 miligramın altına düşmesinin, ticari balık türlerinin çoğunun bu suda yaşayamayacağı ve kaçacağı anlamına geldiğini vurguladı.
‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BASKISI ÇOK ŞİDDETLİ’
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, konumu ve yapısı itibariyle hassas olarak nitelendirdiği Marmara Denizi’nde tarih boyunca çok fazla insan baskısı yaşandığını, bu baskıların da giderek arttığını vurguladı. Salihoğlu, “En yüksek olanlar, kirlilik ve balıkçılık baskısı. İklim değişikliği baskısı da çok yoğun, bu zaten global bir baskı ve Marmara‘da da çok şiddetli hissedilmekte” dedi.
Marmara Denizi’nde Karadeniz’in etkilerinin çok fazla görüldüğünü dile getiren Salihoğlu, Tuna Nehri’nden gelen kirliliğin kontrol altına alınmasıyla bu baskının azaldığını, buna karşılık denizi çevreleyen şehirlerin baskısının çok arttığını aktardı.
Salihoğlu, şöyle devam etti:
“Kirliliği bugün yarıya indirsek, Akdeniz’den gelen ve Marmara’yı besleyen suyun, oksijen seviyelerini beş-altı yıl içinde bizim hedeflediğimiz, en azından o hipoksik seviyenin üzerine çıkaracağını görüyoruz. Akdeniz’den gelen su kısılırsa ya da kirliliği artarsa Marmara için bir felaket olur. Giderek hızla Karadeniz’e döner.”
‘MARMARA ÖLÜ BİR DENİZ OLABİLİR’
Yaşanabilecek en kötü senaryonun gerçekleşmemesi için tüm arıtma sistemlerinin bir an önce ileri arıtmaya geçmesi ve denize akan 11 nehrin temizlenmesi gerektiğinin altını çizen Salihoğlu, “Marmara‘ya akan nehirler çok kirli, Susurluk Havzası’ndan çok ciddi bir kirlilik girdisi var. Bunlar artarsa artık Marmara ölü bir denize dönebilir. Şu anda kötü durumda, çok daha kötü bir noktaya geçmeyiz diye umuyorum” dedi.
Kirliliğe karşı önlem alınmaması halinde müsilaj, denizanası sayısında artış ve toksik gazlar çıkaran zararlı alg patlamaları gibi olayların daha fazla yaşanacağı uyarısında bulunan Salihoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Denizlerin bize sağladığı iki tür servis var. Birisi doğrudan paraya dönüşen, denizden gıda elde etmek. Diğeri de doğrudan markette yeri olmayan ancak çok ciddi bir ekonomik sosyal karşılığı olan oksijen ve sağlık. Bu servisleri kaybediyoruz artık. Denizlerin absorbe ettiği karbondioksit düşüyor, ürettiği oksijen azalıyor. Belki rahatsız edici zehirli gazlar üretmeye başlayacak.”
(DİKEN)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Buca’da kadın emeğine destek büyüyor
Buca Belediyesi, kadın emeğinin ekonomiye katılması ve kadınların hayatın her alanında hak ettiği...
Başkan Tugay'dan AK Partili İnan'a sert yanıt: Kılıf...
İzmir'de tartışmaları devam eden üç taşınmazın belediyeye devrine ilişkin AK Partili Eyyüp Kadir...
12 asker şehit olmuştu: MSB'den 'ihmal ya da kasıt yok'...
Milli Savunma Bakanlığı, 6 Temmuz’da Irak’ın Pençe-Kilit harekâtı bölgesinde 12 askerin metan...
Çevre Haberleri
TümüBilirkişi sessiz, şirket mesaide: Bağbaşı'nda köylülere,...
Uşak'ın Bağbaşı köyünde GES projesine karşı açılan iptal davasında bilirkişi raporu...
Buca Tınaztepe'de yangın: Havadan ve karadan müdahale...
İzmir’in Buca ilçesinde başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam...
Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...
Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...
İzmir için alarm verildi: Orman yangını riski en yüksek...
İletişim Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin...
Bakan Yumaklı'dan müjde: Gömeç'teki yangın kontrol altında!
Balıkesir'in Gömeç ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını büyük oranda söndürüldü. Tarım...
Aydın'da yanan ormanda sıcaklık 440 dereceye ulaştı!
Aydın’ın Çine ilçesindeki orman yangınları ile mücadele sürüyor. Termal kameraların alevlerin...
Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!
Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...
Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...
Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...
Çeşmeliler, Sabancı'nın projesini yargıya taşıyacak!
Çeşme’de doğal sit ve tarım arazileri üzerinde kurulması amaçlanan GES projesine verilen “ÇED...
İzmir'e yağmur geliyor: İşte hafta sonu hava durumu...
Kuzeybatıdan gelen yağışlı sistem hafta sonu yurdun büyük bölümünde etkisini gösterecek. İzmir'e...
Datça’da yangına hızlı müdahale
Datça Emecik’te çıkan yangın ekiplerin ve vatandaşların ortak müdahalesiyle kontrol altına...
