GÜLPERİ TİBİN/ EGE’YE BAKIŞ - İzmir’deki eğitim sendikaları, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla ilgili basın açıklaması yaptı. Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, Eğitim-İŞ, Anadolu Eğitim-SEN, TEÇ-SEN ve Öğretmenler Sendikası’nın katıldığı açıklamada, Hürriyetçi Eğitim-Sen adına konuşan Adnan Sarısayı, “Bize dayatılan bu öğretmenlik yasasını inşallah geri çevireceğiz. Bunu çıkarsalar bile sonunda iptal ettireceğiz” dedi.
“EĞİTİM SİSTEMİ GÜVENCESİZ ÇALIŞANLARLA İNŞA EDİLEMEZ”
Eğitim-İŞ İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Şen, okulların öğretmenlerin işyeri olduğunu söyleyerek, “Disiplin hükümleriyle baskılamayı kabul etmiyoruz. Biz eğitim fakültelerinden öğretmen olarak mezun olduk, okullar bizim işyerimizdir. Bugün bu kanuna karşı çıkmazsak hem kendimize hem de meslektaşlarımıza ihanet etmiş oluruz. Güvencesiz istihdamı reddediyoruz. Sözleşmeli değil kadrolu olarak istihdam edilmemiz zorunludur. Öğretmenlik geçici değil daimi olmalıdır. Eğitim sistemi güvencesiz çalışanlarla inşa edilemez. ÇEDES gibi protokollerle dayatılan protokoller de öğretmenliğin gerçek amacını zedelemektedir” ifadelerini kullandı.
“TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GİDECEKTİR”
Alandaki öğretmenlerin, cumhuriyetin öğretmenleri olduğunu kaydeden Şen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Unutmayın. İtiraz etmeyen öğretmenler istiyorlar ama biz cumhuriyetin öğretmenleriyiz. Cumhuriyet dersini vermeye, fikri hür vicdanı hür nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz. Bu kanun yürürlükten kalkana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Mesleğin onuruna, geleceğine sahip çıkacağız. Bu kanun için mücadele edenlerse tarihin çöplüğüne gidecektir.”
“BU YASAYI KABUL ETMİYORUZ”
Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, ÖMK’yı kabul etmediklerini ifade ederek, “Eğitim emekçilerini yok sayan kanun eğitime zarar veriyor. Öğretmenlik mesleğini değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, özlük haklarımızı zayıflatan ÖMK’yı kabul etmiyoruz. Bizler, bu yasa tasarısına karşı haklı tepkimizi dile getirmek zorundayız. TBMM önünde günlerce oturduk, omuz omuza mücadele ettik. Ankara’da hergün polis şiddetiyle karşı karşıya kaldık. Öğretmenlerin sesine kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik mesleğini gerçekten öğretmenden yana, öğretmeni destekleyen bir yasa tasarısı oluşturmak için iş birliğine çağırıyoruz. Bu yasa tasarısını asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.
“GERİ ÇEVİRECEĞİZ”
Bu yasa çıksa bile iptal ettireceklerini söyleyen Hürriyetçi Eğitim-Sen’den Adnan Sarısayı, “Bize dayatılan bu öğretmenlik yasasını inşallah geri çevireceğiz. Bunu çıkarsalar bile sonunda iptal ettireceğiz. Haklarımıza sahip çıkıyoruz, taleplerimizi istiyoruz. Bu meydanda toplanan eğitim çalışanlarına haklarına sahip çıktıkları için sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Sayın Bakana sesleniyorum, öğretmenlerin ‘hayır’ dediği bir yasa çıkarılamaz” dedi.
“Özel okullarda kölelik düzeni devam ediyor”
Özel okullarda kölelik düzeninin devam ettiğini söyleyen Özel Öğretmenleri adına konuşan Sendika İzmir İl Temsilcisi Rabia Atbaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin dört bir yanında bir amaç uğruna toplanan eğitim emekçileri olarak ÖMK’yı kabul etmiyoruz çünkü asgari ücret düzenine son vermiyor, kabul etmiyoruz çünkü mesleğimizi güvence altına almıyor. Öğretmen sendikası olarak 3 yıl boyunca MEB’in önünde eylem yaptık. Geçtiğimiz yaz 52 gün boyunca meclis parkında nöbet tuttuk. Pes etmiyoruz çünkü meşru bir mücadelenin içindeyiz. Duymayanlar, bilmeyenler için tekrar edelim. Öğretmen sendikası olarak 3 yıldır, ‘Özel okullarda kölelik koşulları hüküm sürüyor ve MEB bu durumu sadece seyrediyor. Bu düzen son bulmak zorundadır!’ Tüm toplum öğretmenler asgari ücretle çalıştırılmamalı derken MEB buna, kulağını tıkayamaz”
“SİZ KİMİN BAKANISINIZ?”
Milli Eğitim Bakanı’na “Siz kimin bakanısınız?” sorusunu yönelten Atbaş, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Buradan MEB Bakanı’na soruyoruz, ‘Siz kimin bakanısınız?’ Bizim bakanımız eğitimi paraya çeviren patronların değil, öğretmenlerin sözünü dinler. Bunları yapmazken siz kimin bakanısınız? Bizler zorlu şartlara rağmen mesleğimizden vazgeçmiyoruz, kamusal eğitim terk edilirken yarattığınız sistemde eğitimin yükünü omuzluyoruz. Size rağmen sözümüzün dinlenmediği, öğretmenin sadece adının olduğu Öğretmenlik Mesleğini Bitirme Kanunu’na karşı mücadeleyi büyütüyoruz. Kazanacağız!”