ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye detayı: İzmirli şirket de listeye girdi
ABD Hazine Bakanlığı, İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantı halinde olduğu ifade edilen ve bu yaz en az üç Boeing 777 uçağını Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman üzerinden İran’a götürülmesine destekleyen İzmir merkezli Sky Phoenix şirketini yaptırım listesine ekledi.

ABD yönetiminin İran'ın havacılık sektörünü hedef alan yeni yaptırım paketinde Türkiye merkezli üç şirketi de ekledi.
Tek Referans'ta yer alan habere göre, ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), İzmir merkezli Sky Phoenix Hava Yolları Taşımacılığı Ticaret Ltd. Şti. ile İstanbul merkezli S Sistem Lojistik Hizmetleri AŞ ve Mes Kargo Taşımacılık Turizm ve Dış Ticaret Ltd. Şti.'yi yaptırım listesine ekledi.
OFAC'ın 8 Eylül tarihli duyurusunda üç şirketin de İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantılı olduğu belirtildi. ABD makamları, şirketlerin Mahan Air'e çeşitli alanlarda maddi, finansal veya teknolojik destek sağladığını öne sürdü.
Mahan Air, ABD tarafından İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 2011’den bu yana yaptırım altında tutuluyor. Washington son paketle yalnızca İran’daki havayolu şirketlerini değil, bunların dış ülkelerde kullandığını öne sürdüğü tedarik, lojistik ve aracılık ağlarını da hedef aldı.
SKY PHOENİX İÇİN BOEİNG 777 İDDİASI
Üç şirket arasında en dikkat çekici iddia Sky Phoenix hakkında ortaya atıldı. ABD Hazine Bakanlığı, Mahan Air’in 2026 yazında en az üç Boeing 777 uçağını Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman üzerinden İran’a götürdüğünü belirtti.
Washington’a göre Birleşik Arap Emirlikleri merkezli ECT Aviation Support ile Türkiye merkezli Sky Phoenix, ABD menşeli uçakların Mahan Air’e aktarılmasını sağlayan yapıda aracı rol üstlendi.
Aylin Erdem adlı şahıs tarafından 2024 yılında İzmir Konak'ta kurulan şirketin hisseleri, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Ali Erdem tarafından devralındı. Şirket geçtiğimiz günlerde ise Konak'tan Bornova'daki adrese taşındı.
ABD makamları söz konusu uçakların daha önce hizmet dışına çıkarılmış filolardan geldiğini, daha sonra ECT Aviation Support üzerinden geçici tescil aldığını ve İran’a yönlendirildiğini öne sürdü. Hazine Bakanlığı bu yöntemin geçmişte Mahan Air’in yaptırımları aşmak için kullandığı yöntemlere benzediğini savundu. Sky Phoenix bu gerekçeyle Mahan Air’e maddi, teknolojik veya hizmet desteği sağladığı iddiasıyla yaptırım listesine eklendi.
Listede yer alan üçüncü Türkiye merkezli şirket Mes Cargo oldu. ABD Hazine Bakanlığı, şirketin Mahan Air’in genel satış acentesi olarak görev yaptığını ve İranlı havayolu adına çeşitli sevkiyatları koordine ettiğini ileri sürdü.
Benzer Haberler
ABD'nin İran'a yönelik saldırı dalgası tamamlandı!
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’da Devrim Muhafızları Ordusu hedeflerine...
Ürdün'deki saldırıda 2 ABD askeri öldü, 1 asker kayıp!
ABD ile İran arasında sekizinci gününe giren çatışmalarda karşılıklı saldırılar sürerken,...
ABD ve İran Anlaşmaya Vardı: Ateşkes Uzayacak
ABD ile İran’ın, Pakistan’ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler neticesinde mevcut...
Ekonomi Haberleri
TümüVatandaşlık Maaşında Merak Edilen Detaylar Ortaya Çıktı!...
“Vatandaşlık Maaşı” olarak bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında, 23 bin...
Ege'ye kruvaziyer ile turist akını!
Aydın Kuşadası, 4 kruvaziyer gemisiyle gelen 6 bin turisti misafir etti. İtalya bayraklı "Aida...
Motorine zam, benzine indirim: İşte güncel fiyatlar...
Motorinin litre fiyatına 6,39 TL zam gelirken, benzinin litre fiyatına 96 kuruş indirim geldi....
Borsa İstanbul'da Pozitif Açılış
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, küresel piyasalardaki karışık seyre meydan okuyarak yeni...
Özlale'den fon krizine ilişkin açıklama: 830 milyon...
Fon krizine ilişkin tartışmalar sürerken, YENİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, iki bakan...
İZTO'da seçim heyecanı sona erdi: Özgener güven tazeledi!
İZTO’da tek aday olan Mahmut Özgener, 202 oyun kullanılan seçimde 200 oy alarak güven tazeledi....
Özlale, AK Partili ismi işaret etti: O da hükümete...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, Nihat Zeybekci’nin 250 milyon lirasını para piyasası...
EBSO'da başkanlık yarışı başladı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) oy kullanma işlemleri başladı.
Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Eylül ayında aylık enflasyon yüzde 1.84, yıllık enflasyon yüzde 29.73 olarak belirlendi.
ENAG Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı!
Bağımsız araştırma grubu ENAG, eylül ayıyla ilgili enflasyon verilerini paylaştı.
Nazilli Ticaret Odası Seçimlerinde Arbede Yaşandı
Aydın'ın Nazilli ilçesinde Nazilli Ticaret Odası başkanlık seçimi öncesinde, iki grup...
İzmir'in ihracat rakamları yükseldi: Eylül performansı...
İzmir’in eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 artarak 1 milyar 114...