Bakanlığın denetim bilançosu belli oldu: 7 ayda 1 milyar 870 milyon ceza!
Ticaret Bakanlığı, yılın ilk 7 ayında yaklaşık 282 bin firmanın denetlendiğini ve toplamda 1 milyar 870 milyon TL idari para cezası kesildiğini açıkladı.

Bakanlık yaptığı açıklamada, vatandaşların ekonomik refahını bozacak, iç piyasadaki istikrarlı seyri olumsuz etkileyecek, her türlü fiile karşı denetimlerin hız kesmeden devam ettiğini açıkladı.
2026 yılının ilk 7 ayında yapılan denetimlerde toplam 282 bin 153 firma ile birlikte 34 milyon 278 bin 291 ürünün denetlendiği belirtilerek, "Denetimler sonucunda 1 milyar 874 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır" ifadeleri kullanıldı.
103 BİN ÜRÜNE, 494 MİLYON TL CEZA!
Söz konusu cezalara ilişkin, "Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğümüz tarafından 2026 yılında gerçekleştirilen otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum, fahiş fiyat, haksız ticari uygulamalar ve ödeme süreleri kapsamında yapılan denetimler neticesinde 48 bin 735 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek, aykırı fiillerde bulunan 4 bin 686 gerçek ve tüzel kişiye toplamda 633,4 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. İç Ticaret Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerde, fahiş fiyatlara ilişkin yaklaşık 400 milyon TL, otomotiv sektörüne ilişkin 135 milyon TL, emlak sektörüne ilişkin 34,4 milyon TL, kuyum sektörüne ise 11,3 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Ticari elektronik ileti, çalışma saatleri ve lisanslı depolara ilişkin denetimlerde uygulanan idari para cezası miktarı ise 51 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğümüz tarafından 85 milyon tüketicimizin günlük hayatta hemen hemen her gün taraf oldukları sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulamalar, ürün güvenliği kapsamında gerçekleştirmiş olduğu denetimlerde, 2026 yılının ilk 7 ayında 31 bin 446 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek, aykırı eylemlerde bulunan 1206 gerçek ve tüzel kişiye toplamda 613,5 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satış ödemeleri, paket tur ve devre tatil gibi tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerdeki aykırılıklardan dolayı 418,3 milyon TL, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 185,8 milyon TL, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında yapılan ürün güvenliği denetimlerinde aykırı bulunan fiillere ise 9,4 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Ticaret Bakanlığı olarak 2026 yılının ilk 7 ayında 81 ilde bulunan Ticaret İl Müdürlüklerimiz aracılığıyla yapılan denetimlerimizde, 201 bin 972 firma denetlenmiş olup, bunlardan 39 bin 547 firmaya 627,3 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Ticaret İl Müdürlüklerimiz aracılığı ile gerçekleştirilen denetimlerde İstanbul ilimizde aykırılık tespit edilen 103 bin 414 ürüne, yaklaşık 494 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Bununla birlikte Ankara'da 12 milyon 204 bin 904, İstanbul'da 4 milyon 793 bin 233, Antalya'da ise 3 milyon 915 bin 575 ürün denetlenmiştir” ifadelerine yer verildi.
REKABET KURUMU, 17,2 MİLYAR TL İDARİ PARA CEZASI UYGULADI
Diğer yandan, Rekabet Kurumu'nun yaptığı açıklamada 2025 yılında toplamda 227 firmaya 13,2 milyar TL idari para cezası uygulandığı hatırlatılarak, "2026 yılının ilk 7 ayında ise başta işgücü piyasaları, bilişim teknolojileri ve platform hizmetleri, otomotiv sektörü ve gıda endüstrisi alanlarında hizmet gösteren 218 firmaya 17,2 milyar TL idari para cezası uygulanmıştır. Ticaret Bakanlığı olarak öncelikli olarak enflasyon, fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari eylemlerle mücadele ederek iç piyasa dengesini sağlayıp, tüketicilerin huzur ve refahı için çalışmalarımızı titizlikle sürdürmeye devam edeceğiz" denildi.
Benzer Haberler
İzmir'in trafik bilançosu: 8 ayda 18 bin trafik kazası!
İzmir’de trafik kazalarının bilançosu yayımlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı...
2 milyar liralık yatırımla İzmir yollarında büyük yenileme
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 Mart’tan bu yana kentin dört bir yanında yürüttüğü yol yenileme...
Ege'nin mayıs ayı ihracat bilançosu yayımlandı!
Ege Bölgesi, mayıs ayında 3 milyar 675 milyon dolarlık ihracata imza attı. Egeli ihracatçılar,...
Ekonomi Haberleri
TümüTCMB faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...
ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye detayı: İzmirli...
ABD Hazine Bakanlığı, İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantı halinde olduğu ifade edilen...
Piyasa değeri 57 milyar dolar düşmüştü... Nike,...
Nike, piyasa değerindeki sert düşüş sonrasında Wall Street’in en büyük şirketlerini takip eden...
Interfresh Eurasia üçüncü kez İzmir’de sektörü buluşturdu
Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörünün önemli uluslararası buluşmalarından Interfresh Eurasia...
İzmir ekonomisinin başkanlarından seçimler öncesi son...
İzmir Oda ve Borsaları, seçimlerden önceki son ortak yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi....
Akaryakıtta yükseliş sürüyor: Motorin 90 TL'yi geçti!
Petrol fiyatlarındaki yükselişle benzin, motorin ve LPG'ye zam geldi.
Başkan adayı Karabağlı vizyonunu açıkladı: Hedefim...
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mustafa Karabağlı, gerçekleştirdiği basın toplantısında,...
Ege kuru meyvesi Avrupa ile bağlarını güçlendiriyor
FRUCOM, Waren-Verein ve NZV yöneticileri EİB’nin davetiyle Türkiye’ye gelerek üreticiler,...
SGK ve BAĞ-KUR emeklisinin zam oranı belli oldu!
Milyonlarca SGK ve BAĞ-KUR emeklisini ilgilendiren Ağustos ayı enflasyon verisiyle alınacak zam...
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos ayına ait enflasyon rakamlarını yayımladı.
Eylül ayı kira zam oranları açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu, kiralara gelecek zamla ilgili enflasyon verisini yayımladı.
Balık sezonu başladı: İZTO'dan 'ucuz olacak' müjdesi!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet...