BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Euro'dan flaş yükseliş: Tüm zamanların rekorunu kırdı!

Euro'dan flaş yükseliş: Tüm zamanların rekorunu kırdı!

Bir süredir yükselişte olan euro/TL, bugün öğleden sonra 8,22 ile tüm zamanların rekorunu kırdı

0Yorumlar
Euro'dan flaş yükseliş: Tüm zamanların rekorunu kırdı!



Bir süredir yükselişte olan euro/TL, bugün öğleden sonra 8,22 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Dolar/TL de 6,98'i gördü. BDDK'nın iki bankaya aktif rasyosunu tutturamadıkları gerekçesiyle ceza kestiğinin basına yansımasının ardından borsada bankacılık hisselerinde sert düşüş görüldü.










Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) özel bankaları daha fazla kredi vermeye zorlamak için çıkarılan aktif rasyosunu tutturamadıkları gerekçesiyle HSBC ve Albaraka Türk Katılım Bankası’na ceza kesildiğinin basına yansımasının ardından döviz kurlarında artış, bankacılık hisselerinde düşüş görüldü.

Euro/TL kuru, 8,22 ile tüm zamanların rekorunu kırarken, dolar/TL’de de 6,98 seviyesi görüldü.

Dolar/TL’nin kamunun 100 milyar doları aşan döviz arzı desteğiyle yaklaşık 1.5 aydır izlediği stabil seyir, önceki geceden itibaren yerini 7 seviyesine doğru yükselişe bıraktı.

Analistler TL’nin artık “kontrol edilen” bir para birimi olduğunu, mevcut döviz rejiminin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını, dün ve bugünkü piyasa hareketlerinin bu TCMB rezerv yeterliliklerine ve kur politikalarına yönelik endişeleri yansıttığını belirtiyorlar.

Öte yandan bankacılar ABD’de Türkiye’ye karşı Rus hava savunma sistemi alımı nedeniyle devam eden yaptırım sürecinin ve AB ile Akdeniz’de gerilen ilişkilerin de TL’deki baskıyı arttığını söylüyorlar.

DOLAR DÜNYADA ZAYIFLARKEN TÜRKİYE’DE GÜÇLENİYOR

Dolar başlıca para birimleri karşısında Temmuz’da %3.6 geriledikten sonra yaklaşık 10 yılın en kötü aylık performansını kaydetmeye hazırlanıyor. Dolar endeksi Mayıs ortasından bu yana yaklaşık yüzde 7 geriledi. Açık dolar pozisyonları iki yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Bankacılar küresel piyasalarda dolardaki zayıf seyre rağmen dolar/TL’de bir düşüş görülmediğine aksine yükseliş yaşandığına dikkat çekiyorlar.

Commerzbank yayımladığı raporda, “geniş kapsamlı devlet müdahaleleri … (baskının) döviz kurlarına yansımasını önlese bile son dönemdeki satışlar şüphesiz TL’nin sert değer kaybı baskısı altında kaldığını kanıtlıyor” dedi.

‘TL’NİN SERBEST PİYASA KOŞULLARINDA OLDUĞUNU SÖYLEMEK ZOR’

BlueBay Asset Management’dan Tim Ash, “Kamu bankalarının düzenli olarak yaptıkları müdahaleler göz önüne alındığında TL’nin serbest piyasa koşullarında olduğunu söylemek zor, şu an için TL ciddi şekilde kontrol altında tutulmaya çalışılan bir para birimi” dedi.

Euro/TL ise parite kaynaklı etkilerle önce 8 seviyesinin üzerine çıktı ardından da önceki gece 8.2060 ile tarihi zirvesi görmüştü. Sabah saatlerinde gerileyerek güne 8.05 civarında başlayan euro/TL güniçinde 8.1904’e kadar yükseldikten sonra aynı saatte 8.1634/8.1306 seviyesinde işlem gördü.

Bir bankacı, “Euro/dolar paritesindeki sert yükselişler euro/TL’de yükseliş yönlü yansırken dolar/TL kamu adımlarıyla bir süredir sabit seyir izliyor. Bir süredir devam eden stabil seyre rağmen dün sert yükselişler görüldü. Dolar/TL’deki yükselişle aynı anda ABD’de Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin yaptırım uygulanma ihtimalini artıran haberler gördük. Sıçrama sonrası her ne kadar yeniden 6.85 civarına geri gelsek de bu tip hareketler riskleri ortaya koyuyor” dedi.


REZERV YETERLİLİĞİ SORU İŞARETİ OLUŞTURUYOR

Bankacı TL’nin getirisinin yatırımcıyı enflasyondan korumaya yetmeyeceği endişesinin piyasada önemli bir etken olduğuna dikkat çekerek, “TCMB’nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının dövize altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eğilimi olduğunu görüyoruz. Lokal ve dış döviz talebine etki eden tüm unsurları bir araya getirdiğimizde TCMB’nin döviz piyasasında bugüne kadar yaptığını devam ettirmek adına daha çok rezerve ihtiyacı olabileceği ve bunun var olmadığı endişesi önümüzdeki dönem açısından ciddi bir risk unsuru” dedi.

Reuters’da Temmuz ortasında yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere, TL’nin istikrarlı ve rekabetçi bir seyir izlemesi Türkiye’nin yeni ekonomi politikasının temel hedeflerinden biri haline gelirken, Merkez Bankası rezervlerinden yapılan döviz satışlarına son dönemde kamu bankalarının kendi bilançolarından yaptıkları satışlar da eklendi.








Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Altın ve gümüş fiyatlarında yükseliş sürüyor

Altın ve gümüş fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Küresel piyasalarda değerli metaller,...

1 gün önce

Kuru meyve sektörü, 2 milyar dolar ihracat hedefi için...

Türk kuru meyve sektörü 2026-27 sezonuna 2 milyar dolar ihrac at hedefiyle girdi. Kuru...

2 gün önce

Philip Morris grubundaki sigaralara zam!

Sigara fiyatlarındaki artış sürüyor. Philip Morris grubuna ait sigara ürünlerine yeni zam geldi....

2 gün önce

Bakan Göktaş duyurdu: Zamlı maaşlar ödenmeye başladı!

Ağustos ayı yaşlı ve engelli aylıkları zamlı şekilde ödenmeye başlandı.

3 gün önce

Motorin fiyatlarında büyük indirim beklentisi!

Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatında büyük düşüş gerçekleşeceği öngörülüyor.

4 gün önce

Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....

5 gün önce

Gersan Elektrik ABD pazarında!

Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi, uluslararası büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım...

6 gün önce

Kadın işsizliği 2005'ten bu yana en düşük seviyede!

Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki kadınlarda işsizlik oranı, haziranda yüzde 9,8'e yükselerek...

7 gün önce

İmzalar atıldı: A101'in sahibi CarrefourSA'yı satın aldı!

Aydın Grup bünyesindeki Yeni Mağazacılık, CarrefourSA'nın kontrol hisselerini devralarak...

7 gün önce

İzmir turizminin 6 aylık bilançosunda düşüş yaşandı!

İzmir, 2026 yılının ilk altı ayında 583 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etti. Ancak kent, geçen...

7 gün önce

Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...

Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...

11 gün önce

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...

12 gün önce