BORSA
BIST 100 13.687,86 %0,63
Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02
Bitcoin $63.840 %0,91
Dolar 47,40 ₺ %0,04
Euro 54,09 ₺ %0,11
Sterlin 63,08 ₺ %0,12
Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65
Ethereum $1.901,96 %1,33
İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27
Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17
Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04
Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
İZMİR 32°C 6.135,75 ₺/gr 47,40 ₺ 54,09 ₺
Anasayfa Ekonomi İkinci el otomobil satışı, yüzde 20 geriledi

İkinci el otomobil satışı, yüzde 20 geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 Mayıs ayında 2'nci el otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,62 düşüşle 741 bin 828'den 588 bin 886'ya geriledi. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, "Otomotiv piyasasındaki performans kaybı gün geçtikçe belirginleşiyor" dedi.

0Yorumlar
İkinci el otomobil satışı, yüzde 20 geriledi

Türkiye'de 2024 Mayıs ayında 2'nci el otomobil satışları yüzde 20,62 geriledi.

TÜİK verilerine göre; 2023'ün mayıs ayında 741 bin 828 olan 2'inci el otomobil satışı, bu yılın aynı ayında yüzde 20,62 düşüşle 588 bin 886 adet oldu.

2'nci elde tüm taşıtların toplam satışı da aynı dönemde 1 milyon 104 bin 572'den, 920 bin 604'e düştü. Otobüs ve motosiklet satışlarında mayıs ayında bir miktar atış olurken; diğer tüm motorlu kara taşıtları satışlarında azalma görüldü.

Buna göre; 15 bin 468 minibüs, 4 bin 259 otobüs, 142 bin 796 kamyonet, 18 bin 607 kamyon, 120 bin 420 motosiklet, 1830 özel amaçlı taşıt ve 28 bin 338 traktör satıldı.

 

5 AYLIK DÖNEMDE YÜZDE 16 DÜŞÜŞ

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, "TÜİK verilerine göre, geçen yılın ocak-mayıs döneminde 3 milyon 335 bin 221 adet olarak gerçekleşen 2'nci el otomobil pazarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 16,38 oranında gerileyerek 2 milyon 789 bin 45 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv piyasasındaki performans kaybı gün geçtikçe belirginleşiyor. Türkiye'de yaklaşık 70 bin motorlu araç satıcısı var. Bunlar şahıslardan aldığı araçları üzerine çok cüzi bir kar koyup öyle satıyorlar. Bankaların faiz oranlarını yükseltip, kredilendirmeyi düşürmelerinden dolayı insanların bir kısmı zaten faize yöneldi. Diğer bir kısmı da kredi bulamadığı için, ikinci elde araç alma işi durağan hale geldi" dedi.

Erkoç, 2'nci el otomobilde yüzde 75 oranında bir düşüş olduğunu söyleyerek, "Yaklaşık yılda 10 milyona yakın araç alınıp satılıyordu Türkiye'de. Bu araç alım satımları muhtemelen bu sene bu rakamları bulmayacak ve biz 2025'de bunun biraz daha devam edeceğini düşünüyoruz, en azından 6'ncı aya kadar. Bunun da sebebi krediye ulaşımdaki sıkıntılar. Bu da ister istemez bizim otomobil piyasasını durdurdu, durağanlaştırdı. Türkiye'nin iki tane lokomotif sektörü varsa bunlardan birisi inşaat, birisi de otomotiv. En çabuk da etkilenen piyasalar da otomotiv ve inşaat oluyor. Şu anda otomotiv ikinci elde tamamen durma noktasına geldi" diye konuştu.

 

"ARAÇ ALMANIN TAM ZAMANI"

Erkoç, şu an araç almanın tam zamanı olduğunu da belirterek, "Sebep gerek 2'nci eldeki durgunluklar, gerekse sıfır otomobilde kampanyalardan dolayı fiyatların çok uygun olması. Vatandaşımız araç alacaksa bu piyasanın durgunluğundan faydalansın. Bundan sonra araç fiyatlarının yükseleceğini düşünüyoruz. Sebebi de biliyorsunuz birkaç tane uygulama yürürlükte. Bunlardan bir tanesi Çin'den gelen araçlara ÖTV oranının yükseltilmesi. Bu araçların fiyatı yükselince ister istemez ikinci ele yansıyacak. Yine bunu bahane gösterip bazı Avrupa'dan gelen araç fiyatları da yükselecek. O yüzden 'araç almanın tam zamanı' diyoruz." ifadelerini kullandı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...

Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...

3 gün önce

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...

4 gün önce

Motorine dev zam! İşte güncel fiyatlar...

Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve petrol stoklarındaki azalma, akaryakıt fiyatlarını yeniden...

6 gün önce

Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...

8 gün önce

Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...

Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...

8 gün önce

Benzin fiyatları 70 TL'ye yaklaştı: İşte güncel fiyatlar...

Benzinin litresine ortalama 1 lira 29 kuruş zam yapıldı. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla pompaya...

8 gün önce

Benzine bir zam daha: Pompaya yansıyacak

Akaryakıt fiyatlarında yeni artış kapıda. Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren...

9 gün önce

DTO'da gündem, Alsancak Limanı: Yeni dönem 1 Ağustos'ta...

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi....

10 gün önce

Motorine zam pompaya yansıdı!

Motorinin litre fiyatına ortalama 1 lira 14 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlar 21 Temmuz itibarıyla...

10 gün önce

Motorine dev zam: İşte güncel fiyatlar...

Motorinin litresine 1 lira 14 kuruş zam geldi. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla tabelalara...

10 gün önce

Tütün ihracatı 2026'nın ilk yarısında 489 milyon dolara...

Ege Tütün İhracatçıları Birliği, küresel ekonomide yaşanan belirsizliklere, artan maliyetlere ve...

11 gün önce

Tutuklanan iş insanına bakanlıktan ruhsat şoku!

Geçtiğimiz Mayıs ayında Borsa İstanbul'da piyasa dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal...

11 gün önce