BIST 100 13.168,35 %0,63 Altın 6.721,64 ₺/gr %0,13 Bitcoin $84.503 %1,89 Dolar 48,86 ₺ %0,05 Euro 55,80 ₺ %0,30 Sterlin 64,88 ₺ %0,34 Gümüş 100,67 ₺/gr %0,55 Ethereum $2.694,75 %1,76 İsviçre Frangı 59,04 ₺ %0,25 Kanada Doları 34,64 ₺ %0,04 Avustralya Doları 34,40 ₺ %0,05 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,01 ₺ %0,06 BAE Dirhemi 13,31 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,37 Çin Yuanı 7,28 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Kulislerde konuşulan asgari ücret

Kulislerde konuşulan asgari ücret

Milyonlarca çalışan ve işverenin yakından takip ettiği asgari ücrette her gün yeni bir rakam gündeme gelmeye devam ediyor. Erdoğan'ın son olarak yaptığı ocak zammı açıklaması sonrası pek çok rakam boşa çıkarken, Ankara kulislerinden net rakam geldi.

0Yorumlar
Kulislerde konuşulan asgari ücret

Seneden seneye zam yapılan asgari ücret, enflasyonda yaşanan yükseliş sonrası 2022 yılında uzun zaman sonra bir ilke imza atılarak, bir yıl içerisinde iki defa zamlandı.

Yapılan zamlara rağmen kısa sürede enflasyona yeni düşen asgari ücret için ocak tahminleri gündemden düşmüyor.

 

NEBATİ: ASGARİ ÜCRET ZAMMI ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati asgari ücret ve memur zammına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"2022 yılından bu güne kadar, asgari ücretli enflasyona ezdirilmedi, memurlar da dahil buna. Asgari ücretlilere yıl başında bir belirleme yapılıyor. Bu yıl enflasyon tahminlerinde bir sapma olunca, asgari ücrette bir artış yoluna gidildi ve gelenek bozuldu. Yüzde 95 civarında bir iyileştirme yapıldı. Önümüzdeki yıl ve yıllarda Cumhurbaşkanımızın duruşu çok net. Asgari ücretliler, dar gelirliler, enflasyonun altında kalmayacak. Önümüzdeki dönemde de yine çalışmalar böyle yapılacaktır. Artış enflasyonun üzerinde olacak. Cumhurbaşkanımız her zaman çok net olarak ifade etmiştir, artış asla enflasyonun altında olmayacak."

ERDOĞAN: DERDİMİZ EN UYGUN RAKAMA ÇIKARMAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da TÜGVA 6. Gençlik Buluşması öncesi asgari ücret için yeni mesaj verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "AK Parti zulme rıza göstermez. Derdimiz şu an itibariyle inşallah Aralık ayında yapılacak değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak. Biz bunun için varız. Yolsuzlukların, rüşvetin, yoksulluğun olmadığı, olmayacağı bir Türkiye'yi biz hallederiz. Şu an itibarıyla da onun hazırlığı içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

 

NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Hükümetten gelen peş peşe açıklamaların ardından "asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?" sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

"TÜFE’DE YÜZDE 52.40’LIK BİR ARTIŞ VAR"

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “TÜİK’in açıkladığı verilere göre eylül ayı enflasyonu yüzde 3.08 çıktı. Geçtiğimiz 3 ayın aylık enflasyon farkları 6.91’dir. Burada memurlarımızın enflasyon farkı artışı hesaplanırken aylık bu tutarlar toplanmıyor. Yani temmuzdan aralık sonuna kadar kümülatif enflasyon farkını dikkate almamız gerekiyor. Her ne kadar 3 aylık enflasyon 6.91 olsa da aralık ayına göre TÜFE’de yüzde 52.40’lık bir artış var.

Burada memurlarımız, emeklilerimiz enflasyon farkı almıştı. Bu enflasyon farkı yüzde 41.69 memurlara, yüzde 42.35 emeklilerimize yapıldı. Aralık ayı itibarıyla yüzde 42’lik fark göz önünde bulunursa şu an 3 ay için yüzde 10’luk enflasyon farkı mevcuttur.

Merkez Bankası beklenti anketleri ve çeşitli değerlendirme kuruluşlarının yapmış olduğu anketlerde ekim ayında enflasyonun pik yapacağı, ekim ayından sonra ve özellikle ocak ayından sonra da enflasyonun düşüşe geçeceği bekleniyor. Her ne kadar 3 aylık enflasyon toplamı yüzde 10 olsa da. Yıl sonu beklenti anketleri son 6 aylık enflasyonun yüzde 30 ile 35 seviyesinde olacağı yönündedir.

 

Avrupa’da yaşanan resesyon, derinleşen Ukrayna-Rusya savaşı ve ülkemizin bölgesel riskleri göz önünde bulunulduğunda enflasyon azalmaya gidecek ama sürpriz bir şekilde aralık ayı sonunda yüzde 40’lı enflasyonları görebiliriz.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 8 BİN TL TAHMİNİ

Sayın Bakan Nebati dün akşam asgari ücret için enflasyonun üzerinde bir zam yapacağız demişti. Benim tahminim asgari ücrete yüzde 40 ile yüzde 45 arasında bir zam bekliyorum. Bu da yaklaşık 8 bin liraya tekabül ediyor." (Gerçek Gündem)



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Türk balıkları Future Fish Eurasia’da görücüye çıktı

Türkiye’ye yıllık 2,3 milyar dolar döviz kazandıran Türk su ürünleri sektörü, 2,5 milyar dolar...

5 saat önce

Motorin Fiyatları Durulmuyor: Zam, İndirim Derken Yeni...

Petrol piyasalarındaki jeopolitik gelişmeler akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ederken,...

11 saat önce

İzmir'de 'karşılıksız çek' patlaması: Yüzde 69 yükseldi!

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin verilerine göre İzmir’de 2025’in Ocak-Ağustos...

1 gün önce

Batıçim hisselerinde sert düşüş: Zirveden yüzde 63 geriledi!

Borsa İstanbul’da işlem gören Batıçim hisseleri yeni haftaya sert kayıpla başladı. BTCIM, 21...

2 gün önce

Borsadaki çöküş meclis gündeminde: DEM Partili Akın’dan...

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, 131 yatırım fonunun tasfiye sürecine alınmasını...

3 gün önce

Borsada Holding Depremi: BIST 100 Endeksi Haftaya Düşüşle...

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, küresel piyasalardaki pozitif seyre rağmen yeni haftaya...

3 gün önce

Pusula ve Tera yöneticileri hakkında gözaltı kararı!

Pusula Portföy yöneticisi Serdar Turhan ile Tera Yatırım yöneticisi Alper Öztürk hakkında...

5 gün önce

Motorin fiyatları 100 TL'nin altına geriledi

Motorin fiyatlarının 100 TL'nin üzerine yükselmesine yönelik tepkiler sürerken, litre fiyatına...

5 gün önce

İzmir'in 2025 vergi rekortmeni belli oldu!

İzmir'in 2025 yılı vergi rekortmenlerini açıklandı. Müteahhit Ahmet Cengiz 417 milyon 497 bin TL...

5 gün önce

ASELSAN'dan dudak uçuklatan yatırım!

ASELSAN, savunma sanayiindeki üretim kapasitesini ve teknolojik altyapısını güçlendirme...

6 gün önce

İzmir’de ticarette alarm: Kuruluşlar düştü, kapanışlar arttı

İzmir’de ağustos ayında yeni şirket kuruluşları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9...

6 gün önce

Bakan Gürlek'ten 'fon soruşturması' açıklaması: Tüm...

Fon piyasasına yönelik yürütülen soruşturmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Akın...

6 gün önce