Prof. Dr. Aziz Çelik madde madde anlattı: Emekli aylıklarında neler oluyor?
Emekli aylıklarına dair analizlerini sosyal medya hesabından paylaşan Prof. Dr. Aziz Çelik, "İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 5510 sayılı yasa gereği Ocak 2024'te 6 aylık resmi enflasyon oranında (%37,6) artış yapılacak. Bu artış 7. 500 TL (tamamlanan emekli aylığı) üzerine değil. Emeklilerin kendi kök aylıklarına yapılacak. En düşük emekli aylığı halen Hazine tarafından 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Tamamlama sınırının yükselmesi için yasa değişikliği gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Aziz Çelik, Türkiye’nin en yakıcı gündemlerinden biri olan emeklilerin aylıklarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, emeklilik konusunda yapılacak düzenlemelere ilişkin bilgi vermişti.
Yılmaz, milyonlarca emeklinin beklediği ek zamla ilgili olarak, “Emeklileri enflasyona ezdirmeme prensibimizden uzaklaşmış değiliz ve tüm gayreti sarf ediyoruz” demiş, yapılacak düzenlemede yılbaşı ve temmuz ayını birlikte değerlendireceklerini söylemişti.
Kirada yüzde 25 zam sınırıyla ilgili değerlendirme yapan Yılmaz, enflasyon düşünce gerek kalmayacağı mesajını verirken, kademeli emeklilik planına yönelik bir çalışma olmadığını kaydetmişti.
Yılmaz’ın bu sözlerini sosyal medya hesabından değerlendiren çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, “Meali: İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yüzde 50 gibi bir artış olmayacak” dedi.
Çelik, kademeli emeklilik konusunda verdiği bilgiyi ise “Meali: Adaletsizlik devam edecek. Kademeli emeklilik başka bahara” sözleriyle yorumladı.
8 MADDE SIRALADI
X hesabındaki bu paylaşımları öncesinde “Emekli aylıklarında neler oluyor?” başlıklı başka bir paylaşım yapan Prof. Dr. Çelik, şu maddeleri sıraladı:
“1-İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 5510 sayılı yasa gereği Ocak 2024'te 6 aylık resmi enflasyon oranında (%37,6) artış yapılacak.
2- Bu artış 7. 500 TL (tamamlanan emekli aylığı) üzerine değil. Emeklilerin kendi kök aylıklarına yapılacak.
3- En düşük emekli aylığı halen Hazine tarafından 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Tamamlama sınırının yükselmesi için yasa değişikliği gerekiyor.
SIFIR ZAM RİSKİ!
4- Yasa ile tamamlama sınırı henüz yükselmediği için Ocak 2024'te kök emekli aylığı 5 bin 450 TL ve altında olan emekliler ve hak sahipleri sıfır zam alacak.
5- 6.000 TL kök aylığı olan emeklilerin eline 8.256 TL geçecek (Yüzde 10)
6.500 TL kök aylığı olanlar 8.944 TL alacak (%19,2)
7.000 TL kök aylığı olanlar ise 9.632 TL alacak (%28,4)
6- Öte yandan emekli aylıklarının 6 aylık resmi enflasyondan daha fazla artırılması için de yasa değişikliği gerekiyor.
DEĞİŞİKLİK BU AYA YETİŞİR Mİ?
7- Yasa değişikliği nasıl yapılacak, tamamlama miktarı (en düşük aylık) nereye çekilecek, artışlar ne oranda olacak henüz belli değil!
8- Meclis 16 Ocak'ta açılacak. Emekli aylıkları 17 Ocak'ta ödenmeye başlıyor. Değişikliğin bu aya yetişmesi mümkün değil!
Belli olan aylıklarının Ocak 2024'te sefalet düzeyinde kalmaya devam edeceği!”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
5 Aylık Enflasyon Farkı Belli Oldu! Memur ve Emekli Ne...
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla emekli aylığı ve memur maaşındaki fark belli oldu. SSK ve...
Yeniden seçilen Özgür Çelik, mazbatasını aldı!
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, olağanüstü kongrede tekrar başkan seçilmesi sonrasında...
İmamoğlu'ndan 'kayyuma' ilk tepki: Özgür Çelik onurumuzdur
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'in görevden alınması sonrasında açıklama yayımlayan tutuklu...
Ekonomi Haberleri
TümüAltın ve gümüş fiyatlarında yükseliş sürüyor
Altın ve gümüş fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Küresel piyasalarda değerli metaller,...
Kuru meyve sektörü, 2 milyar dolar ihracat hedefi için...
Türk kuru meyve sektörü 2026-27 sezonuna 2 milyar dolar ihrac at hedefiyle girdi. Kuru...
Philip Morris grubundaki sigaralara zam!
Sigara fiyatlarındaki artış sürüyor. Philip Morris grubuna ait sigara ürünlerine yeni zam geldi....
Bakan Göktaş duyurdu: Zamlı maaşlar ödenmeye başladı!
Ağustos ayı yaşlı ve engelli aylıkları zamlı şekilde ödenmeye başlandı.
Motorin fiyatlarında büyük indirim beklentisi!
Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatında büyük düşüş gerçekleşeceği öngörülüyor.
Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....
Gersan Elektrik ABD pazarında!
Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi, uluslararası büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım...
Kadın işsizliği 2005'ten bu yana en düşük seviyede!
Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki kadınlarda işsizlik oranı, haziranda yüzde 9,8'e yükselerek...
İmzalar atıldı: A101'in sahibi CarrefourSA'yı satın aldı!
Aydın Grup bünyesindeki Yeni Mağazacılık, CarrefourSA'nın kontrol hisselerini devralarak...
İzmir turizminin 6 aylık bilançosunda düşüş yaşandı!
İzmir, 2026 yılının ilk altı ayında 583 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etti. Ancak kent, geçen...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
