Şimşek "çıkacağız" demişti... Türkiye gri listede kaldı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçen hafta yaptığı açıklamaya karşın Türkiye, 2021 Ekim’inde alındığı Kara Paranın Aklanmasında Uluslararası Mali Eylem Görev Grubu’nun (FATF) ‘gri liste’sinde kaldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Türkiye’nin gri listeden çıkarılması sağlanacaktır” açıklamasına karşın Kara Paranın Aklanmasında Uluslararası Mali Eylem Görev Grubu’nun (FATF) son raporunda Türkiye ‘gri liste’den çıkamadı.
Geçen hafta konu hakkında bir açıklama yapan Bakan Şimşek, “Türkiye’nin kara para ve terörün finansmanıyla mücadelesi kararlılıkla devam etmektedir. En kısa sürede bu eksiklikleri de tamamlayarak Türkiye’nin gri listeden çıkarılması sağlanacaktır” demişti. Şimşek, açıklamasına şöyle devam etmişti:
“Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla işbirliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği gri liste sürecinden en kısa sürede çıkması için gereken adımlar atılacaktır.
üm kamu kurum ve kuruluşları söz konusu kalan unsurların en kısa sürede giderilmesi amacıyla MASAK koordinasyonunda yoğun şekilde çalışmaya devam ediyor, ‘gri liste’ sürecinin sonlandırılması için tüm imkanlar seferber ediliyor.”
T24 yazarı Çiğdem Toker, Şimşek’in bu açıklamasına karşın Türkiye’nin ‘gri liste’den çıkamadığını yazdı.
“Kara para mücadelesinde söylenmeyenler” başlıklı yazısında Toker, “21-23 Haziran tarihlerinde FATF toplandı. Ardından yazılı açıklama yaparak gri listenin son güncel durumunu açıkladı: Türkiye hâlâ gri listede. Yani daha önce taahhüt etmiş olduğu ödevleri tamamlayamadığı için listeden çıkamadı” dedi.
Toker, yazısının devamında ise FATF’ın Türkiye’ye ilişkin tespit ettiği eksiklikleri şöyle aktardı:
“FATF sitesinde yer alan açıklamada ‘gri liste’deki ülkeler ile ilgili durumlar tek tek irdelenmiş. Türkiye'nin kara paranın aklanması soruşturmalarında mali istihbaratın kullanımı, kâr amacı gütmeyen kurumlara ilişkin risk bazlı yaklaşım konusunda olumlu adımlar attığı belirtiliyor. Bunlar Şimşek'in belirttiği iyi gelişmeler. Buna karşın FATF Türkiye'nin iki ödevinde eksiklik olduğunu kayda geçiriyor.
‘Stratejik’ olarak vurgulanan bu iki eksiklik şöyle sıralanıyor:
- Türkiye'nin kara para aklanmasıyla ilgili daha karmaşık soruşturma ve kovuşturmaları üstlenmesi gerekiyor.
- Türkiye'nin terörizm davalarında daha fazla mali soruşturma yürütmesi gerekiyor. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler'in belirlediği gruplarla ilgili terörün finansmanı soruşturmalarına ve kovuşturmalarına öncelik vermesi gerekiyor.
‘BÜTÜN SÜRELER DOLDU’
“FATF, Türkiye ile ilgili gri liste analizinde önemli bir not daha düşüyor” diyen Toker, “O da Türkiye eylem planında ilerlemeyi sürdürse bile ‘bütün tarihlerin artık sona erdiği’…” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin takvimdeki tüm süreyi kullandığına dikkat çeken Toker, şöyle devam etti: “Yani Türkiye kara para mücadelesindeki ev ödevleri için belirlenen takvimlerin, sürelerin tamamını kullanmış. FATF, değerlendirmesinin burasında, ‘as soon as possible’ ifadesini kullanıyor. Yani mümkün olan en kısa sürede eksiklerin tamamlanması gereğine vurgu yapıyor. Buradan bizim anladığımız Türkiye'nin gri listeden çıkabilmek için ülkemizde kara para aklanmasıyla ilgili davaların artacağı, daha karmaşık soruşturmaların yürütüleceği ve BM'nin duyurduğu terörle ilişkili gruplarla ilgili soruşturmalara öncelik verileceği. İzleyeceğiz.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Messi Geleceğin 10 Yıldızını Seçti: Listede Bir Türk Var
Lionel Messi, geleceğe yön verecek 10 genç yeteneği seçti. Listede, A Milli Takımımızın genç...
Dikili’de 62 taşınmaz satışa çıkıyor: Listede sit...
TOKİ ve Emlak Yönetim’in 24 ilde satışa çıkaracağı 660 arsanın İzmir ayağında 62 taşınmaz...
Galatasaray'dan dikkat çeken hamle: Dört oyuncu listede...
Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'da teknik direktör Okan Buruk'un yeni sezonda kadroda...
Ekonomi Haberleri
TümüEmekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...
Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...
Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...
Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...
Ekonomi Yönetiminin Gözü Külliye’de! Kurul Cevdet Yılmaz...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında...
İhracatta Macaristan ve Rusya krizi kapıda!
Yaş meyve ve sebze ihracatında Rusya deniz yolu tıkanıklığı ve Macaristan geçiş belgesi krizi...
Satsuma Mandalinası’nda ilk hasat gerçekleşti!
Ege İhracatçılar Birliği Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, bugün İzmir’in Menderes...
İzmir Limanı'na 1,5 milyar dolarlık yatırım: Dip taraması...
Türkiye Varlık Fonu (TVF) mülkiyetindeki TVF İzmir Limanı, büyük tonajlı gemilere hizmet...
Vatandaşlık Maaşında Merak Edilen Detaylar Ortaya Çıktı!...
“Vatandaşlık Maaşı” olarak bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında, 23 bin...
Ege'ye kruvaziyer ile turist akını!
Aydın Kuşadası, 4 kruvaziyer gemisiyle gelen 6 bin turisti misafir etti. İtalya bayraklı "Aida...