THY’den 9 ayda 5,2 milyar TL zarar
THY'nin 9 aylık net zararı 5,2 milyar TL ile rekor seviyeye yükseldi. Salgının yanı sıra 4,3 milyar TL'lik kur zararı ve faiz gideri kaynaklı "finansman gideri" zararı büyüttü. Şirketin çoğu döviz cinsinden olmak üzere borcu 147 milyar TL'ye yükseldi.
KAP’ta yayımlanan bilanço verilerine göre THY, geçen yılın aynı döneminde 2 milyar 587 milyon TL net kâr elde etmişti.
Şirketin temmuz-eylül dönemini kapsayan üç aydaki net zararı 946 milyon TL oldu. Şirket geçen sene bu dönemde 3 milyar 707 milyon TL net kâr açıklamıştı.
KUR VE FAİZ ÇARPTI
Yüzde 49,12’lik hissesi Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesinde olan THY’nin TL’deki değer kaybı kaynaklı kur zararları ve faiz ödemelerini içeren “finansman giderleri” 2020’nin 9 aylık döneminde 4 milyar 340 milyon TL’ye ulaştı ve zararın en büyük nedeni bu oldu. Geçen yıl aynı dönemde finansman gideri 1 milyar 301 milyon TL idi.THY’nin temmuz-eylül dönemi finansman gideri 2 milyar 533 milyon TL oldu.
9 aylık dönemde THY’nin finansman gideri öncesi faaliyet zararı 2 milyar 108 milyon TL oldu. Şirket temmuz-eylül döneminde ise finansman gideri öncesi 723 milyon TL’lik faaliyet kârı elde etse de, yüksek kur zararı ve faiz giderlerinin etkisiyle net zarara imza attı.
BORÇ 147 MİLYAR TL’YE ULAŞTI
2019 sonunda 106 milyar 76 milyon TL olan THY’nin toplam borcu, 2020 yılı Eylül ayı sonunda 147 milyar 31 milyon TL’ye yükseldi. Bu rakamın büyük kısmı döviz cinsinden.147 milyar TL’lik borcun 47,8 milyar TL’si kısa vadeli, 99,2 milyar TL’si uzun vadeli borçlarda oluşuyor.
30 Eylül 2020 itibarıyla THY’nin toplam varlıklarının değeri 191 milyar TL. Özkaynakları toplamı ise 44 milyar TL.
Toplam borçlar, özkaynakların 3,3 katı seviyesinde.
TL’NİN DEĞER KAYBI KUR ZARARI GETİRDİ
THY’nin bu kadar yüksek zarar etmesinde salgın kadar, şirketin çoğu döviz cinsinden olan çok yüksek borçluluğu da etkili oluyor. Finansman giderinin 9 ayda 4,3 milyar TL olması da bunun göstergesi.2019’un Ocak-Eylül döneminde THY’nin kur zararı sadece 49 milyon TL idi. Ancak 2020’nin aynı döneminde rakam 2 milyar 613 milyon TL‘ye ulaştı. Kur zararının 1 milyar 891 milyon TL’lik kısmı temmuz-eylül döneminde kaydedildi. Bu dönemde dolar/TL 6,34’ten 7,75’e yükselmişti.
THY’nin faiz gideri ise bu dönemde 831 milyon TL’den 1 milyar 203 milyon TL’ye yükseldi.
YOLCU SAYISI YÜZDE 61,7 AZALDI
Salgın nedeniyle bir süre uçuşlarını durduran ve haziran ayı itibariyle iç ve dış hat seferlerine yeniden başlayan THY'nin, Ocak-Eylül 2020 döneminde yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61,7 azaldı.2019 döneminde 56,4 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2020 yılının aynı döneminde 21,6 milyon olarak gerçekleşti. Yolcu doluluk oranı 8,1 puanlık azalma ile yüzde 73,3 oldu.
Taşınan kargo-posta, Ocak-Eylül 2019 döneminde 1 milyon 117 bin 038 ton iken, 2020 yılının aynı döneminde yüzde 4,2'lik azalışla 1 milyon 070 bin 359 ton oldu.
Filodaki uçak sayısı 360 olarak açıklandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
2024 Sayıştay raporu açıklandı: Ege Üniversitesi'nde 3,1...
Sayıştay’ın Ege Üniversitesi 2024 raporunda yer alan bilgilere göre; ihale mevzuatına aykırı...
TCDD'nin zararı 11 milyarı aştı
TCDD son yıllarda artan zararlarını katlamaya devam ediyor. 2021 yılında 4 Milyar 34 Milyon zarar...
İletişim ve Diyanet'ten 91,6 milyar TL harcama
Kuruluş amaçlarından giderek uzaklaşan ve Türkiye’nin en tartışmalı iki kurumu halini alan...
Ekonomi Haberleri
TümüAltın ve gümüş fiyatlarında yükseliş sürüyor
Altın ve gümüş fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Küresel piyasalarda değerli metaller,...
Kuru meyve sektörü, 2 milyar dolar ihracat hedefi için...
Türk kuru meyve sektörü 2026-27 sezonuna 2 milyar dolar ihrac at hedefiyle girdi. Kuru...
Philip Morris grubundaki sigaralara zam!
Sigara fiyatlarındaki artış sürüyor. Philip Morris grubuna ait sigara ürünlerine yeni zam geldi....
Bakan Göktaş duyurdu: Zamlı maaşlar ödenmeye başladı!
Ağustos ayı yaşlı ve engelli aylıkları zamlı şekilde ödenmeye başlandı.
Motorin fiyatlarında büyük indirim beklentisi!
Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatında büyük düşüş gerçekleşeceği öngörülüyor.
Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....
Gersan Elektrik ABD pazarında!
Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi, uluslararası büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım...
Kadın işsizliği 2005'ten bu yana en düşük seviyede!
Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki kadınlarda işsizlik oranı, haziranda yüzde 9,8'e yükselerek...
İmzalar atıldı: A101'in sahibi CarrefourSA'yı satın aldı!
Aydın Grup bünyesindeki Yeni Mağazacılık, CarrefourSA'nın kontrol hisselerini devralarak...
İzmir turizminin 6 aylık bilançosunda düşüş yaşandı!
İzmir, 2026 yılının ilk altı ayında 583 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etti. Ancak kent, geçen...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
