Uzman isim tahminini açıkladı: Asgari ücret ne kadar olacak?
Ekonomist Muhammet Bayram, memur ve memur emeklilerine yapılacak zam ve asgari ücret artışıyla ilgili tahminde bulundu. Asgari ücretin 15 bin 500 TL ile 16 bin TL arasında olabileceğini belirten Bayram, memur ve memur emeklisi maaşlarına da yüzde 34 arasında zam yapılabileceği tahmini yaptı.
Eylül ayı enflasyon rakamının da belli olmasıyla yıl başında yapılacak ücret artışları gündeme gelmeye başladı. Milyonlarca memur, emekli, kamu işçisi ve asgari ücretli 2024 zamlarını merak ediyor. Ekonomist Muhammet Bayram, maaşlarla ilgili akıllardaki soruları yanıtlarken asgari ücret için de net rakam vererek tahminde bulundu.
Bayram, "Son altı aylık enflasyon farkının yüzde 40’lar civarında olacağını görüyoruz. En düşük 15 bin 500 TL ile 16 bin TL arasında halihazırda net asgari ücretin olabileceğini düşünüyorum" tahmini yaptı.
CNN Türk'e konuşan Bayram, memur ve memur emeklilerine yapılacak zamla ilgili de tahminde bulunarak şu açıklamaları yaptı:
"Son açıklanan enflasyon oranına göre üç aylık kümülatif rakam yüzde 25’lere tekabül ediyor. Daha üç aylık enflasyon rakamı belli olmadı. Ancak enflasyonla alakalı yükseliş trendinin son bulduğunu söyleyebiliriz. Temmuz ayına ilişkin enflasyon oranı 9.49’du. Sonrasında ağustosta yüzde 9.09 çıktı. Eylülde neredeyse yarı yarıya artış hızı azaldı yüzde 4.75 şeklinde açıklandı.
MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNE MAAŞ ZAMMI NE OLACAK?
Bu da kümülatif olarak toplamda yüzde 25 artışa tekabül ediyor. Memur ve memur emeklilerimiz burada toplu sözleşmeden kaynaklı zam farkını da alacaklar. Onlar yüzde 25 enflasyon farkıyla toplamda yüzde 34’lere tekabül eden bir artış alacaklar. Çünkü haziranda aldıkları yüzde 6’lık fark vardı. Yüzde 25’lik enflasyon farkından yüzde 6 çıkarıldığında yüzde 19 oluyor. 19 üzerine de ocaktaki alacakları yüzde 15 zam eklendiğinde yüzde 34’e tekabül ediyor.
ASGARİ ÜRETE ZAM FARKI NE OLACAK?
Memur ve memur emeklilerinin şu anda toplu sözleşme ile birlikte hak kazancı yüzde 34 civarında, devletimiz burada refah payı artışı da ekleyebilir.
Asgari ücrete gelecek olursak burada ücret sadece enflasyona göre belirlenmiyor. Geçim endeksleri, rekabet koşullarına uygun olarak belirlenmeli, rekabet edilebilir bir fiyat olmalı çünkü ihracatçımız, üreticimiz enflasyondan sıkıldı. Sabit ve dar orta gelirliler ise enflasyonu daha fazla hissediyor. Enflasyonun yükünün emeğe değil de sermayeye biraz daha yüklemek gerekiyor.
Asgari ücrete son zamanlarda rekor düzeyde artışlar yapılmıştı. Burada son altı aylık enflasyon farkının yüzde 40’lar civarında olacağını görüyoruz. En düşük 15 bin 500 TL ile 16 bin TL arasında halihazırda net asgari ücretin olabileceğini düşünüyorum."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Asgari ücret çalışmaları sürüyor: İkinci toplantı tarihi...
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2026 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme...
DİSK'in asgari ücret talebi belli oldu
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, yarın başlayacak asgari ücret maratonu öncesi asgari...
Asgari ücretle ilgili yeni tartışma: Bölgesel asgari...
Bu sene ara zam alamayan asgari ücretliler, yeni yılda asgari ücrete ne kadar zam yapılacak merak...
Ekonomi Haberleri
TümüAltın ve gümüş fiyatlarında yükseliş sürüyor
Altın ve gümüş fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Küresel piyasalarda değerli metaller,...
Kuru meyve sektörü, 2 milyar dolar ihracat hedefi için...
Türk kuru meyve sektörü 2026-27 sezonuna 2 milyar dolar ihrac at hedefiyle girdi. Kuru...
Philip Morris grubundaki sigaralara zam!
Sigara fiyatlarındaki artış sürüyor. Philip Morris grubuna ait sigara ürünlerine yeni zam geldi....
Bakan Göktaş duyurdu: Zamlı maaşlar ödenmeye başladı!
Ağustos ayı yaşlı ve engelli aylıkları zamlı şekilde ödenmeye başlandı.
Motorin fiyatlarında büyük indirim beklentisi!
Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatında büyük düşüş gerçekleşeceği öngörülüyor.
Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....
Gersan Elektrik ABD pazarında!
Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi, uluslararası büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım...
Kadın işsizliği 2005'ten bu yana en düşük seviyede!
Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki kadınlarda işsizlik oranı, haziranda yüzde 9,8'e yükselerek...
İmzalar atıldı: A101'in sahibi CarrefourSA'yı satın aldı!
Aydın Grup bünyesindeki Yeni Mağazacılık, CarrefourSA'nın kontrol hisselerini devralarak...
İzmir turizminin 6 aylık bilançosunda düşüş yaşandı!
İzmir, 2026 yılının ilk altı ayında 583 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etti. Ancak kent, geçen...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
