BIST 100 10.759,56 %3,64 Altın 6.222,90 ₺/gr %3,56 Bitcoin $77.438 %0,71 Dolar 49,96 ₺ %0,07 Euro 55,81 ₺ %0,26 Sterlin 67,01 ₺ %0,11 Gümüş 78,92 ₺/gr %5,74 Ethereum $2.252,99 %0,86 İsviçre Frangı 60,59 ₺ %0,02 Kanada Doları 35,75 ₺ %0,17 Avustralya Doları 35,14 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,31 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,09 Çin Yuanı 7,51 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Afet risk planlarında her türlü senaryo düşünüldü!

Afet risk planlarında her türlü senaryo düşünüldü!

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, illerin afet risk planlarında sona gelindiği belirtildi. Açıklamada, "Planlarda deprem, sel, taşkın başta olmak üzere endüstriyel kaza, radyoaktif sızıntıya kadar her türlü senaryo düşünüldü" denildi.

0Yorumlar
Afet risk planlarında her türlü senaryo düşünüldü!
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bakanlığımız Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından, illerin afet riskini ortaya koymak için çalışmalar hızlandırıldı. Tüm illerin İl Afet Risk Azaltma Planlarını tek tek hazırlayan AFAD, 61 ilin afet planını tamamlarken, 20 ilin planını da yıl sonuna kadar bitirecek. Bu planlarda, deprem sonrası toplanma alanlarından, olası radyoaktif sızıntıda neler yapılacağına kadar A’dan Z’ye her türlü senaryo ele alınıyor.

2020’de başlayan ve valilikler başkanlığında, AFAD il müdürlükleri tarafından, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla yürütülen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarında sona gelindi. 289 akademisyen de destek verdiği çalışmalar kapsamında 61 ilin planı tamamlanırken, 20 ilin ise yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

A’DAN Z’YE HER TÜRLÜ SENARYO ÇALIŞILDI

İRAP çalışmalarında deprem, taşkın/sel, kütle hareketleri ve endüstriyel kazalar başta olmak üzere iklim değişikliğinin etkileri gibi pek çok afet türü çalışıldı. Çalışılan afet türleri her ilin kendi fiziksel, sosyal, ekonomik ve çevresel şartları ile geçmişte yaşamış olduğu afetler göz önüne alınarak belirlendi. Çalışma kapsamında Zonguldak’ta “tasman”, Konya’da “obruk”, Nevşehir’de “jeomedikal afetler” gibi bazı illerimiz özelinde yoğun olarak yaşanan afetler de ele alındı.

İRAP çalışmalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kurum kuruluşların temsilcileri ve üniversite öğretim görevlilerinden oluşan “İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu” oluşturuldu.

İRAP NEDİR?

İl Afet Risk Azaltma Planı, bir kentin dayanıklılığını/dirençliliğini desteklemeye yönelik temel bir araçtır. Bir kentin toplam afet dayanıklılığına bir perspektif sağlamak ve mevcut eksiklikleri tanımlamak için niceliksel ve niteliksel bir değerlendirme yapmayı ve bunu mekânsal olarak görselleştirerek açıklamayı hedefliyor. Bu anlamda İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), illerimizdeki afet risklerinin azaltılması için amaç, hedef ve eylemlerin yer aldığı bir plandır. İRAP’lar; illerimizde güvenle yaşamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can, mal vb. kayıplarını azaltmak/önlemek, afet risk azaltma bilincini oluşturmak, paydaşlar arasındaki iş birliğini artırmak, afet sonrasında müdahale ve iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmak ve kaynakların etkili kullanımını sağlamak amacıyla hazırlanıyor.

İRAP’ların içeriğinde:

•İlin Genel Durumu,
•Tehlike ve Risk Değerlendirmeleri,
•Mevcut Durum Analizi,
•Afet Risk Azaltma Amaç, Hedef ve Eylemleri,
•İzleme ve Değerlendirme bölümleri bulunuyor.

Bu bölümlerin hazırlanmasını kolaylaştırmak amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Risk Azaltma Dairesi tarafından il afet ve acil durum müdürlükleri için hazırlanan “İl Afet Risk Azaltma Planı Hazırlama Kılavuzu”ndan faydalanılıyor. İRAP, Sendai Küresel Afet Risk Azaltma Çerçeve Belgesi‘nin önemli bir hedefi olan ulusal ve yerel afet risk azaltma stratejilerinin artırılması çalışmalarına da önemli bir destek sağlıyor. (Hürriyet) 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

YENİ Partili Yavuzyılmaz uyardı: "AKP 2027 model tuzak...

YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, elektrikte yıllık tüketim sınırının 3 bin...

12 saat önce

Manisa Büyükşehir'in eski yöneticilerine gözaltı!

Manisa Büyükşehir Belediyespor’un geçmiş dönem hesaplarına yönelik 'zimmet' ve 'suç gelirlerinin...

14 saat önce

Uzundere hak sahiplerinin ilk konutları için tarih verildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde 3. ve 4. etap...

15 saat önce

Sarıgül soruşturmasında 2 kişi daha tutuklandı!

Mustafa Sarıgül’ün Şişli Belediye Başkanlığı dönemindeki gençlik kampları kara para aklama...

15 saat önce

Fenerbahçe maçları öncesi 'içki' yasağı' iddiası!

İstanbul Kadıköy’de Fenerbahçe Stadı çevresindeki tekel bayileri, marketler ve büfelere maç...

17 saat önce

Bakırköy operasyonunda 39 kişi tutuklandı!

Bakırköy Belediyesi’ne yönelik operasyonda gözaltına alınan 20'si belediye görevlisi 39 kişi...

18 saat önce

Aydın'a şehit ateşi düştü!

Hakkari'de sınır geçiş olayına müdahale ederken açılan ateşle yaralanan Piyade Sözleşmeli Er...

18 saat önce

Zelenski - Erdoğan görüşmesi bugün: Gündemde neler var?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edecek.

19 saat önce

Foça Meclisi'nde 106 milyonluk kredi talebi!

Foça Belediyesi’nin kasım ayı olağan meclis toplantısında, altyapı, üstyapı ve proje...

19 saat önce

Resmi Gazete'de yayımlandı: İzmir'e yeni fakülte!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararda İzmir Tınaztepe Üniversitesi...

20 saat önce

Merkezefendi Belediye Başkanı Doğan tutuklandı!

Denizli'nin Merkezefendi Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet', 'ihaleye fesat karıştırma', 'irtikap'...

20 saat önce

Başkan Yıldız’dan Harmandalı Cemevi’ne Destek: Eksikler...

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve AK Parti Karşıyaka Belediye Meclisi Grup...

1 gün önce