Alican Uludağ ilk kez hakim karşısına çıkacak!
“Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği iddia edilerek Silivri'de tutuklu bulunan gazeteci Uludağ bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak.
Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" iddiasıyla 20 Şubat’ta tutuklanan DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, tutukluluğunun 90’ıncı gününde bugün ilk defa hâkim karşısında olacak.
Ankara 57’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da gerçekleşecek duruşma için dayanışma çağrıları devam ediyor.
İstanbul 26’ncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ikameti Ankara’da olan Uludağ hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianame 1 Nisan’da onaylandı fakat aynı mahkeme "yetkisiz olduğunu kabul ederek" dosyanın yetkili Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
Bu karar sonrasında dosya Ankara’ya gönderildi. Uludağ’ın dosyası nisan ayında Ankara 57’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Avukatları Akın Atalay, Tora Pekin ve Abbas Yalçın, aynı gün mahkemeye sundukları dilekçeyle gazetecinin tensiple tahliyesini istedi. Fakat, mahkeme tahliye taleplerini reddetti, hazırladığı tensip zaptıyla tutukluluk halinin sürdürülmesine karar verdi.
Ankara’da gerçekleşecek duruşmaya Uludağ’ın SEGBİS ile Silivri Cezaevi’nden katılmak zorunda bırakılmasına ise tepkiler devam ediyor.
"HEPSİNİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞU KANITLANDI"
Uludağ’ın avukatı Abbas Yalçın, dosyanın hâkiminin izinli olduğuna vurgu yaparak davaya başka bir hâkimin bakacağını söyledi. “SEGBİS kararı ile ilgili, dosyanın hâkimi olmadığı için bir karar verilmiş değil” ifadelerini kullanan Yalçın, soruşturmanın yetkisiz bir şekilde İstanbul’da yürütüldüğünü dile getirerek, “Ardındansa döndü dolaştı ve iddianamenin düzenlendiği gün İstanbul 26. Asliye Ceza yetkisizlik hususunu teyit etti. İstanbul’da soruşturmayı yürüten savcılığın yetkisiz yaptığı tüm işlemler de hukuka aykırı. İkameti Ankara’da olan birini almak, İstanbul’a getirmek, burada tutuklamak, bunların hepsinin hukuka aykırı olduğu kanıtlandı” dedi.
"HUKUKA, GERÇEĞE AYKIRI"
Yalçın, “Tutuklama gerekçelerinin tamamı gerçek dışı. Kaçma şüphesi, delil karartma… Ortada karartılacak bir delil yok. Kaçma şüphesi zaten yok. Kapısı çalınarak alınan birinin kaçma şüphesi olduğunu söylemek değil hukuka, gerçeğe aykırı. Gazetecilere gözdağı verilerek ‘Bakın sizi hukuka aykırı olsa da özgürlüğünüzden mahrum bırakırız’ deniliyor. Alican’ın kendisi de gözaltına alındığı gün dile getirmişti” diye konuştu.
SERBEST KALMASI İÇİN ÇAĞRILAR SÜRÜYOR
Basın Konseyi, DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazeteci Alican Uludağ için dün Ankara Adliyesi önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Uludağ’ın bir anca önce serbest bırakılmasının talep edildiği duruşmada SEGBİS ile değil, yüz yüze katılması gerektiği de vurgulandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Gazeteciler, Alican Uludağ için bir araya geldi: Bu ayıba...
Gazeteciler, tutuklu meslektaşları Alican Uludağ için buluştu. Yarın Ankara’da yapılacak ilk...
Gazeteci Alican Uludağ tahliye edildi!
Tutuklu Gazeteci Alican Uludağ, 3 ay sonra ilk defa hakim karşısına çıktı. Gazeteci Uludağ'ın...
İmamoğlu 3 ayrı dosyayla hakim karşısına çıkacak!
CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün "siyasal casusluk", diploma ve...
Güncel Haberleri
Tümüİzmir depreminin 6. yılında kritik uyarı: '1 milyon...
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bengi Atak, İzmir depreminin altıncı yılında yapı...
İzmir'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu gün boyu sürecek
İzmir'de Cumhuriyet'in 103. yıl dönümü, 29 Ekim'de düzenlenecek törenler, geçit yürüyüşü, fener...
İzmir Metrosu’nu Cumhuriyet coşkusu sardı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin kültür-sanat yaşamına kazandırılan Smyrna...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump Arasında Kritik Görüşme:...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda görüştü. İletişim...
İspanya’daki Tren Faciasında Hayatını Kaybeden Türk...
İspanya’nın Toledo kenti yakınlarında iki hızlı trenin çarpışması sonucu 64 kişinin hayatını...
Başkan Tugay'dan Bakan Çiftçi'ye ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'yi ziyaret etti....
Bakan Kurum ile Başkan Yavaş görüşme gerçekleştirdi!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği...
RTÜK'ten Sözcü TV ve Koza TV'ye ceza!
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayınlarında tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine...
İzmir’de 29 Ekim'de trafik kısıtlaması ve park yasağı
İzmir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle Atatürk Caddesi’nin (1. Kordon)...
Torbalı’da 60’tan fazla parsel askıya çıktı
İzmir’in Torbalı ilçesi Karakuyu Mahallesi’nde, tapu kayıtlarında büyük bölümü zeytinlik, tarla...
İspanya'da tren kazası: 46 ölü, 150 yaralı
İspanya'da iki yüksek hızlı tren çarpıştı. İlk belirlemelere göre kaza nedeniyle 46 kişi öldü,...
İzmir Valisi Elban: Cumhuriyet yarınları aydınlatan büyük...
İzmir Valisi Süleyman Elban, Cumhuriyet'in bugünü anlamlandıran, yarınları aydınlatan büyük bir...