Alsancak Limanı Abu Dhabi Port tarafından satın alındı iddiası
2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilen İzmir Alsancak Limanı’nın, 2021 yılında Varlık Fonu ile liman ve lojistik yatırımları yapma amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalayan Abu Dhabi Port tarafından satın alındığı iddia edildi.
Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre Abu Dhabi Port ile prensipte el sıkışıldığı ancak resmi açıklamanın henüz yapılmadığı ifade edildi. Dünya'dan Özlem Sarsın'ın haberine göre, İzmir’in merkezinde yer alan ve çok değerli bir konuma sahip olan İzmir Alsancak Limanı’nı TCDD işletiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre limanda 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde yaklaşık 126 bin TEU konteyner elleçlendi.
İŞ BİRLİĞİ 2021 YILINDA BAŞLADI
25 Kasım 2021 yılında AD Ports Grubu ve Türkiye Varlık Fonu, liman geliştirme ve operasyonları için büyük yatırım fırsatları üzerinde iş birliği yapmak ve Türkiye'deki lojistikle ilgili yatırım projelerini koordine etmek için stratejik bir ortaklık anlaşması imzalamıştı. Anlaşma AD Ports Grup CEO'su Mohamed Juma Al Shamsi ve Türkiye Varlık Fonu CEO'su Salim Arda Ermut tarafından imzalanmıştı.
Anlaşma şartlarına göre, iki kuruluşun Türkiye'deki bir dizi yatırım fırsatını araştırmak ve incelemek, tüm yatırım fırsatlarını değerlendirmek ve iki taraf arasındaki ticari bağları geliştirmek, ortak bir yönlendirme komitesi oluşturmak için iş birliği yapması planlanmıştı.
LİMAN ÖZELLEŞTİRME TAKVİMİNDE
Özelleştirmesi tam bir yılan hikâyesine dönen Alsancak Limanı 2004 yılında özelleştirme programına alınarak 2007 yılındaki ihale açılmış, ihaleyi 1 milyon 275 milyar dolar bedelle Hutchison, Global ve EİB konsorsiyumunun kazanmıştı.
Özelleştirme ihalesi sonrasında açılan yürütmeyi durdurma ve ihalenin iptali yönündeki davalar nedeniyle ihale sürecinin uzaması sonucunda kazanan grup ihaleden vazgeçmiş, limanın özelleştirilmesi gerçekleşememişti. 2012 yılında tekrar ihaleye çıkmasına karşın bir sonuç alınamamıştı.
BAE'DE 10 LİMANIN İŞLETMECİSİ VE SAHİBİ
2006 yılında kurulan AD Ports Group'un bir parçası olan Abu Dhabi Ports yaklaşık 2 bin 500 çalışanı ile BAE'de 10 liman ve terminalin sahibi ve işletmecisi. Grup, birinci sınıf limanlar, sanayi bölgesi ve lojistik tedarik zincirlerinden oluşan entegre bir portföy aracılığıyla küresel ticareti yönlendirmeyi hedefliyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Euroleague'de Final Four'un Adresi Belli Oldu: İki...
EuroLeague’de 2027 ve 2029 yıllarının Final Four organizasyonlarının adresi belli oldu. Her...
LOGISTECH’te Zengezur Koridoru ve Alsancak Limanı’nın...
Türkiye’nin Azerbaycan ve Orta Asya’daki Türk cumhuriyetleriyle kara ve demir yolu...
Alsancak Limanı'nın devredileceği tarih belli oldu!
İzmir Alsancak Limanı'nın sahibi olan Türkiye Varlık Fonu yetkilileri, limanda çalışanların ve...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Yıldız’dan Harmandalı Cemevi’ne Destek: Eksikler...
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve AK Parti Karşıyaka Belediye Meclisi Grup...
Özgür Özel'den Erdoğan'a 'metro' göndermesi: Aradaki fark...
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında sürücüsüz test sürüşleri başladı. İBB Başkanvekili Nuri...
Ege Denizi'nde 4.7 şiddetinde deprem
AFAD Deprem Dairesi, Ege Denizi'nde saat 13.44 sıralarından 4.7 büyüklüğünde ve yerin 7...
Bakan Kurum'dan İzmir depremi mesajı: Tüm afetlere karşı...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Seferihisar ilçesi...
İsmail Arı için talep edilen ceza belli oldu!
Tutuklanan gazeteci İsmail Arı hakkında iddianame hazırlandı. Arı hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar...
Aliyev'in Ankara'daki zirveye katılmama kararının perde...
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi'ne...
Buca Belediyesi'ne yerli TOGG marka otomobil geliyor
Buca Belediyesi hizmet kalitesini yükseltmek için 6 çöp kamyonu ve 1 adet TOGG T10F almayı...
Uzundere'de hak sahipleri kira desteğinin artırılmasını...
Uzundere Kentsel Dönüşüm hak sahipleri kira desteğinin artırılması talebinde bulundu.
İzmir'de hafta sonu yağış beklentisi
İzmir'de hafta sonu için yağış bekleniyor.
30 Ekim depreminin altıncı yılında İzmir’in sınavı sürüyor
30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin üzerinden altı...
Sinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...