Ankara'daki cemevlerine saldıran sanıklara istenen ceza belli oldu
Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerindeki bazı Alevi sivil toplum kuruluşları (STK) ile cemevine saldırıya ilişkin biri tutuklu üç sanığın yargılandığı davada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Ankara 63. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ahmet Ozan Karaca, bulunduğunu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz sanıklar Baver Gül ve Çağdaş Can Bardakçı'nın katılmadığı duruşmada, müştekiler Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı, Fatma Ana Cemevi ve Demokratik Alevi Dernekleri temsilcileri ise salonda hazır bulundu.
Duruşmada hâkim, Cumhuriyet savcısının mütalaasını açıklayacağını bildirdi. Savcı mütalaasında, sanık Karaca'nın olay günü saat 14.35'te Çankaya ilçesinde Hatay Sokak'ta bulunan Türkmen Alevi Bektaşi Derneği'ne giderek dernek çalışanı Mutlu Aydın'ı darp ettiği, aynı gün saat 15.30'da Mamak Şirintepe Mahallesi'nde bulunan Şahı Merdan Cemevi'ne giderek içerde bulunanların üzerine sandalye fırlattığını, mağdur Hüseyin Kılıç'ın sandalyenin isabet etmesi sonucu yaralandığını ve saat 15.40'ta Tuzluçayır Mahallesi'ndeki Sivas Divriği Gökçebel Derneği'ne giderek derneğin kapı camını kırdıktan sonra Fatma Ana Cemevi'nin kapı ve camına zarar verdiği belirtildi.
Karaca'nın, emniyet ve savcılıktaki ifadelerinde eylemlerini kabul ettiği belirtilen mütalaada, diğer sanıkların da müşterek fail olarak değerlendirmesi gerektiği ve buna göre cezalandırılmaları talep edildi.
Bu kapsamda sanıklar Karaca, Gül ve Bardakçı'nın "İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme" suçundan 1 yıl 3 aydan 5 yıl 4'er aya, "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçundan 1 yıldan 3'er yıla, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçundan 1 yıldan 3'er yıla ve "Kasten yaralama" suçundan ise 6 aydan 1 yıl 6'şar aya kadar hapisleri istendi.
Avukat beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Karaca'nın tutukluluk halinin devamına hükmederek, duruşmayı 7 Temmuz'a erteledi.
İddianame
İddianameye göre Ahmet Ozan Karaca, 30 Temmuz 2022'de Çankaya ve Mamak ilçelerindeki Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı, Şahı Merdan Cemevi, Sivas Divriği Gökçebel Derneği ve Fatma Ana Cemevi'ne saldırıda bulundu.
Baver Gül ve Çağdaş Can Bardakçı'nın Karaca'yla ortak hareket etmekle suçlandığı iddianamede, sanıkların "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme", "İnanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" ve "Silahla basit yaralama" suçlarından 12 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Aydın’daki yurt kazası davasında tüm sanıklara beraat
Üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın hayatını kaybettiği asansör kazasına ilişkin davada mahkeme,...
Mustafa Bozbey hakkında istenen ceza belli oldu!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in de aralarında bulunduğu 37'si tutuklu 63 kişi...
Taksici cinayetinde istenen ceza belli oldu!
İzmir'in Konak ilçesinde, taksi şoförü Deniz Örer'i tabancayla katleden Doğuş Meşe hakkında...
Güncel Haberleri
TümüÇeşme’de otoyol özelleştirmesine tepki: Bizi vatan haini...
İzmir-Çeşme Otoyolu'nun özelleştirme kapsamına alınmasına karşı Yarımada'da tepkiler devam...
Emeklilerin AYM önündeki eyleminde intihar girişimi!
Ankara’da emeklilerin, Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde gerçekleştirdiği eylem sırasında emekli...
Ümit Özdağ'dan İzmir'de taziye ziyareti
Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, beraberindeki parti yöneticileriyle birlikte...
Öktem, Çağdaş Grubu’nun yeni dönem hedeflerini açıkladı
Çağdaş Avukatlar Grubu İzmir Barosu Başkan adayı Emre Öktem, avukatların ekonomik sorunlarının...
DİSK'ten AK Parti'li Fıçı'ya ziyaret!
CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, DİSK Ege Bölge...
İzmir'e hafta sonu için sağanak yağış uyarısı
İzmir’de hafta sonu hava parçalı ve çok bulutlu geçecek. Cumartesi yağış beklenmezken, pazar...
YENİ Parti'den özelleştirme hesabı: İzmir - Aydın 415 TL...
YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 30 yıllığına özelleştirilmesi planlanan...
MMO İzmir’de işten çıkarma krizine şubeden açıklama!
MMO İzmir Şubesi’nde işten çıkarma sürecine ilişkin gerilim devam ediyor.
Ömer Çelik’ten İsrailli Bakana Sert Yanıt: 'Hesap...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...
Narin Güran davasında 99 hesaba erişim engeli
Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran davasında Yargıtay'ın kesinleşmiş yargı...
Sırbistan'da Kabus Bitti: Tarihin En Büyük Orman Yangını...
Sırbistan'ın kuzeydoğusundaki Deliblato Kumları bölgesinde 2 Ağustos'ta başlayan ve Sırbistan...
İzmir'de sahte vatandaşlık işlemi operasyonu!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, Türk vatandaşlığına geçmek...