BIST 100 12.899,35 %0,09 Altın 6.740,80 ₺/gr %0,33 Bitcoin $83.907 %0,14 Dolar 49,01 ₺ %0,12 Euro 56,11 ₺ %0,06 Sterlin 65,25 ₺ %0,15 Gümüş 101,18 ₺/gr %0,84 Ethereum $2.685,79 %0,43 İsviçre Frangı 59,19 ₺ %0,06 Kanada Doları 34,66 ₺ %0,09 Avustralya Doları 34,43 ₺ %0,27 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 13,07 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,35 ₺ %0,12 Rus Rublesi 0,58 ₺ %1,31 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,01
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Biden: Saldırı planı emri verdim

Biden: Saldırı planı emri verdim

ABD Başkanı Biden, Kabil Havalimanı'ndaki saldırının faillerini affetmeyeceklerini belirterek, kendi belirleyecekleri yer ve zamanda saldırıya karşılık vereceklerini söyledi. Biden, "Komutanlarıma saldırı planı hazırlamaları emri verdim" dedi.

0Yorumlar
Biden: Saldırı planı emri verdim

ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Havalimanı'ndaki terör saldırısının faili olarak gördükleri DAEŞ/Horasan'ı affetmeyeceklerini belirterek, kendi belirleyecekleri yer ve zamanda saldırıya karşılık vereceklerini söyledi.

Biden, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen terör saldırısında 12 ABD askerinin yaşamını yitirmesinin ardından Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına "Zor bir gün" ifadesiyle başlayan Biden, "Saldırı DAEŞ/Horasan olarak bilinen grup tarafından yapılmıştır ve havalimanını koruyan Amerikan askerlerinin canını almıştır, bir kısmını da yaralamıştır. Ayrıca birçok sivil de yaşamını yitirmiştir" dedi.

TAHLİYE EDİLEN KİŞİ SAYISI 100 BİNİ AŞTI

Biden, gün boyunca Savunma Bakanlığı ile Washington, Afganistan ve Katar'daki kumandanlarla yakın temas halinde olduğunu vurgulayarak, 14 Ağustos'tan bu yana Afganistan'dan tahliye edilen kişi sayısının 100 bini aştığını kaydetti.

Hayatını kaybeden askerlerin acısını yüreklerinde hissettiklerini belirten Biden, "Bu saldırıyı düzenleyenlere ve Amerika'ya zarar vermek isteyenlere mesajım şudur ki affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Sizi yakalayacağız ve bunun bedelini ödettireceğiz" diye konuştu.

Biden, son haftalarda DAEŞ/Horasan'ın Kabil Havalimanı'na saldıracağına ilişkin istihbarat aldıklarını belirterek, bu nedenle de Afganistan'daki misyonlarını 31 Ağustos'a kadar bitirmekte kararlı olduklarını söyledi.

"KOMUTANLARIMA SALDIRI PLANLARI HAZIRLAMALARI EMRİ VERDİM"

Afganistan'daki tahliyeleri de devam ettireceklerinin altını çizen Biden, "Teröristlerin bizim misyonumuzu durdurmalarına izin vermeyeceğiz. Tahliyeleri sürdüreceğiz. Aynı zamanda komutanlarıma DAEŞ'in kilit varlıklarına, liderlerine ve tesislerine saldırı planları hazırlamaları emri verdim. Seçtiğimiz vakit, yer ve zamanda kuvvet ve hassasiyetle bu saldırıya yanıt vereceğiz. Bilmenizi isterim ki bu DAEŞ teröristleri kazanamayacak. Amerikalıları kurtaracağız, Afgan müttefiklerimizi çıkaracağız. Boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Biden, Afganistan'dan çıktıktan sonra da ülkeden ayrılmak isteyen Amerikalıları çıkarmak için yeni yollar bulacaklarını dile getirdi.

ABD'NİN TALİBAN'A İSİM LİSTESİ VERDİĞİ İDDİALARI

İhtiyaç duyulması halinde Afganistan'a ek kuvvet gönderebileceklerini de komutanlarına ilettiğini vurgulayan Biden, saldırının emrini veren DAEŞ/Horasan liderlerinin de peşinde olduklarını belirtti.

Biden, Taliban'a güvendikleri için kendisine yönelik yapılan eleştirilere ilişkin ise "Konu güven değil, ortak çıkarlar. Ancak şu ana kadar ne bana ne de sahadaki komutanlarımıza Taliban ile bugünkü saldırıyı düzenleyen DAEŞ/Horasan arasında bir bağ olduğuna dair bir sonuç gelmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan basınında ABD'nin Taliban'a Afganistan'dan çıkarmak istedikleri Afgan ve Amerikalıların listesini verdiğine ilişkin iddialara ise Biden şu yanıtı verdi:

"Bazı durumlarda askerlerimizin, Taliban'daki mevkidaşları ile irtibata geçip, 'Şu kadar kişiyle şöyle bir otobüs geliyor, bu otobüse ya da bu gruba geçiş izni vermenizi istiyoruz' dediği durumlar evet, oldu. Size bir isim listesinden söz edemem ama bazı listelerin olmadığını da söyleyemem. Bu tarz durumlarda otobüslerdeki kişilerin listesi verilmiştir."

Afganistan'dan çıkış sürecinde yaşananlara ilişkin sorumluluğu üstlenip üstlenmediği sorulması üzerine Biden, son dönemde yaşananlara ilişkin sorumluluk aldığını ancak Taliban ile anlaşıp onlara çıkış tarihi verenin eski Başkan Donald Trump olduğunu savundu.

Biden sözlerini, "Hanımlar ve beyler, artık 20 yıllık savaşı bitirme zamanı" diyerek noktaladı

 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Çeşme’de otoyol özelleştirmesine tepki: Bizi vatan haini...

İzmir-Çeşme Otoyolu'nun özelleştirme kapsamına alınmasına karşı Yarımada'da tepkiler devam...

16 saat önce

Emeklilerin AYM önündeki eyleminde intihar girişimi!

Ankara’da emeklilerin, Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde gerçekleştirdiği eylem sırasında emekli...

18 saat önce

Ümit Özdağ'dan İzmir'de taziye ziyareti

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, beraberindeki parti yöneticileriyle birlikte...

21 saat önce

Öktem, Çağdaş Grubu’nun yeni dönem hedeflerini açıkladı

Çağdaş Avukatlar Grubu İzmir Barosu Başkan adayı Emre Öktem, avukatların ekonomik sorunlarının...

23 saat önce

DİSK'ten AK Parti'li Fıçı'ya ziyaret!

CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, DİSK Ege Bölge...

1 gün önce

İzmir'e hafta sonu için sağanak yağış uyarısı

İzmir’de hafta sonu hava parçalı ve çok bulutlu geçecek. Cumartesi yağış beklenmezken, pazar...

1 gün önce

YENİ Parti'den özelleştirme hesabı: İzmir - Aydın 415 TL...

YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 30 yıllığına özelleştirilmesi planlanan...

1 gün önce

MMO İzmir’de işten çıkarma krizine şubeden açıklama!

MMO İzmir Şubesi’nde işten çıkarma sürecine ilişkin gerilim devam ediyor.

1 gün önce

Ömer Çelik’ten İsrailli Bakana Sert Yanıt: 'Hesap...

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...

1 gün önce

Narin Güran davasında 99 hesaba erişim engeli

Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran davasında Yargıtay'ın kesinleşmiş yargı...

1 gün önce

Sırbistan'da Kabus Bitti: Tarihin En Büyük Orman Yangını...

Sırbistan'ın kuzeydoğusundaki Deliblato Kumları bölgesinde 2 Ağustos'ta başlayan ve Sırbistan...

1 gün önce

İzmir'de sahte vatandaşlık işlemi operasyonu!

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, Türk vatandaşlığına geçmek...

1 gün önce