BIST 100 10.863,42 %0,97 Altın 6.265,17 ₺/gr %0,68 Bitcoin $77.880 %0,07 Dolar 49,97 ₺ %0,06 Euro 56,03 ₺ %0,47 Sterlin 67,03 ₺ %0,07 Gümüş 80,76 ₺/gr %2,34 Ethereum $2.283,69 %0,66 İsviçre Frangı 60,86 ₺ %0,49 Kanada Doları 35,75 ₺ %0,01 Avustralya Doları 35,04 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,32 ₺ %0,00 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,06 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,47 Çin Yuanı 7,52 ₺ %0,14
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Bireysel silahlanma yeniden gündemde: 30 milyon silah ruh...

Bireysel silahlanma yeniden gündemde: 30 milyon silah ruhsatsız

İzmir’de taksici Oğuz Erge’nin öldürülmesi bireysel silahlanmayı bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye’de 34-35 milyon silahın, 30 milyonu ruhsatsız olduğunu açıklayan Umut Vakfı tahminlerine göre silaha talep her yıl yüzde 5 artıyor.

0Yorumlar
Bireysel silahlanma yeniden gündemde: 30 milyon silah ruhsatsız

Milliyet Gazetesi’nden Meltem Güneş’in haberine göre, Türkiye’de silahlı şiddet olayları durmak bilmiyor. İzmir’de taksi şoförü Oğuz Erge’nin aracına aldığı kişi tarafından silahla vurularak öldürülmesi Türkiye’de bireysel silahlanmalı yeniden gündeme getirdi.

Bireysel silahlanmaya karşı çalışmalar yürüten Umut Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, Türkiye’de her yıl hem silahla işlenen olay sayısında hem de silah talebinde yüzde 5’lik artış yaşandığını söyledi. Akcan, geçen yıl 2 bin 500 kişinin öldürüldüğü Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısına dikkat çekti.

4 MİLYONU RUHSATLI

Cezaların caydırıcı olmaması ve çok fazla sosyal problemin olması nedeniyle bireysel silahlanmanın arttığına dikkat çeken Akcan,şu bilgileri verdi:

“Üçüncü sayfa haberlerinden derlediğimiz noktaya göre bireysel silahlanma sonucunda 2023 yılında 2500 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de 34-35 milyon silah var bunun 4 milyonu ruhsatlı, 30 milyonu ruhsatsız. Ruhsatsıza talep var, çünkü evrak almak için uğraşmıyorsun, harç bedeli yok, kaydı yok. Suç işlediğinde kendisinde silah olduğu bilinsin istemiyorlar.”

 

80 BİNİNE EL KONDU

Akcan, ruhsatsız silaha ilişkin verilerinin asayiş tedbirlerinde ele geçirilen, cinayette kullanılan silahlara, adli tıp otopsi raporlarına dayandığını belirttti. Akcan, 30 milyon ruhsatsız silaha karşılık bir yılda emniyetin el koyduğu ruhsatsız silah sayısının 80 bin civarında olduğunu söyleyerek “Yılda 300-400 bin ruhsatsız silah yakalarsan çözüm üretebilirsin. Türkiye’de en çok işlenen suç, mala karşı olan suçlar ekonomik krize bağlı olarak orada da merkezde silah var” dedi.

 

KAMU SPOTU, HUTBE...

Cezaların toplumun vicdanına hitap etmediğini savunan Akcan, şu önerilerde bulundu

“Silahla ilgili zorunlu eğitim, denetim, bekleme süresi getirilsin, otomatik iptal, el koyma sistemleri yapılsın. Ciddi sağlık muayeneleri, öfke, bağımlılık testleri yapılmalı. 3 aydan az olmamak kaydıyla hapis cezası getirilmeli. Kamu spotu, ihbar hattı oluşturulabilir. Cuma hutbelerinde bireysel silahlanmanın şiddet oluşturduğuna dikkat çekilmeli. Ayrıca, neredeyse bütün dizilerde 2 veya 3 sahnede silahla ilgili cinayet ya da yaralama olayı var. En az 20 sahnede silah görüntüsü var. Bir şekilde şiddeti pompalıyoruz. Alkole, sigaraya getirildiği gibi silaha da buzlama yapılsın.”

 

BÜYÜKŞEHİRLERDE ARTIŞ YÜKSEK

Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, yıllara göre ruhsatlı silahta azalma, ruhsatsız silahta ise artış olduğunu dile getirerek, büyükşehirlere dikkat çekti:

“Yeni ruhsat talebinde, ruhsat yenileme de azalma var. Her yıl hem silahla işlenen olay sayısında hem de silah talebinde yüzde 5’lik artış var. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir gibi metropollerde artıyor. Eskiden yüzde 40 civarındaydı silahla işlenen cinayet sayısı şu an yüzde 80.”

 

20 BİN KİŞİ CEZAEVİNE GİRDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2022 açıklamasında, Türkiye genelinde kamu görevlisi 244 bin 184, emekli kamu görevlisi 198 bin 428, can güvenliği 53 bin 312, meslek mensubu 131 bin 841 olmak üzere toplam 627 bin 765 taşıma ruhsatlı silah bulunduğu belirtilmişti. Son 5 yılın rakamlarına bakıldığında yeni verilen ruhsatlı silah sayılarında azalma olduğu aktarılmıştı. TÜİK’in “İstatistikler ile Türkiye 2022” çalışmasında yer alan verilere göre, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında ceveevine giren hükümlü sayısı da şöyle: “2020’de 11 bin 765, 2021’de 17 bin 965, 2022’de de 19 bin 729 kişi.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

O Şehirde Hayatın Akışı Değişecek! COP31 İçin 7 İlçede...

Antalya Valisi Hulusi Şahin, COP31 kapsamında 11-12 Kasım tarihlerinde kentin 7 ilçesinde...

13 dakika önce

Metro seferlerinde aksama: İzmir Metro'dan açıklama!

İzmir Metro Hattı'nda yaşanan bir ekipman arızasından dolayı metro seferlerinde aksamalar...

44 dakika önce

İstanbul Barosu'nda Kocasakal dönemi başladı!

İstanbul Barosu'nun 128. Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa seçilen Ümit Kocasakal,...

1 saat önce

İzmir Büyükşehir'de istifalar yaşanmıştı: Yeni...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK Parti'ye transferinden sonra belediye...

1 saat önce

Sarıgül soruşturmasında Özgür Özel'e dosya açıldı mı?...

Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül'ün oğlu Emir Sarıgül'ün iddiaları üzerine YENİ Parti Genel...

1 saat önce

Tugay'ın başkan olduğu birlikten Bornova Belediyesi...

 Bornova Belediyesi Kasım ayı olağan meclis oturumu 3 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek.

2 saat önce

Türkiye'de İl Sayısı 100'e Çıkacak: İl Olma Potansiyeli...

MHP'nin "100 İl, 1000 İlçe Projesi" kapsamında Türkiye'deki idari yapının değiştirilmesi...

3 saat önce

MHP'li Yıldız'dan 'anket şirketleri' çağrısı: Demokratik...

MHP'li Feti Yıldız sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kamuoyu araştırmalarına yönelik...

4 saat önce

32 ilde FETÖ'ye darbe: 41 kişi tutuklandı!

İçişleri Bakanlığı, 32 ilde FETÖ'ye yönelik jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda...

5 saat önce

11 ilde kanser ilacı operasyonu: 22 gözaltı!

Son kullanma tarihi geçmiş kanser ilaçlarının ambalajlarını değiştirerek yeniden piyasaya...

5 saat önce

İzmir’in iki simge projesi için ekipler sahada

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden inşa edeceği ana hizmet binası ile Karşıyaka Zübeyde...

6 saat önce

Basmane Çukuru için dört kurumdan ortak tepki: Sus payı...

TMSF’nin 75 milyon dolar tahmini bedelle satışa çıkardığı Basmane Çukuru için dört kurumdan...

6 saat önce