Birileri döküyor, yetkililer izliyor. Uzundere kaçak moloz kıskacında
Karabağlar'ın Uzundere Mahallesi'ndeki tarım alanı, kaçak moloz ve hafriyat dökümleri sebebiyle çöplüğe döndü. Atıkların arasında bulunan asbestin yağmurlarla dere yatağından İzmir Körfezi'ne taşındığını söyleyen mahalleliler, birçok kez yetkililere başvurmalarına rağmen sonuç alamadıklarını söyledi.
Uzundere Mahallesi'ndeki tarım alanı, kaçak olarak dökülen moloz ve hafriyatlarla çöplüğe dönüştü. Yanından dere yatağının geçtiği, etrafını ise zeytin ağaçlarının kapladığı alanın temizlenmesi için mahalle sakinleri, birçok kez yetkililere başvurmasına rağmen sonuç alamadı. Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği'nin talebi üzerine İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Asbest Çalışma Grubu, bölgeden aldığı numuneleri inceletti ve döküm yapılan alanda asbest olduğu tespit edildi. Mahalle sakinleri, döküm yapılan alanın iki yanından geçen dere yatağının olduğunu belirterek, yağışlı havalarda asbestli atıkların İzmir Körfezi'ne kadar gittiğini ve acil önlem alınması gerektiğini söyledi.
10 yıldır çözüm yok
Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, yetkililere sorunu defalarca bildirdiklerini ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Gür, "Bölgeye 10 yıldır kaçak olarak döküm yapılıyor. Bunu, her fırsatta dile getirdik. Bölgeden numune aldırıp kontrolünü yaptırdık. Bölgede asbest olduğu da kesinleşti. Alanın temizlenmesi için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karabağlar Belediyesi'ne de dilekçe verdik. Alanda herhangi bir temizlik yapılmadı. Asbest konusunda yaptığımız araştırmalarda taşınabilir olduğunu öğrendik. Rüzgar ve yağmur sularıyla çok zehirli olan ve kanser yaptığı bilinen asbest taşınabiliyor. Lodosla birlikte asbest doğrudan Uzundere Mahallesi’ne ulaşıyor. Sağlığımızı doğrudan etkileyen bir durum. Buna rağmen hiçbir girişimde bulunulmaması bizleri yok saydıklarını gösteriyor" dedi.
Tüm İzmir'in sorunu
Asbestli atıkların yağmur suları ve rüzgarın etkisiyle İzmir Körfezi'ne taşındığını iddia eden Gür, "Bu sadece Uzundereliler'in değil kentin sorunu. Alanın yanındaki dere yatağının; Konak, Karabağlar ve Buca'dan geçerek İzmir Körfezi'ne akan Meles Deresi'nin en büyük kolu olduğu geçmiş dönemlerde hazırlanan bilirkişi raporlarında belirtildi. Rapora göre de şiddetli yağmurda alanda bulunan asbestli atıklar, moloz, hafriyat ile çeşitli çöpler, dere yatağına karıştıktan sonra şehrin içinden geçerek denize akıyor. Bu, tüm İzmir'in sorunu. Yönetmeliklere göre Belediye'nin temizliği yapması gerekiyor. Ancak belediye ihmam ettiğinde görevi İzmir Valiliği'nin yapmısı gerekiyor. İlgilenmelerini ve yardımcı olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Zabıtadan kaçak döküme karşı koruma kalkanı
Çevre denetimindeki yetkisini güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafriyat ve inşaat...
Bornova’da kaçak moloz seferberliği
Bornova genelinde çevre kirliliğine yol açan kaçak moloz dökümlerine karşı savaş açan Bornova...
Buca’da kaçak moloza geçit yok
Buca Belediyesi, ilçe genelinde çevre ve görüntü kirliliğine yol açan yasa dışı moloz...
Güncel Haberleri
TümüDonald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek
Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!
Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...
Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...
Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!
Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...
Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!
Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...
Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı
Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...
Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi
Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.
Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...
Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!
Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...