Bloomberg: "Erdoğan faiz indirimine karşı olanları görevden aldı"
Dolar/TL Merkez Bankası’ndaki gece yarısı operasyonuyla 9,18’lik yeni zirveyi görürken, Bloomberg “Erdoğan faiz indirimine karşı olanları görevden aldı” dedi.
Merkez Bankası’nda (TCMB) bir kez daha Cumhurbaşkanı kararlarıyla gece yarısı operasyonu yaşandı. Bu kez değiştirilen başkan değil, ikisi başkan yardımcısı olmak üzere üç Para Politikası Kurulu üyesi oldu.
Böylece, faiz oranlarının belirlendiği kurulun yedi üyesinden üçü görevden alınmış oldu ve kurulda Mart 2021’de başlayan Şahap Kavcıoğlu dönemi öncesinden sadece Dr. Emrah Şener kalmış oldu. Diğer dört üye, Kavcıoğlu döneminde atanan üyeler olarak sıralandı.
Tümen’in başkan olabileceği iddia edilmişti
Mayıs 2021’de TCMB’ye Başkan Yardımcısı olarak atanan Prof. Semih Tümen, PPK’daki beş aylık görev süresinin ardından koltuğunu kaybetti. Tümen’in mevcut başkan Şahap Kavcıoğlu’nun yerini alabileceğine dair söylentiler İngiliz Financial Times’ın geçen haftaki bir haberinde de yer bulmuştu.
Ağustos 2018’de Ağustos 2018’de TCMB’ye Başkan Yardımcısı olarak atanan Dr. Uğur Namık Küçük de görevden alınan bir diğer isim oldu.
2008’den bu yanan PPK üyesi olan ve covid19 gerekçesiyle faiz indirimi kararı alınan son PPK toplantına katılmayan Prof. Abdullah Yavaş görevden alınan bir diğer isim oldu. Yavaş’ın ABD’de yaşarken PPK üyeliğinin devam etmesi tartışma ve eleştirilere neden olmuştu.
Üç kişi yerine iki kişi atandı
Görevden alınan iki başkan yardımcısının yerine sadece bir kişi atandı bu isim ise Taha Çakmak oldu. Prof. Yusuf Tuna ise Para Politikası Kurulu üyeliğine getirildi.
Taha Çakmak, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nda Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.
Geçmişte TMSF ve BDDK yönetim kurullarında bulunan Prof. Yusuf Tuna ise son olarak Şekerbank’ta yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyordu.
“İndirme karşı olanlar görevden alındı”
Bloomberg’den Çağan Koç, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, “Görevden alınan Uğur Namık Küçük, son PPK toplantısında 100 baz puanlık faiz indirimine karşı çıkmıştı. Abdullah Yavaş ise Covid-19’a yakalandığı için oy kullanmamıştı. Kaynaklara göre Erdoğan’ın faiz indirim çağrılarıyla aynı fikirde olmayan isimler görevden alındı” ifadelerine yer verdi.
Reuters, geçen hafta geçtiği “Erdoğan son TCMB Başkanı’ndan da soğuyor” başlıklı haberde “Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sadece yedi ay önce göreve getirdiği Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’a güvenini kaybetme aşamasına geldiğini, son haftalarda iletişiminin de belirgin şekilde azaldığını söylediler.” ifadeleri yer almıştı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bu haberi yalanlamıştı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP İzmir İl'den 4 atama, 2 görevden alma!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Yönetim Kurulu kritik kararlara imza attı. İl Başkanı Utku...
Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!
Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararı paylaşıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez...
TCMB, faiz kararını yarın açıklayacak!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı faiz kararını yarın açıklayacak. Mart ayında...
Güncel Haberleri
TümüUzundere'de hak sahipleri kira desteğinin artırılmasını...
Uzundere Kentsel Dönüşüm hak sahipleri kira desteğinin artırılması talebinde bulundu.
İzmir'de hafta sonu yağış beklentisi
İzmir'de hafta sonu için yağış bekleniyor.
30 Ekim depreminin altıncı yılında İzmir’in sınavı sürüyor
30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin üzerinden altı...
Sinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...
İzmir depreminin 6. yılında kritik uyarı: '1 milyon...
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bengi Atak, İzmir depreminin altıncı yılında yapı...
İzmir'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu gün boyu sürecek
İzmir'de Cumhuriyet'in 103. yıl dönümü, 29 Ekim'de düzenlenecek törenler, geçit yürüyüşü, fener...
İzmir Metrosu’nu Cumhuriyet coşkusu sardı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin kültür-sanat yaşamına kazandırılan Smyrna...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump Arasında Kritik Görüşme:...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda görüştü. İletişim...
İspanya’daki Tren Faciasında Hayatını Kaybeden Türk...
İspanya’nın Toledo kenti yakınlarında iki hızlı trenin çarpışması sonucu 64 kişinin hayatını...
Başkan Tugay'dan Bakan Çiftçi'ye ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'yi ziyaret etti....
Bakan Kurum ile Başkan Yavaş görüşme gerçekleştirdi!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği...