Büyükşehir yargıya taşıdı: Menemen’deki arazi satışı mahkemelik
İzmir Büyükşehir Belediyesi Menemen Belediyesi’nin satışa çıkardığı taşınmazlar kapsamındaki 86 parsel için yürütmeyi durdurma ve iptal talebiyle dava açtı. Davanın gerekçesinde konut alanı olarak belirlenmemiş bölgelerde yaşanabilecek kentleşme sorunlarına ve oluşabilecek çevresel sorunlara dikkat çekildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyeti Menemen Belediyesi’ne ait 94 taşınmazın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca satış kararının ardından, bu kapsamdaki 86 parselin satışının öncelikle yürütmesinin durdurulması ve ardından iptali talebi ile dava açtı. Satış ilanında yer alan taşınmazlardan 86’sının gerek imar planlarındaki konumu ve bu bağlamda kamu yararının gözetilmesi gerekse diğer çevresel etkileri kapsamında dava konusu edildiği belirtildi.
Çekinceler tek tek açıklandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma ve iptal talebiyle yaptığı başvurunun gerekçeleri ise şöyle sıralandı:
- Satışa konu taşınmazların kullanım kararlarına bakıldığında konut alanı olarak belirlenmemiş bölgelerde hatta alt ölçekli planı olmayan yerlerde olduğu görülmektedir. Bu alanlarda bölgeye gelecek nüfusun ihtiyacı olan sosyal (eğitim, sağlık, dini, kültürel ve idari yapılar, park) ve teknik altyapı (taşıt, yaya yolu, otopark) alanlarının davalı idare tarafından ne şekilde projelendirildiği de belirsizdir. Bu alanlarda yaşanacak kentleşme sorunlarıyla nasıl baş edileceğine ilişkin hiçbir veri satış ilanında gösterilmemektedir.
- Kentin hızlı büyümesi nedeniyle arazilerin değerlenmesi neticesinde kentin ve kentlinin ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve ulaşıma yönelik ek hizmetlerin iyileştirilmesi için kamusal arazilere olan ihtiyacın arttığının dikkate alınması gerekmektedir.
- Kamu arazilerinin imar planlarındaki konumu ile kamusal mülkiyetin değerleriyle değerlendirilmesi ve oluşabilecek muhtemel çevresel olumsuz etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Yapılaşma başlamadan karar verilmeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itiraz dilekçesinde dikkat çekilen bir diğer konu ise satış işleminin gerçekleşmesi halinde derhal yapılaşmanın başlayacağı oldu. Kullanım kararlarında konut olmayan taşınmazlar üzerinde birden çok inşaat projesinin yolunun açılacağı belirtilerek, geç kalınacak bir iptal kararının fiiliyatta bir anlamı taşımayacağı, satış işleminin hukuka aykırılığı nedeniyle iptali halinde pek çok hukuki sorunla birlikte kamu zararının da oluşmasına neden olunacağı vurgulandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP'li Niyazi Arslan hakkındaki iddialar yargıya taşındı
İzmir'de eski Çiğli Belediyesi Başkanı Hasan Arslan'ın akrabası olan ve o dönem belediye şirketi...
ŞPO, İzBB Meclisi'nin plan değişikliğini yargıya taşıdı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayladığı Buca Tınaztepe’deki 1/25.000 ölçekli plan...
Erdoğan tepki gösterdi, Bakan Tekin, 'laiklik...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Doğru bildiğimizden asla ayrılmayacağız" sözleri ile tepki gösterdiği...
Güncel Haberleri
TümüGaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 03.42'de 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,...
Buca Metrosu'nda sona doğru
İzmir tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar hız kesmiyor. 765 milyon Euro bütçeli Buca...
YENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!
YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...
CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...
CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...
Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!
Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...
Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!
İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...
İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...
Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...
İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...
Erdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...
Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...
Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...
