BIST 100 12.116,53 %0,05 Altın 6.524,32 ₺/gr %0,33 Bitcoin $83.035 %0,83 Dolar 49,22 ₺ %0,03 Euro 55,20 ₺ %0,13 Sterlin 65,11 ₺ %0,09 Gümüş 93,32 ₺/gr %1,37 Ethereum $2.565,27 %1,13 İsviçre Frangı 59,02 ₺ %0,06 Kanada Doları 34,51 ₺ %0,01 Avustralya Doları 34,22 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,11 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 13,41 ₺ %0,04 Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,18 Çin Yuanı 7,34 ₺ %0,01
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Cemil Tugay’ın AKP’ye geçişi dünya basınında: 'İzmir laik...

Cemil Tugay’ın AKP’ye geçişi dünya basınında: 'İzmir laik muhalefetin kalesi'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AKP’ye katılması uluslararası basında geniş yankı buldu. Reuters, AP, The Guardian ve Euronews, AKP’nin seçimle kazanamadığı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığını Tugay’ın parti değiştirmesiyle elde ettiğine dikkat çekti. Haberlerde, muhalefet belediyelerine yönelik soruşturmalar ve tutuklamalar ile Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel’in “tehdit ve şantaj” iddiaları öne çıktı.

Cemil Tugay’ın AKP’ye geçişi dünya basınında: 'İzmir laik muhalefetin kalesi'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AKP’ye geçişi, uluslararası haber ajansları ve gazetelerin gündemine taşındı.

Dünya basını, gelişmeyi Türkiye’de muhalefet belediyelerine yönelik adli süreçler ve siyasi tartışmalar çerçevesinde değerlendirdi.

Haberlerde, İzmir’in uzun yıllardır muhalefetin güçlü olduğu kentlerden biri olduğu vurgulanırken, AKP’nin büyükşehir belediye başkanlığını seçimle kazanamadığı hatırlatıldı.

REUTERS: “LAİK MUHALEFETİN KALESİ”

İngiltere merkezli Reuters, gelişmeyi “Türkiye'nin laik muhalefetinin kalesi İzmir'in Belediye Başkanı, Erdoğan'ın partisine katıldı” başlığıyla duyurdu.

İzmir’i Türkiye’nin üçüncü büyük kenti ve laik muhalefetin kalesi olarak nitelendiren ajans, Tugay’ın parti değiştirmesinin muhalefete yönelik soruşturma ve tutuklamaların sürdüğü dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Reuters, 2024 yerel seçimlerinde AKP’nin önemli bir yenilgi yaşamasının ardından muhalefet belediyelerine yönelik çok sayıda soruşturma başlatıldığını yazdı.

Haberde, seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tutuklu olduğu hatırlatıldı.

Ajans ayrıca Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel’in, Tugay’ın parti değiştirmesinde “şantaj ve hapis tehdidi” kullanıldığı yönündeki suçlamalarına yer verdi.

THE GUARDIAN: “SİYASİ BASKI ORTAMINDA ERDOĞAN’IN PARTİSİNE GEÇTİ”

İngiliz The Guardian gazetesi ise haberini “Muhalefetin kalesindeki belediye başkanı siyasi baskı ortamında Erdoğan'ın partisine geçti” başlığıyla yayımladı.

Gazete, Türkiye’de muhalefetin giderek yoğunlaşan bir baskıyla karşı karşıya olduğunu yazdı. Haberde, gözaltı ve davaların siyasi amaç taşıdığı yönündeki değerlendirmelere yer verildi.

The Guardian ayrıca Tugay’ın AKP’ye katıldığı törenden görüntülerin İzmir’de tepkiyle karşılandığını aktardı.

AP: “2024’TEN BU YANA YÜZLERCE CHP’Lİ TUTUKLANDI”

ABD merkezli Associated Press (AP), İzmir’in uzun yıllardır muhalefetin kalesi olarak görüldüğünü belirterek, Tugay’ın parti değiştirmesiyle AKP’nin kentte ilk kez büyükşehir belediye başkanlığını elde ettiğini yazdı.

Sonunda, 2026'nın en iyi strateji oyununu ücretsiz oyna!Ne bekliyorsun? Hemen oyna!Foundation: Galactic Frontier

AP, CHP’nin 2024 yerel seçimlerinde Ankara ve İstanbul dahil büyük kentlerde gücünü artırmasının ardından parti yönetimindeki belediyelerin peş peşe ceza soruşturmalarıyla karşı karşıya kaldığını aktardı.

Ajans, bu süreçte yüzlerce CHP’linin tutuklandığını belirtirken, İzmir’de Tugay’ın istifasını isteyen protestolar düzenlendiğini ve polisin kent merkezinde barikat kurduğunu bildirdi.

EURONEWS: “AKP İÇİN SEMBOLİK KAZANIM”

Euronews ise Tugay’ın AKP’ye katılmasını iktidar partisi açısından “sembolik bir kazanım” olarak değerlendirdi.

Haberde, Tugay’ın 2024 yerel seçimlerinde CHP adayı olarak AKP’li Hamza Dağ’ı yaklaşık 314 bin oy farkla geride bıraktığı hatırlatıldı.

Euronews, Tugay’ın parti değiştirmesiyle İzmir’deki 27 yıllık merkez sol yönetimin sona erdiğini belirtirken, AKP’nin büyükşehir belediye başkanlığını elde etmesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu sağlayamadığını vurguladı.

Haberde Özgür Özel’in AKP’nin İzmir’i sandıkta hiçbir zaman kazanamadığı yönündeki açıklamalarına da yer verildi.

DÜNYA BASININDA ORTAK VURGU: "SANDIKTA KAZANILAMAYAN BELEDİYE"

Uluslararası basının haberlerinde, Tugay’ın parti değiştirmesinin yalnızca yerel bir siyasi gelişme olmadığı, Türkiye’de iktidar ile muhalefet arasındaki gerilimin bir parçası olarak değerlendirildiği görüldü.

Reuters ve AP, muhalefet belediyelerine yönelik soruşturmaları öne çıkarırken The Guardian siyasi baskı iddialarına, Euronews ise AKP’nin belediye meclisindeki çoğunluğu elde edememesine dikkat çekti.



Güncel Haberleri

Tümü

Resmi belgeyle haber yapmıştı: Cumhuriyet muhabiri...

Esenler Belediyesi’nin kamuya ait bir yolun satışıyle ilgili resmi işlemini haberleştiren...

1 saat önce

Konut Krizinin Sembolü Olmuştu: 87 Yaşında Evden Atılan...

İspanya'da 71 yıldır yaşadığı evden yüksek kira artışı nedeniyle polis zoruyla çıkarılan ve...

2 saat önce

İzmir Barosu’ndan Cemil Tugay’a ‘180 derece’lik gönderme!

İzmir Barosu, AK Parti’ye katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a istifa çağrısı...

22 saat önce

İzmir'de Cemil Tugay gerginliği: Cumhuriyet Meydanı...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK Parti'ye bugün katılması bekleniyor. 

1 gün önce

Çeşme operasyonunda gözaltına alınan isimler belli oldu!

Sabah saatlerinde Çeşme Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan...

1 gün önce

İzmir’de 30 mahallede tarım arazilerine düzenleme!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 11841 sayılı kararla, İzmir’in Tire ilçesinde 30...

1 gün önce

Çeşme Belediyesi'ne sabah saatlerinde operasyon

Çeşme Belediyesi’ne bu sabah polis ekipleri tarafından operasyon gerçekleştirildi.

1 gün önce

Başkan Tugay yeşil ışık yakmıştı: Hak-İş’ten İzmir...

İZELMAN’da işkolu değişikliği ve sendikal yetki tartışmaları devam ederken, HAK-İŞ’e bağlı Öz...

1 gün önce

Kültürpark Platformu'ndan 'protokol' çıkışı: Sermayenin...

Basmane Çukuru’na ilişkin hukuk mücadelesi sürerken Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir...

1 gün önce

Bayraklı Belediyesi'nden operasyona ilişkin açıklama:...

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Bayraklı Belediyesi'ndeki geçmiş dönem yapılan faaliyetlere...

2 gün önce

Bayraklı operasyonunda yeni detay: 20 milyonluk kamu zararı!

Bayraklı Belediyesi’nin geçmiş dönemine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında...

2 gün önce

İstanbul'da Hücre Evlerine Şafak Baskını: IŞİD ve El...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, terör örgütleri IŞİD ve El Kaide'ye yönelik yürüttüğü 'terörizmin...

2 gün önce