CHP'li Beko: Engelli hakları için mücadele etmek hepimizin görevi!
3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engelli yurttaşların en büyük sorununun istihdam ve insanca yaşama hakkı olduğunu vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, “Anayasamızdan ve Uluslararası sözleşmelerden kaynaklı tüm haklar sağlanmadığı sürece, insanca yaşama haklarının gereğini yerine getiremediğimiz sürece; engelli yurttaşlarımız topluma entegre olma konusunda zorluklar yaşamaya devam edeceklerdir” dedi.

OLMASI GEREKENİN 3'TE 1'İNDEN AZ
3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde gerçekleri bir kez daha hatırlatmak gerektiğini vurgulayan CHP'li Beko, “Engelli olmak hastalık değil bir insani durumdur. Engellilerin korunması devletin sorumluluğundadır. Anayasamızın 10. ve 90. maddesi, Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin 27. maddesi ve engelli haklarına ilişkin tüm mevzuat gereğince engellilerin tüm çalışma hakları tanınmalı ve uygulanmalıdır. Ancak ciddi bir istihdam sorunu ile boğuşan engelli yurttaşlarımız özellikle kamuda var olan yüzde 3'lük kotanın bile doldurulmamasından dolayı mağdur durumdadır. Kamuda 4 milyon 700 bini bulan kamu personeli sayısı dikkate alındığında, 57 bin civarında kalan engelli memur sayısı, olması gerekenin 3’te1’inden bile azdır. İlgili yasaya göre kamuda en az 150 bin engelli personelin bulunması gerekiyor. Kamudaki yüzde 3’lük engelli kotasının artık ihtiyacı karşılamadığı görülmekte olup bu nedenle kota yüzde 6’ya çıkarılmalıdır” açıklamasında bulundu.
ENGELLİ KOTASI YÜZDE 6'YA ÇIKARILMALI
Engelli yurttaşların istihdam ve diğer sorunlarıyla her platformda ilgilendiğini ve bunları yüksek sesle dile getirdiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Engelliler, yıllardır yasaların ve Anayasanın kendilerine birer yurttaş olarak tanıdığı istihdam haklarını talep ediyor. Ancak büyük hayal kırıklıkları yaşıyorlar. Mesela, 2018 ve 2020 yıllarında yapılan EKPSS'den sonra yaklaşık olarak 200 bin engelli kamu personeli adayı atanmayı ve bir iş bulmayı beklerken, engelliler için 2005 kişilik kadro açılmıştır. Sadece kamuda yaklaşık 8.000 kontenjan açığı varken bunun dörtte biri kadar alım yapılması kanunun açıkça ihlalidir. 2021 EKPSS sonuçlarına göre; 62 bin 311 kişi işe yerleşmek amacıyla tercih yapmış ancak sadece 1.961 kişi kamuda işe yerleşebilmiştir. İstihdam edilmek için İŞKUR’a başvuran engellilerin sayısının yıldan yıla artmasına karşın işe yerleştirilen engelli sayısı azalmaktadır. Çünkü atama sayısı da her yıl azalmaktadır” dedi.
EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİKTİR!
Kamu ve özel sektörde, kontenjan açıklarının tamamının doldurulması için engelli kontenjanını boş tutan işverene ceza miktarlarının artırılması ve devlet denetiminin sıklaştırılması önerilerini sıralayan Beko, “Öncelikle engellilere yönelik, bilgi ve becerilerini tam manasıyla ortaya koyabilecekleri, uygulamalı meslek edindirme kursları düzenlemelidir. Bu kursları sadece düzenleyerek, kurs bitiminde bir sertifika verilerek, yine işsizliğe devam edilmemesi için, bu kursların sonunda engellileri istihdam edecek işyerlerini, gerekirse devlet eliyle kurmak gereklidir. Engellilerin eğitim seviyelerini yükseltmeleri için engellilere uygun koşullarda okulları daha da çoğaltılarak, engellilerin daha iyi bir eğitim alabilmesi çok önemlidir. Ama unutmayalım ki; bunların hepsi bir mücadele gerektirir. Engelli yurttaşlar bu haklarını almak için ellerinden gelen çabayı göstermektedir. Haklarını talep eden yurttaşlarımıza destek olmak bizlerin de görevidir. Unutmayın ki her sağlıklı insan bir engelli adayıdır ve en büyük Engel Sevgisizliktir!” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Efes Selçuk Belediyesi emekçilerine engelli hakları eğitimi
Efes Selçuk Belediyesi, farklı müdürlük ve birimlerde görev yapan belediye emekçilerine yönelik...
Daha erişilebilir hizmet için Engelli Veri Tabanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylere yönelik hizmetlerin daha hızlı, doğru ve kapsayıcı...
Başkan Dutlulu’dan engelli vatandaşlara ve ailelerine müjde
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli...
Güncel Haberleri
TümüGülistan Doku soruşturmasında tutuklu sayısı 38'e yükseldi!
Tunceli'de 5 Ocak 2020'den beri haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'ya ilişkin...
İzBB'de görev değişikliği: Ayatar görevden alındı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, daha önce TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir...
KAOS GL operasyonunda gözaltına alınmıştı... Nazik Işık...
“Ailem Güvende” operasyonunda KAOS GL Derneği’ne gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan,...
Erdoğan, Bakü'nün kurtuluşunu kutladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün düşman işgalinden...
Rasim Ozan Kütahyalı İfade Vermeye Gitmişti! Savcılıktan...
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında “bilgi...
Obama’dan Hükümetlere Yapay Zeka Çağrısı! 'Somut...
Eski ABD Başkanı Barack Obama, yapay zekanın güvenlik, istihdam ve çocuklar üzerindeki olası...
MMO İzmir'de işten çıkarma krizi: Tepki gösteren 4...
MMO İzmir Şubesi’nde ekonomik gerekçelerle başlayan işten çıkarma sürecinde 8 mühendisin...
Yargıtay’dan Ceza Davalarında Kartları Yeniden Dağıtacak...
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, göçmen kaçakçılığı davasında çok konuşulacak bir karara imza...
Rusya Büyükelçisi Vershinin, Nâzım Hikmet sergisini gezdi
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Sergey Vershinin , İzmir’deki “...
Buca’daki zeytinlik SGK tarafından satışa çıkarıldı
Buca Belediyesi’ne aitken belediyenin SGK’ye olan borçları kapsamında devredildiği ifade edilen...
Raci Şaşmaz'ın ifadesi ortaya çıktı: Dizinin gerçek...
Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun şüpheli ölümü üzerine başlatılan soruşturma sürerken...
İnciraltı planları komisyondan geçti: Gözler Ankara’da
İnciraltı ve Bahçelerarası’nda uzun süredir beklenen planlama sürecinde kritik bir gelişme...