CHP'li Deniz Yücel'den iş kazalarına yönelik soru önergesi: "21 yılda 31 bin işçi can verdi"
CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, son 21 yılda artarak devam eden iş kazalarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) son verilerine dikkat çeken Yücel, “AKP İktidarı döneminde en az 31 bin 276 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti." dedi.
CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, son 21 yılda artarak devam eden iş kazalarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) son verilerine dikkat çeken Yücel, “AKP İktidarı döneminde en az 31 bin 276 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti. Neredeyse 33 bin nüfuslu San Marino ülkesi kadar işçimizi kaybettik. Yani demek oluyor ki küçük bir Avrupa ülkesi kadar insanımız, iş kazalarına kurban edildi ve AKP’nin kılı bile kıpırdamadı. Üstelik bilimin ve teknolojinin geliştiği 21’inci yüzyılda, iş kazalarının tamamının öngörülebilir ve önlenebilir olmasına rağmen… İSİG’in verileri, AKP iktidarları döneminde insan hayatına verilen değerin karnesidir aynı zamanda” dedi.
"AKP DÖNEMİNDE İŞ KAZALARI 13 KAT ARTTI"
Ülkemizde iş ve çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi de iş kazaları… AKP döneminde 13 kat artan iş kazaları rakamları, emekçilerin adeta hayatta kalma mücadelesi verdiğini gözler önüne seriyor. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Deniz Yücel, İSİG’in 2002 ve 2022 verilerini karşılaştırdı. Ortaya çıkan tabloya ilişkin Yücel, şunları söyledi:
"AKP BAŞKA SEÇENEK BIRAKMIYOR: AÇLIK MI İŞ KAZASI MI?"
“Türkiye’de, 2002 yılında 146 işçi iş kazalarında hayatını kaybederken bu rakam 20 yılda yaklaşık 13 kat artarak 2022 yılında 1843’e çıktı. İSİG’in 8 Haziran’da açıklanan son verilerine göre; 2023 yılının ilk beş ayında Türkiye’de en az 730 işçimiz hayatını kaybetti. Yine İSİG verilerine göre İzmir’de aynı dönemde en az 16 işçimiz iş kazalarında yaşamını yitirdi. AKP İktidarları döneminde 2023 yılının ilk 5 ayı da dâhil en az 31 bin 276 işçimiz, iş kazalarında hayatını kaybetti. Bu verilerin tamamından, ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında, ciddi eksikliklerin olduğu ortaya çıkmaktadır. AKP iktidarları döneminde çalışma hayatı öyle bir hal aldı ki; emekçilerimiz ya çalışmayıp açlıktan ölüyorlar ya da çalışıp iş kazasından… Mevcut hükümet, emekçiye yaşama şansı neredeyse tanımıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’a tabi ki sorular sorduk. Yanıt alabildik mi? Hayır. Cevaplar mevzuat serpiştirilmiş hikâyeden ibaret… Soru önergemizi geçiştirebilirsiniz ama 31 bin 276 işçimizin ölümünü geçiştiremezsiniz. Sizin döneminizde iş kazalarından kaynaklı ölümlerin 13 kat artmasını geçiştiremezsiniz. Çöken maden ocaklarını, ocağını söndürdüğünüz evleri, aileleri, anneleri, gözü yaşlı eşleri, çocukları geçiştiremezsiniz. Ödeyeceğiniz vebali geçiştiremezsiniz. Sadece geciktirebilirsiniz. Fakat adalet er ya da geç tecelli edecektir.”
"AVRUPADA 1. DÜNYADA 3. SIRADAYIZ"
Eurostat’ın (AB İstatistik Ofisi) 2019 yılı verilerine de atıfta bulunan Yücel, Avrupa ülkeleri ile Türkiye’nin iş kazaları ölüm oranlarını karşılaştırarak, “Avrupa Birliği’nde istihdamdaki her 100 bin kişi başına düşen ölüm oranı Almanya’da %1, Yunanistan’da %1.69, Bulgaristan’da %3.4, Fransa’da %3.5 iken Türkiye %5.36’lık oran ile ilk sırada yer almaktadır. İş kazalarındaki bu artış nedeniyle Türkiye uzun yıllardır iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer almaktadır” diye konuştu.
CHP’Lİ DENİZ YÜCEL, SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP’li Deniz Yücel’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın cevaplaması üzerine verdiği soru önergesi ise şöyle;
-Bakanlığınızca, 2023’ün ilk 5 ayında hayatını kaybeden 730 işçi ile ilgili olarak idari ya da cezai bir soruşturma başlatılmış mıdır?
-Ülkemizde son 20 yılda iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısının 13 kat artmasının sebebi nedir? İş kazalarının önlenememesinin sebebi Bakanlığınızın işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarındaki zafiyetten mi kaynaklanmaktadır?
-Son 3 yılda, Türkiye genelinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri kapsamında Bakanlığınız müfettişlerince toplam kaç denetim yapılmıştır? Bu denetimler sonucunda kaç işyerine, ne kadar idari para cezası verilmiştir?
-Son 3 yılda, İzmir’de işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri kapsamından Bakanlığınız müfettişlerince toplam kaç denetim yapılmıştır? Bu denetimler sonucunda kaç işyerine, ne kadar miktarda idari para cezası verilmiştir?
-Bakanlığınıza bağlı olarak çalışan kaç iş müfettişi bulunmaktadır? Bu müfettişler yılda kaç denetim yapmaktadır? Bu denetimlerin kaçı proaktif (önleyici) denetimdir?
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
DEM Partili Akın'dan 4 bakana 'Çeşme Projesi' için soru...
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Çeşme Turizm Projesi’ne yönelik 4 bakanlığa soru...
CHP'li Yücel'den bakanlığa soru önergesi: Bu taşınmazlar...
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Meslek...
AK Partili Atmaca'dan İzBB Meclisi'nde 3 adet soru önergesi!
İzBB Ocak Ayı Meclis Toplantısı'nın birinci oturumu Meclis Başkanvekili Zafer Levent Yıldır...
Güncel Haberleri
TümüDonald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek
Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!
Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...
Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...
Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!
Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...
Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!
Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...
Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı
Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...
Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi
Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.
Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...
Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!
Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...