BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel CHP'li Kılıç Meclis Başkanlığı'na seslendi: "Üç yıldır ok...

CHP'li Kılıç Meclis Başkanlığı'na seslendi: "Üç yıldır okullarımızda ders zili çalmadı"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 2020 Bayraklı depreminden bu yana 128 okulun hasar nedeniyle yıkıldığı İzmir'de, okulların sadece 4'te birinin inşa edilebildiğini açıkladı. Kılıç, "3 yıldır okullarımızda ders zili hala çalmadı... Binlerce çocuğumuz kaliteli eğitim alma hakkından mahrum bırakıldı" dedi.

0Yorumlar
CHP'li Kılıç Meclis Başkanlığı'na seslendi: "Üç yıldır okullarımızda ders zili çalmadı"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç,  İzmir'deki okulların durumu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi.

Sevda  Erdan Kılıç, 2020 Bayraklı depreminin ardından bugüne kadar  İzmir kent genelinde yapılan incelemelerde 128 okulun depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini ve bu okulların yıkıldığını anımsattı. 2023 yılının Şubat ayına kadar, yıkımı gerçekleştirilen okullardan sadece 36'sının inşaatının  tamamlandığını açıklayan Kılıç, inşa sürecinin yavaş ilerlemesi nedeniyle binlerce öğrencinin mağdur edildiğini söyledi.

 

11 EYLÜL'DE ZİLLER ÇALMADI

Kılıç, "3 yıldır olumsuz koşullarda kaliteli eğitim hakkından mahrum bırakılan öğrencilerin çilesi maalesef 2023 senesinde de bitmemiştir. 3 senedir inşa edilemeyen okullar nedeniyle, bu yıl da İzmirli öğrenciler evlerinden uzak yerlerdeki okullarda kalabalık sınıflarda okumaya mecbur bırakılmışlardır. Bu durum veliler için servis ücretleri başta olmak üzere çok sayıda yükümlülüğü de beraberinde  getirmiştir. Veliler servis ücreti ve diğer  yükümlülükleri karşılayamayacaklarını söylemektedir"  diye konuştu.

 

KALABALIK SINIFLARDA DERS ÇİLESİ

Kılıç, "Öğrencilerin bir çoğu da kent genelindeki okullarda kalabalık sınıflarda eğitim almak zorunda kalmıştır" dedi. 

 

DEPREM KORKUSU BİTMEDİ

Sevda Erdan Kılıç, Eğitim Sen İzmir Şubesi'nin, özellikle İzmir'in merkez ilçelerinde bulunan çok sayıda okulun yaşlı ve yorgun binalar olduğuna ilişkin tespitlerini de gündeme getirdi. Kılıç, "Sendika yetkilileri, bir an önce bu binaların da depreme dayanıklılığının yeniden araştırılmasını talep etmektedir" diyerek, yetkilileri göreve çağırdı.

 

Kılıç, şunları söyledi:

"İzmirli öğrencilerimiz maalesef 2023-2024 eğitim öğretim dönemine korku ve yoklukla başlamıştır. Okulları depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan öğrencilerimiz uzak okullara gitmek zorunda kalmış, bir çoğu da kalabalık dersliklere mahkum edilmiştir. Okulları yıkılmayan öğrencilerimiz ise bu okulların dayanıksızlığı nedeniyle korku ve kaygıyla yaşamak zorunda bırakılmıştır."

 

ÖĞRENCİLER NE YAPACAK? 

Sevda Erdan Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in şu soruları yanıtlamasını istedi:

1. İzmir kent genelinde deprem 2020 depreminin sonrasında kaç okulda ağır hasar  tespit edilmiştir? Kaç okulda yıkım kararı alınmıştır? Kaç tane yeni okul binası yapılmıştır? 

2. Hakkında yıkım kararı çıkarılan okullarda eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır? Öğrencilerin hepsi başka okullara yönlendirilebilmiş midir? Diğer okullara yönlendirilen öğrenciler kaç kişilik, sınıflarda nasıl eğitim almaktadırlar? Yönlendirme yapılan okullardaki yığma ve kalabalık nedeniyle ortaya çıkan sorunlara yönelik olarak, öğretmen sayısının  arttırılması ya da yeni dersliklerin açılması başta olmak üzere hangi önlemler alınmıştır?

3. 2020 depreminden bu yana geçen 28 aylık sürede sadece 36 okulun inşa edilmiş olması, eğitimi nasıl etkilemiştir? Neden yeniden inşa programı kapsamına sadece 36 okul alınmıştır? Bu sayı neden yükseltilmemiştir? 

4. Eski okulların  yıkımı ve yeni okulların yapımı için ne kadar bütçe harcanmıştır? Yıkım ihaleleri hangi usulle hangi şirketlere verilmiştir? Yeni yapılan 36 okulun yapım ihaleleri, hangi usulle hangi şirketlere verilmiştir?

5. İzmir depreminden etkilenmiş olup, 2023-2024 eğitim öğretim döneminde hizmet vermeye  devam eden orta hasarlı binalarda yapılmış olan güçlendirme çalışmaları nelerdir? Orta hasarlı okul raporu alıp da güçlendirme çalışması tamamlanmamış olan okul sayısı nedir?

6. Hali hazırda eğitim hizmeti veren eğitim kurumlarının mevcut deprem risk raporları nedir? Söz konusu raporlar hangi tarihlere aittir? Deprem risk haritalanması yapılmış mıdır?

7. Hali hazırda eğitim vermeye devam eden okulların deprem risk raporları ile ilgili bilgileri öğrenciler, öğretmenler, veliler ve kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Süreç yasasında kritik aşama: Teklif Genel Kurul yolunda

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Adalet...

7 saat önce

Kaya’dan İzmir’de ulaşım tepkisi: “Belediyecilik...

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de toplu taşıma sisteminde yaşanan teknik...

8 saat önce

Gaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 03.42'de 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,...

12 saat önce

Buca Metrosu'nda sona doğru

İzmir tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar hız kesmiyor. 765 milyon Euro bütçeli Buca...

12 saat önce

Elektrik Fabrikası arazisinde 20 katlık yapılaşmanın önü...

İzmir’in Konak ilçesinde Tarihi Elektrik Fabrikası’nın da bulunduğu Umurbey Mahallesi’ndeki 3...

14 saat önce

YENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!

YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...

1 gün önce

CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...

CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...

1 gün önce

Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!

Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...

1 gün önce

Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...

1 gün önce

İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...

1 gün önce

Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi

Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...

1 gün önce

İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...

1 gün önce