BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Dink cinayeti için dikkat çeken karar

Dink cinayeti için dikkat çeken karar

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu eski kamu görevlilerinin yargılandığı davaya ilişkin kararının gerekçesinde, cinayetin ardından örgütün, ürettiği sahte delillerle mensuplarının yönetim kadrolarına atanmasını sağladığı, ardından hükümeti devirmeye yönelik operasyonlara başladığı aktarıldı.

0Yorumlar
Dink cinayeti için dikkat çeken karar

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin 26 Mart 2021’deki hükmüne ilişkin temyiz incelemesini tamamladı ve 21 Haziran’da dosyayı kapattı.

 

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onayan Daire, diğer sanıklar hakkındaki “tasarlayarak kasten öldürme”, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “silahlı terör örgütüne yardım” suçlarından verilen mahkumiyetlerin bazılarını onarken bazı sanıklar hakkında verilen cezaları ise az bularak bozdu.

 

Dairenin temyiz kararında, Dink’in, Yasin Hayal’in kurduğu suç örgütünün faaliyetleri kapsamında 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’deki Agos gazetesi ofisinin yer aldığı Sebat Apartmanı önünde Ogün Samast tarafından öldürüldüğü anlatıldı, o dönem devlet kadroları içine sızmış olan jandarma ve emniyet istihbarat görevlilerinin cinayet hakkında bilgi sahibi oldukları ifade edildi.

 

Kararın gerekçesinde, Dink cinayeti sonrası FETÖ’nün, örgüt mensuplarının yönetim kadrolarına atanmasını sağladığı, ardından Ergenekon ve Balyoz gibi kumpasları başlattığı, bunlarla meşru hükümeti devirmeyi amaçladığına dair tespitler yer aldı.

 

FETÖ CİNAYETİN GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLADI

 

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararının gerekçesinde, FETÖ mensuplarının, önceden haberdar oldukları cinayet kapsamında cinayetin gerçekleşme anını beklediği, koordineli şekilde cinayete giden sürece dair birtakım bilgi ve belgeleri gizledikleri, birtakım belgeleri de yok ettikleri anlatıldı.

 

Bunun örgütsel bir organizasyon olduğuna işaret edilen kararda, “Takiye yöntemi ile devlet içine sızan örgüt mensubu emniyet ile jandarma istihbarat görevlileri tarafından iş bölümü çerçevesinde gerçekleşen bu örgütsel organizasyonun, FETÖ’nün terör eylemi olduğunu söylemenin isabetsiz olmayacağı belirlenmiştir.” tespitine yer verildi.

 

Cinayete dair yapılan eylem ve faaliyetlerin birbirini takip eder şekilde gerçekleşmesinin tesadüfle açıklanmasının mümkün olmadığı kaydedilen kararda, “İstihbarat biriminde yer alan ve kamu görevlileri olan sanıkların, Yasin Hayal’in kurmuş olduğu suç örgütünün, Hrant Dink’in öldürülmesi konusundaki suç işleme kararını örgütsel organizasyon ve iş bölümü çerçevesinde destekledikleri ve cinayetin gerçekleşmesine giden süreci gevşek de olsa planlama suretiyle yönlendirerek neticenin gerçekleşmesini sağladıkları belirlenmiştir.” ifadeleri yer aldı.

 

Cinayet sonrasında ulusal ve uluslararası basın yayın kuruluşlarında yapılan haberler ile binlerce kişinin “Hepimiz Ermeniyiz” şeklinde sloganlar atarak sokaklara çıkması ve uluslararası alanda siyasi iktidarın karşı karşıya kaldığı zorlukların birlikte değerlendirilmesi gerektiği kaydedilen kararda, “Hrant Dink cinayeti ile FETÖ tarafından hedeflenenin, azınlıkların ötekileştirilmesi, siyasi iktidara güvensizlik, can ve mal güvenliğinin sağlanamaması gibi söylemlerin yaygınlaştırılması ile Anayasa’nın öngördüğü düzenin fiilen uygulanmasını önlemek olduğu anlaşılmıştır.” tespitine yer verildi.

 

Dink cinayeti sonrası FETÖ mensuplarınca kumpas soruşturma ve davalarının açıldığı belirtilen kararda, bunların hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik operasyonlar olduğu, bu operasyonlardan sonuç elde edilememesi üzerine örgütün 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminde bulunduğu ifade edildi.

 

SÜREÇ ANLATILDI

 

Dairenin kararında, şunlar yer aldı:

 

“Vahim eylem niteliğinde gerçekleşen bu cinayet sonrasında basına servis edilen fail Ogün Samast’ın Türk bayrağı önünde Samsun İl Jandarma görevlileri ile birlikte çekilen fotoğrafları aracılığıyla da Türk Silahlı Kuvvetlerinin içine sızan FETÖ mensuplarının yönetim kadrolarına yerleştirilmesi amacıyla Balyoz ve Ergenekon yargılamalarına delil oluşturulmaya çalışıldığı, yine İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünün cinayette ihmali olduğu ileri sürülerek ve bu yönde delil oluşturulmaya çalışılarak yönetim kadrolarına FETÖ mensuplarının atanmasının sağlandığı, bu sayede 2009 yılında başlayan Selam Tevhid soruşturması, 2012 yılındaki MİT kumpası, 2013 yılındaki 17-25 Aralık soruşturmaları aracılığıyla Başbakan, bakanlar, MİT Başkanı ile devletin üst kademesinde bulunan birçok üst düzey kamu görevlisinin dinlendiği ve takip edildiği gibi gerçeği yansıtmayan delillerin oluşturulması suretiyle meşru hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik operasyonlar yapıldığı, bunlardan bir sonuç elde edemeyen FETÖ’nün nihayetinde 15 Temmuz 2016 tarihinde anayasal düzene yönelik darbe girişiminde bulunduğu anlaşılmıştır.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...

İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...

11 saat önce

Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!

Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...

13 saat önce

Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...

14 saat önce

Cem Küçük adliyeye sevk edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...

1 gün önce

Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?

İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...

1 gün önce

Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...

1 gün önce

44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...

1 gün önce

52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!

Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...

1 gün önce

Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!

Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...

1 gün önce

Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...

2 gün önce

Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!

Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...

2 gün önce

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...

2 gün önce