BIST 100 13.509,76 %2,95 Altın 6.824,67 ₺/gr %2,33 Bitcoin $76.601 %1,16 Dolar 48,68 ₺ %0,04 Euro 55,99 ₺ %0,28 Sterlin 65,12 ₺ %0,06 Gümüş 102,81 ₺/gr %4,33 Ethereum $2.464,84 %3,08 İsviçre Frangı 59,03 ₺ %0,19 Kanada Doları 34,81 ₺ %0,07 Avustralya Doları 34,62 ₺ %0,38 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,96 ₺ %0,07 BAE Dirhemi 13,26 ₺ %0,05 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,02 Çin Yuanı 7,26 ₺ %0,16
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Dünyada 250 milyona yakın insan Türkçe konuşuyor!

Dünyada 250 milyona yakın insan Türkçe konuşuyor!

Prof

0Yorumlar
Dünyada 250 milyona yakın insan Türkçe konuşuyor!

Prof. Dr. Kaymaz, “Ortak bir Türk dilinin tüm Türk coğrafyasında konuşulmasının önünde bir takım sorunlar olmakla birlikte, özellikle Türkiye’deki bilim insanlarımız Türkiye Türkçesinin ortak bir iletişim dili olabileceğini güçlü bir şekilde savunuyorlar. Ben de Türkiye Türkçesinin ortak bir iletişim dili olabileceğine canı gönülden inanmaktayım” dedi.



Türk Dili, yaşayan diller içerisinde en eski kökenli dillerden birisi. Sümer yazıtlarında yer alan Türkçe kelimeler, dilimizin çok eski çağlardan beri diğer dilleri etkileyen ve geniş coğrafyalarda konuşulan bir dil olduğunu gösteriyor. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Dili ve Lehçeleri Anabilim Dalı, Türk Dünyasında ortak iletişim dilinin oluşmasını sağlamak ve ortak projeler geliştirmek hedefiyle bir yandan Eski Türkçeden günümüze Türk yazı dillerinin ve lehçelerinin bilimsel yöntemlerle incelenmesi, analiz edilmesi ve yorumlanması için lisansüstü düzeyde eğitim verirken diğer yandan da alana özgü uzman bilim insanları yetiştiriyor. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Dili ve Lehçeleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Kaymaz, Türk Dilinin tarihsel gelişimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Türk Dilinin dünyadaki en eski dillerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zeki Kaymaz, “Sümer çivi yazılı tabletlerindeki Türkçe kelimeler, bize dilimizin çok eskiden beri var olduğunu gösteriyor. Biz, dilimizi kendi kaynaklarımızda ancak 8’inci yüzyılda Orhun Abidelerinde görebiliyoruz. İlk kez biz bu dönemde Türkçeyi kapsamlı bir şekilde araştırabiliyoruz. Bu döneme Eski Türkçe dönemi denmektedir. Ardından Uygur Türkçesi dönemi gelmektedir. Bunlar da Uygur yazılı metinleridir. Akabinde Orta Türkçe dediğimiz bir dönem vardır. Kutadgu Bilig, Dîvânü Lugâti't-Türk, Atabetü'l-Hakayık gibi eserlerimizle temsil edilir. Bu eserlerden biz, 11’inci yüzyıl Türkçesi hakkında bilgi ediniriz. Bu döneme kadar Türkçe, tek bir kol halinde görünür. 13’üncü yüzyıl başında Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmesi ile Oğuz Türkçesi ön plana çıkmaya başlamıştır. Türkiye Türkçesinin temeli de işte bu dönemle başlayan Eski Anadolu Türkçesi dönemidir.” dedi.


Osmanlı döneminde 16’ncı yüzyılda, Eski Anadolu Türkçesinin farklılaşmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Zeki Kaymaz, günümüzde konuşulan Türkçenin temelinin uzun bir süreçte şekillendiğini söyledi. Prof. Kaymaz, “Günümüzde konuşulan Türkçe, 11 ile 12’nci yüzyıllarda, Orta Asya Türkçesinin farklılaşması ile başlayıp, özellikle 16’ıncı yüzyıl ile büyük bir değişime giderek şekillenmiş bir yapıya sahiptir." açıklamasında bulundu.


Türk dili coğrafyasının nereleri kapsadığını açıklayan Prof. Kaymaz, “Türk dili coğrafyası, Çin ve Moğolistan içlerinden başlayıp Balkanlara kadar uzanan, kuzeyde Sibirya’dan güneyde İran- Irak içlerine kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kapsar. Buradaki önemli noktalardan birisi Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan’da resmi dil olarak Türkçenin konuşulmasıdır. Bu alanla alakalı net bir çalışma olmamakla birlikte tahmini olarak 200 ila 250 milyon insanın Türkçe konuştuğu düşünülüyor. Şu da bilinmelidir ki, Türkçe deyince sadece bizim ülkemizde konuşulan dil anlaşılmamalıdır. Kazak Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Özbek ve Azerbaycan Türkçeleri de bu grubun içerisinde yer alan lehçelerdir.” diye konuştu.


Ortak Bir Türkçe Mümkün Mü?


Türkçenin geniş bir coğrafyada konuşulması dolayısıyla ortak bir Türkçe anlayışının olup olmayacağı sorusuna cevap veren Prof. Dr.  Kaymaz, “Ortak bir Türk dilinin tüm Türk coğrafyasında konuşulmasının önünde bir takım sorunlar olmakla birlikte, özellikle Türkiye’deki bilim insanlarımız Türkiye Türkçesinin ortak bir iletişim dili olabileceğini güçlü bir şekilde savunuyorlar. Ben de Türkiye Türkçesinin ortak bir iletişim dili olabileceğine canı gönülden inanmaktayım. Ortak bir dil demek, daha geniş coğrafyalardaki bilginin akış hızının artması demek. Bilimde, sanatta, edebiyatta, turizmde, sporda ve daha birçok alanda daha güçlü ilişkiler anlamına geliyor. Bu da Türk coğrafyası için olumlu getirileri olan bir süreç olur.” dedi.


          Ufuk Acıbadem – Hakan Tanım



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Oy birliği verilen önerge tartışma yarattı: İstanbul'a...

ESHOT ve İZULAŞ'taki sermaye artışına ilişkin önerge İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin...

2 saat önce

İzmir Otogarı'nın fiyat tarifesi belli oldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen İzmir Otogarı’nda, işletmeci İZOTAŞ’ın açtığı davanın...

3 saat önce

İzmir'de öğrenci servis ücretlerinin zam tarifesi belli...

İzmir’de 2026-2027 eğitim dönemi öncesi öğrenci servis ücretleri yeniden hesaplandı. Resmi...

3 saat önce

JMO 'tasfiyeci yaklaşım' demişti: İzBB Meclisi'nde AKOM...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde afet ve risk yönetimiyle ilgili teşkilat düzenlemesi...

3 saat önce

Yürütmeyi durdurma kararına ret: İzmir otogarı İzBB...

Yakın zamanda hukuki aşamalardan geçerek İzmir Otogar’ın işletmesini İzmir Büyükşehir Belediyesi...

4 saat önce

İzBB Meclisi'nden Çiğli'deki imar planı değişikliğine ret!

Çiğli Balatçık Mahallesi’nde yer alan bir parsel için hazırlanan imar planı değişikliği...

4 saat önce

İsveç'te Sol Blok Zaferi: Başbakan Ulf Kristersson İstifa...

İsveç'te hafta sonu yapılan parlamento seçimlerini merkez sol muhalefetin kazanmasının...

6 saat önce

İzBB'nin 4 işritakinde sermaye artırımına oy birliği!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZULAŞ, İZELMAN, ESHOT ve Grand Plaza’daki sermaye önergeleri...

7 saat önce

Geçen ay zam gelmişti: İzmir’de servis ücretleri yeniden...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı meclis toplantısının ikinci birleşiminde öğrenci...

7 saat önce

Maydonoz Döner'in FETÖ Davasında Karar Çıkmadı

FETÖ'ye finansal destek sağladığı iddiasıyla yönetimine kayyım atanan ünlü restoran zinciri...

8 saat önce

Yaşar Üniversitesi'nin iki fakültesi kapatıldı!

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Yaşar Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde...

9 saat önce

Bornova'ya 30 kapasitelik kadın konukevi yapılacak!

Bornova Naldöken’de 30 kişi kapasiteli kadın konukevi yapılması planlanıyor. 5 bin 206...

10 saat önce