Dünyanın en değerli markaları açıklandı
Brand Finance, dünyanın en değerli 500 markasını açıkladı. Listede Apple, 516,6 milyar dolar marka değeriyle zirvede yer alırken NVIDIA, marka değerini en çok artıran şirket oldu.
Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan "Global500 – Dünyanın En Değerli 500 Markası 2024" çalışması sonuçlandı.
Buna göre değerini geçen yıla göre yüzde 74 artırarak 516,6 milyar dolara çıkaran Apple "dünyanın en değerli markası" oldu. En yakın takipçisine 176,2 milyar dolar fark atan Apple, geçen yıl tahtını Amazon'a kaptırmıştı. Apple'ı sırasıyla yaklaşık 340,4 milyar dolar marka değeriyle Microsoft, 333,4 milyar dolarla Google takip etti.
Söz konusu listede 308,9 milyar dolarla Amazon 4'üncü, Güney Koreli Samsung 99,4 milyar dolarla 5'inci, perakende şirketi Walmart 96,8 milyar dolarla 6'ncı, Çinli Tiktok 84,2 milyar dolarla 7'nci, ABD'li Facebook 75,7 milyar dolarla 8'inci, Deutsche Telekom 73,3 milyar dolarla 9'uncu, Çinli Banka ICBC 71,8 milyar dolarla 10'uncu sırada yer aldı.
Tablonun en altında yer alan markanın değeri 4,8 milyar doları bulurken, bu rakama ulaşamadığı için Türk markaları sıralamada bu yıl da yer almadı.
Araştırma sonuçlarına göre, ülkeler sıralamasında ABD açık ara farkla önde yer aldı. Global 500 listesindeki şirketlerin 203'ünü ABD'li firmalar oluştururken 65'inin Çinli, 33'ünün Japon, 32'sinin Fransız, 28'inin Alman, 20'sinin İngiliz olduğu görüldü.
Listede yer alan markaların sektörlere göre dağılımı incelendiğinde ise bankacılık sektöründen 71, perakende sektöründen 53, teknoloji sektöründen 49 markanın bulunduğu belirlendi.
Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner ise yaptığı değerlendirmede Apple'ın marka değerinde yüzde 74 artış elde ettiğini belirterek, şirketin yeni pazarlar oluşturarak, giyilebilir cihazlarla ekosistemini genişleterek ve katma değerli telefonlar geliştirerek başarı sağladığını söyledi.
Yapay zekanın son yıllarda ön plana çıktığını, birçok alanda yapay zeka kullanımının arttığını, bunun listeye de yansıdığını vurgulayan İlgüner, "Yapay zeka üzerine yaptığı büyük yatırımlarla tanınan NVIDIA, yüzde 163 ile marka değerini en çok arttıran şirket oldu. NVIDIA marka değeri 44,5 milyar dolara yükseldi" dedi.
Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyeti ile birlikte keyfi harcamaların kısıtlandığını, bunun sonucunda kozmetik ve kişisel bakım marka değerinin yüzde 9, gıda markaları değerinin yüzde 15, restoran marka değerinin yüzde 3, alkollü içki marka değerinin yüzde 6 düştüğünü dile getiren İlgüner, "Bu çalışmayla birlikte markasına en çok sahip çıkan 100 CEO sıralandı. Çinli teknoloji markası TENCENT CEO'su Ma Huateng'in en üst sırada yer aldığı görüldü" diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
ABD’de İstihdam Verileri Beklentilerin Çok Altında Kaldı!...
ABD’de eylül ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok altında kalması, değerli...
İEF’nin Gıda Alanı’nda duman yok, hijyen var
95. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), bu yıl ziyaretçilerine kültür, sanat, eğlence ve...
Dünyanın en değerli markaları belli oldu. Türk markaları...
Dünyanın en değerli markaları listesinde Apple, 355 milyar dolar marka değeriyle ilk sıradaki...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Yıldız’dan Harmandalı Cemevi’ne Destek: Eksikler...
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve AK Parti Karşıyaka Belediye Meclisi Grup...
Özgür Özel'den Erdoğan'a 'metro' göndermesi: Aradaki fark...
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında sürücüsüz test sürüşleri başladı. İBB Başkanvekili Nuri...
Ege Denizi'nde 4.7 şiddetinde deprem
AFAD Deprem Dairesi, Ege Denizi'nde saat 13.44 sıralarından 4.7 büyüklüğünde ve yerin 7...
Bakan Kurum'dan İzmir depremi mesajı: Tüm afetlere karşı...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Seferihisar ilçesi...
İsmail Arı için talep edilen ceza belli oldu!
Tutuklanan gazeteci İsmail Arı hakkında iddianame hazırlandı. Arı hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar...
Aliyev'in Ankara'daki zirveye katılmama kararının perde...
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi'ne...
Buca Belediyesi'ne yerli TOGG marka otomobil geliyor
Buca Belediyesi hizmet kalitesini yükseltmek için 6 çöp kamyonu ve 1 adet TOGG T10F almayı...
Uzundere'de hak sahipleri kira desteğinin artırılmasını...
Uzundere Kentsel Dönüşüm hak sahipleri kira desteğinin artırılması talebinde bulundu.
İzmir'de hafta sonu yağış beklentisi
İzmir'de hafta sonu için yağış bekleniyor.
30 Ekim depreminin altıncı yılında İzmir’in sınavı sürüyor
30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin üzerinden altı...
Sinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...