'Duraktayım Uygulaması' ile engeller kalkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ödüllü “Duraktayım” uygulaması, engellilerin kent içi ulaşımını kolaylaştırdı. Uygulamayı kullanan engelliler memnuniyetini dile getiriyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran uygulamaları yaygınlaştırma devam ediyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tekerlekli sandalye kullanıcılarını kapsayan yeni özelliğiyle güçlendirilen ödüllü “Duraktayım” uygulaması, özellikle görme engelli yurttaşların toplu ulaşımı destek almadan kullanmasını sağlıyor. Türkiye’de ilk kez İzmir’de hayata geçirilen ve ESHOT Mobil uygulaması içinde yer alan sistem sayesinde görme engelli yolcular, durakta binmek istedikleri otobüsü seçerek aracın gelişini sesli bildirimlerle takip edebiliyor. Şoför Bilgi Ekranı ile entegre çalışan uygulama, eş zamanlı olarak şoföre de bildirim göndererek engelli yurttaşın güvenli şekilde araca binmesini kolaylaştırıyor. Yolculuk boyunca aktif kalan uygulamaya IOS ve Android marketlerden ücretsiz erişilebiliyor.
“Kendimi kuş gibi özgür hissediyorum”
“Duraktayım” uygulamasını kullanan tekerlekli sandalye kullanıcısı Anıl Karabatak, uygulamanın günlük yaşamına sağladığı kolaylığı şu sözlerle anlattı: “Bu uygulama sayesinde otobüse bineceğim zaman şoföre bildirim gidiyor ve daha rahat binmem mümkün oluyor. Daha önce ancak ailemle birlikte binebiliyordum, şimdi ise kendi başıma otobüse binebiliyorum. Uygulama, özgürce ulaşım sağlamama yardımcı oldu. Başta çekincelerim vardı ancak uygulama sayesinde kendimi kuş gibi özgür hissediyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
“İneceğim durağa yaklaştığımı anlıyorum”
Gündelik yaşamında uygulamayı kullanan görme engelli Hasan Hüseyin Canmaya, ESHOT Mobil’in engelli yurttaşlar için önemli kazanımlar sağladığını söyledi. Uygulamayı uzun süredir kullandığını belirten Canmaya, “Son güncellemeyle birlikte sistem daha da iyileşti. Bildirim eklediğimde, otobüsün şoförü o durakta beni beklediğini biliyor. Otobüsüm üç durak kala bildirimler gelmeye başlıyor, ineceğim durağa üç durak kaldığında da tekrar uyarı alıyorum. Böylece durağıma yaklaştığımı anlıyorum. Şoför de bildiği için bana ayrıca haber veriyor” dedi.
“Her durağı bilmesek de uygulama sayesinde bulabiliyoruz”
Uygulamanın hayatını kolaylaştırdığını belirten Hasan Hüseyin Canmaya, geçmişte yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Canmaya, “Bu uygulamadan önce durakta vatandaşlardan bineceğim otobüsü haber vermelerini isterdim. Bazen unutuluyor, ben de otobüsü kaçırıyordum. Bu sorun ortadan kalktı. Gideceğimiz her durağı bilmesek bile, uygulama ineceğimiz durağı bildirdiği için yolumuzu bulabiliyoruz. ESHOT Mobil Uygulaması, kent içi ulaşımdaki birçok sorunumu yüzde yüz çözdü. Kimseye ihtiyaç duymadan otobüsler, duraklar ile binme ve inme süreçlerini artık rahatlıkla yönetebiliyorum. Günlük ihtiyaçlarımı özgürce karşılıyorum” dedi.
“Vatandaş gideceği yere korkusuzca ulaşabiliyor”
ESHOT’ta görev yapan kadın şoför Raziye Can, “Duraktayım uygulaması sayesinde engelli vatandaşlarımız, daha rahat ve özgür bir şekilde, gitmek istedikleri yerlere korkusuzca ulaşabiliyor” dedi.
Bildirim doğrudan şoför ekranına düşüyor
“Duraktayım” uygulaması sayesinde durakta bekleyen tekerlekli sandalyeli yurttaşlar, ESHOT Mobil üzerinden şoföre bildirim gönderiyor. Bildirim, doğrudan şoför ekranına yansıyor ve şoför durağa yaklaşmadan önce yolcunun durumunu görerek aracı rampanın güvenli şekilde açılabileceği noktada durduruyor. Görme engelli yurttaşların sesli komutlarla durak ve hat seçimi yapabildiği, dış anons sistemiyle aracı tespit edebildiği uygulama, yapılan son güncellemeyle birlikte tekerlekli sandalye kullanıcıları için de aktif olarak kullanılmaya başlandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Milli futbol takımının villaları için ÇED olumlu kararı...
Danıştay, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun Muğla'da hayata geçirmeyi amaçladığı villa...
Menemen'de engeller sevgiyle aşılıyor
Menemen Belediyesi tarafından Engelliler Haftası kapsamında farkındalık yürüyüşü...
ESHOT’tan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, görme engelli yolcuların güvenle kullandığı ödüllü “Duraktayım”...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Yıldız’dan Harmandalı Cemevi’ne Destek: Eksikler...
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve AK Parti Karşıyaka Belediye Meclisi Grup...
Özgür Özel'den Erdoğan'a 'metro' göndermesi: Aradaki fark...
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında sürücüsüz test sürüşleri başladı. İBB Başkanvekili Nuri...
Ege Denizi'nde 4.7 şiddetinde deprem
AFAD Deprem Dairesi, Ege Denizi'nde saat 13.44 sıralarından 4.7 büyüklüğünde ve yerin 7...
Bakan Kurum'dan İzmir depremi mesajı: Tüm afetlere karşı...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Seferihisar ilçesi...
İsmail Arı için talep edilen ceza belli oldu!
Tutuklanan gazeteci İsmail Arı hakkında iddianame hazırlandı. Arı hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar...
Aliyev'in Ankara'daki zirveye katılmama kararının perde...
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi'ne...
Buca Belediyesi'ne yerli TOGG marka otomobil geliyor
Buca Belediyesi hizmet kalitesini yükseltmek için 6 çöp kamyonu ve 1 adet TOGG T10F almayı...
Uzundere'de hak sahipleri kira desteğinin artırılmasını...
Uzundere Kentsel Dönüşüm hak sahipleri kira desteğinin artırılması talebinde bulundu.
İzmir'de hafta sonu yağış beklentisi
İzmir'de hafta sonu için yağış bekleniyor.
30 Ekim depreminin altıncı yılında İzmir’in sınavı sürüyor
30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin üzerinden altı...
Sinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...