Emekliler 'insanca yaşam' talebi için alanlara indi
Binlerce emekli "İnsanca yaşam, emeklilikte adalet" sloganıyla alanlara çıktı. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, "Emekli maaşlarının insanca yaşanacak düzeye yükseltilmesi için mücadele edeceğiz. Sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz" dedi.
Büyük çoğunluğu 7 bin 500 liraya mahkûm edilen ve ay sonunu zor getiren binlerce emekli, DİSK'in çağrısıyla Kartal Meydanı'nda buluştu.
“2000 sonrası SGK’lıya kademeli emeklilik gelsin”, "Kademe hakkımız, söke söke alırız", “Emeklilikte insanca yaşam haktır”, “Susma haykır, emeklilik haktır”, “Birleşe birleşe kazanacağız” dövizleri taşıyan emekliler, "Sefalete teslim olmayacağız” ve “Emeklilikte adalet istiyoruz” sloganları attı.
EŞİTLİK SAĞLANANA KADAR MÜCADELE
Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2000'ler sonrası çok sert geçiş yapıldığı için 1 günde 17-18 yıl emekliliği gecikenler olduğunu ve mağduriyetler oluştuğunu belirtti. "Bir ülke için emekliler asla maliyet değildir, yük değildir. Emeklisini nasıl yaşatıyorsa bir ülke gençlerine de o geleceği vaat etmektedir" diyen Çerkezoğlu, "Temmuz ayındaki artışlarda milyonlarca emekli arkadaşımız 1 lira bile ücret artışı almadı, 7 bin 500 lirayla yaşamaya mahkûm edildi" dedi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın yaklaştığını ifade eden Çerkezoğlu, "Emekliler bayramdan bayrama hatırlanacak insanlar değildir. Bu ülkenin emeklisi bunu hak etmiyor. Bütün emeklilere insanca yaşayacak bir ücret verilmelidir" diye konuştu.
Kıdem tazminatı hakkının kazanılmış hak olduğunu vurgulayan Arzu Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatı son kalemizdir. Kırmızı çizgimizdir. Asla teslim etmeyeceğiz. Yeniden gündeme getirirlerse DİSK olarak tüm gücümüzle sonuna kadar savunacağız" dedi. Emeklilikte adaleti, eşitliği sağlayana kadar mücadele edeceklerini belirten Çerkezoğlu, "Emekli maaşlarının insanca yaşayacak düzeye yükselmesi için son nefese kadar insanca yaşayacağımız bir ücret için, başta sağlık hakkı olmak üzere sosyal haklarımız için hep birklikte yanyana mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.
DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, birlikte mücadele çağrısı yaparak, "Bu güzelim ülkede milyonlarca emekliyi açlığa ve sefalete mahkûm ettiler. Artık emekliler torunları eve gelsin istemiyor onlara harçlık veremeyeceği için. İnsanca yaşayabilecekleri bir ücret için birlikte mücadele edelim. Artık beklemeye tahammülümüz kalmadı. Hemen şimdi emeklileri insanca yasayacak bir duruma getirin diyoruz” diye seslendi.
İNSAN ONURUNA YARAŞIR ÜCRET
Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender ise yaptığı konuşmada emeklilerin taleplerini sıraladı. Kalender şunları söyledi: "Emeklilikte insan onuruna yaraşır bir ücret istiyoruz. Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olmasını istiyoruz; emekli aylığı bağlama oranlarının eski düzeye çekilmesini ve güncelleme katsayısında milli gelir artışının dikkate alınmasını istiyoruz. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyoruz. İkramiyelerinin yılda dört defa ve en az asgari ücret seviyesinde ödenmesini istiyoruz. Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi için Emeklilikte İntibak Yasası çıkarılması istiyoruz. Mezarda emeklilik uygulamasına son verilmesini; emeklilikte yaş şartının adil bir biçimde ve kademeli olarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz. EYT’li kardeşlerimizin mağduriyetinin giderilerek AKP iktidarı tarafından geriye doğru işletilen ve anayasaya aykırı işleyişin iptal edilmesini istiyoruz. Çıraklık ve stajyerliği sigorta girişi olarak kabul edilmesini istiyoruz. Ve tüm bunların yaşama geçirilebilmesinin biricik yolunun emeklilerin sendikal hak ve özgürlükleri ile toplu pazarlık haklarının teslim edilmesi olduğunu biliyoruz."
(BİRGÜN)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Tüm Emekliler Sendikası Foça Şubesi: “Para için değil...
Tüm Emeklilerin Sendikası ülke çapında eş zamanlı geçim sıkıntısına dikkat çekmek ve insanca...
Emeklilerden 'insanca yaşam' çağrısı: Geri adım atmayacağız!
Yeni yıl için en düşük emekli maaşının 20 bin lira olarak belirlenmesine yönelik tepkilerini dile...
Emeklilerden TÜİK önünde iktidar eleştirisi: Emekliler,...
2021 Tüm Emekliler Sendikası İzmir Konak Şubesi, emeklilerin yaşadıkları ekonomik zorluklara...
Güncel Haberleri
Tümüİzmir Büyükşehir'den 20 milyonluk kavun alımı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş merkezli bir kooperatiften 20 milyon 300 bin TL’lik kavun...
'Uyuşturucu Davasında' Mahkemeden Sadettin Saran ve...
Mahkeme heyeti Ela Rümeysa Cebeci ile Sadettin Saran hakkında "uyuşturucu veya uyarıcı madde...
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran CHP'den İstifa Etti
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa ederek...
Gazeteci Abdullah Polat AXA Sigorta'ya isyan etti:...
Gazeteci Abdullah Polat, ailesine ait aracın seyir halindeyken bir traktörün römorkunun çarpması...
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Necmi Varlık gözaltına alındı!
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi ve TMMOB İzmir İl...
Demokratların Ara Seçimlerdeki Zafer Gecesi ABD'de...
ABD'de Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminde düzenlenen ara seçimlerde ilk sonuçlar,...
İzmir'de taksiciler sokağa döküldü
Martı TAG uygulamasına karşı harekete geçen taksiciler, Alsancak ve Buca başta olmak üzere...
Bergama'dan il olma talebi: Partiler ittifak kurdu
Bergama'nın il olma talebi için belediye meclisinde AK Parti, MHP ve YENİ Parti'nin ortak...
ABD Seçim Sonuçlarına İran'dan İlk Yorum: Amerikalılar...
ABD ara seçimlerinde ilk sonuçların gelmesi ardından İran'dan da ilk değerlendirme geldi....
İsrail Uçağına Bomba Tehdidi, Acil İniş Yaptı
İsrail'den havalanan bir yolcu uçağı, siber ortamda gönderilen e-posta yoluyla yapılan bomba...
İzmir'de sağanak yağış etkili oldu
İzmir'de devam eden sağanak sebebiyle bazı sokak ve caddelerde su birikintileri oluştu.
İş İnsanı Ahmet Zorlu'nun Cenaze Programı Belli Oldu
Türkiye'nin önde gelen sanayi devlerinden Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet...