BIST 100 13.779,39 %0,14 Altın 6.658,23 ₺/gr %0,03 Bitcoin $65.158 %0,30 Dolar 47,73 ₺ %0,03 Euro 55,30 ₺ %0,00 Sterlin 64,48 ₺ %0,38 Gümüş 97,54 ₺/gr %0,03 Ethereum $1.923,51 %0,22 İsviçre Frangı 59,13 ₺ %0,03 Kanada Doları 34,23 ₺ %0,06 Avustralya Doları 33,77 ₺ %0,01 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,72 ₺ %0,02 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,03 Çin Yuanı 7,08 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Engelli derneklerinden İzmirli adaylara açık mektup: “Eng...

Engelli derneklerinden İzmirli adaylara açık mektup: “Engelliler ve ailelerinin seçmen gücünü kabul edin”

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi ve KEDİ (Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam) Otizm Derneği, İzmir’deki belediye başkan adayları için açık bir mektup yayımladı. Mektupta, “Engelliler ve ailelerinin seçmen gücünü kabul edin. Hizmette eşitlik ilkesiyle hareket edebilmek için engellilerin ihtiyaç ve taleplerini dinleyin. Belediyecilik vizyonunuzu ortaya koyarken engelli hemşehrileriniz için neler yapmayı planladığınızı somut örneklerle anlatın.” ifadeleri yer aldı.

0Yorumlar
Engelli derneklerinden İzmirli adaylara açık mektup: “Engelliler ve ailelerinin seçmen gücünü kabul edin”

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi ve KEDİ Otizm Derneği, önümüzdeki yerel seçimlerde yarışacak olan İzmirli belediye başkan adaylarına seslendikleri açık bir mektup yayımladı.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

“31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için geri sayım sürerken, adayların saha çalışmalarını dikkatle takip ediyoruz, engellilik üzerine kurdukları cümleleri not alıyoruz, kuracakları cümleleri bekliyoruz.

Bunun bir nedeni var! Geride kalan süreçlerde engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı için yerel idareler tarafından yeterli çalışma yapılmadığını deneyimledik. Verilen sözlerin koltuğa oturduktan sonra unutulduğuna ve hak odaklı ısrarlı taleplerimizin görmezden gelindiğine şahit olduk.

Toplumun önemli bir kesimini oluşturan engelli bireyler ve ailelerinin artık yok sayılmasını istemiyoruz. Kentte yaşayan engelli bireylerin yaşama eşit şekilde katılma ve belediye hizmetlerinden eşit şekilde yararlanma hakkını göz önüne almanın, engellilik hizmetleri için yerel politika geliştirmenin, bütçelendirmenin, sivil toplum örgütlerinin kararlara etkin katılımını sağlamanın, gözetim ve denetim mekanizmalarına dahil etmenin yerel idarelerin asli görevlerinden olduğunu adaylara bir kez daha hatırlatıyoruz.

Hak odaklı yaklaşımı öğrenmek ve benimseyebilmek için Türkiye’nin imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına Dair Sözleşme'nin tüm karar vericiler tarafından özümsenmesi gerekmektedir. Bunu yapan her belediye başkanı engellilerle ilgili hangi hizmetleri nasıl gerçekleştirmesi gerektiğini görecektir. Örneğin belediyelerin büyük kısmında engellilere dair yapılan çalışmaların Sosyal Yardımlaşma Müdürlüklerinde bulunması en büyük yanlış. Bu tamamen engelliliğe hak odaklı değil, yardım odaklı yaklaşımdan kaynaklanıyor.

Engel gruplarına göre kentte belediyeler eliyle hayata geçirilmesi gereken pek çok ihtiyaç var.

Otizme dair İzmir’de en acil ihtiyaçlar arasında ise mola evlerinin açılarak kent içinde yaygınlaştırılması, otizm gibi görünmez engeli bulunanların tanınırlığının sağlanarak gerek duydukları desteğe sorgulanmadan ulaşması yolunda belediye personeline verilecek eğitimi de kapsayan bir farkındalık çalışması, spor salonlarından yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin ve görevlendirmelerin yapılması, meslek edindirme ve buna bağlı olarak istihdama katılabilmeleri için çalışmalar yapılması.

Bedensel engellilerin ise erişilebilir bir kente ihtiyacı var.  Cambazlık yapmadan kaldırımlarda dolaşmak,  trafikte arabaların arasında hayati tehlike atlatmadan sokaklarda yürümek,  binalara özgürce erişebilmek istiyorlar. Kültür sanat merkezlerinden sinema salonlarından konser salonlarından keyifle yararlanma hakkını kullanmayı, bir deniz şehri olan İzmir’de, özgürce sahil ve denizi yaşayabilmeyi bekliyorlar.

Eşit hizmet iddiası ortaya koyan tüm adayları öncelikle engellilik alanının öznelerini dinlemeye davet ediyoruz. Aksi durumda hayata geçirilecek her çalışma eksik ve tepeden inme olacaktır.

Buradan adaylara sesleniyoruz:

Engelliler ve ailelerinin seçmen gücünü kabul edin. Hizmette eşitlik ilkesiyle hareket edebilmek için engellilerin ihtiyaç ve taleplerini dinleyin. Belediyecilik vizyonunuzu ortaya koyarken engelli hemşehrileriniz için neler yapmayı planladığınızı somut örneklerle anlatın. Unutmayın ki, bizler bu süreçte çalışma önerilerimizle sizlere yol göstermeye hazırız.

Edilen ve edilmeyen her sözün de takipçisi olacağız."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Süreç yasasında kritik aşama: Teklif Genel Kurul yolunda

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Adalet...

12 saat önce

Kaya’dan İzmir’de ulaşım tepkisi: “Belediyecilik...

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de toplu taşıma sisteminde yaşanan teknik...

13 saat önce

Gaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 03.42'de 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,...

17 saat önce

Buca Metrosu'nda sona doğru

İzmir tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar hız kesmiyor. 765 milyon Euro bütçeli Buca...

17 saat önce

Elektrik Fabrikası arazisinde 20 katlık yapılaşmanın önü...

İzmir’in Konak ilçesinde Tarihi Elektrik Fabrikası’nın da bulunduğu Umurbey Mahallesi’ndeki 3...

19 saat önce

YENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!

YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...

1 gün önce

CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...

CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...

1 gün önce

Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!

Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...

1 gün önce

Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...

1 gün önce

İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...

1 gün önce

Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi

Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...

1 gün önce

İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...

1 gün önce