Evlilikte çocuk istememek kusur sayılacak
Evli çiftlerin "çocuk" tartışmalarına son noktayı Yargıtay koydu. Yüksek mahkeme; erkeğin eşinden çocuk istememesini kusurlu davranış saydı. Kararda durumun kişilik haklarına saldırı olduğu belirtildi.
Özellikle yeni evlenen çiftlerde sık karşılaşılan ‘çocuk istememe’ tartışmalarına yönelik Yargıtay'dan emsal bir karar çıktı.
Yüksek mahkeme; erkeğin eşinden ortak çocuk istememesini kusurlu davranış saydı ve bu durumun kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olduğuna karar verdi.
Bir süredir geçimsizlik yaşayan çift, Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek boşanmak istedi. Tarafları eşit kusurlu bulan Mahkeme; erkeğin davasının kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verildi. Davacı - karşı davalı erkeğe kusur olarak yüklenilen vakıalar istinaf kanun yoluna başvurulmadığından kesinleşti. Davalı - karşı davacı kadın, kusur belirleme yönünden kararı temyiz edince devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi.
"TAZMİNAT İSTEYEBİLİR"
Yargıtay’ın geçtiğimiz günlerdeki kararında şöyle denildi: “Erkeğin kesinleşen kusurlu davranışları yanında ‘Kadından ortak çocuk istemediği’ anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre boşanmaya sebep olan olaylarda davacı erkeğin davalı kadına oranla daha ağır kusurlu olduğunun kabulü gerekirken, tarafların eşit kusurlu olduklarının kabul edilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 174/1-2 maddesi, boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafın, kusurlu olandan maddi ve manevi tazminat isteyebileceğini öngörmüştür. Evlilik birliğinin sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen davalı kadının ağır ya da eşit kusurlu olmadığı, bu olayların onun kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır. O halde mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları dikkate alınarak davalı kadın yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerekirdi. Hatalı kusur belirlemesinin sonucu olarak yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre davacı kadına verilen yoksulluk nafakası azdır. Mahkemece Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun miktarda nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ehliyet sahipleri için sayılı gün: O ehliyetler artık...
Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini...
CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu’ndan 2 yıl raporu
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, 2023-2024 döneminde il örgütü tarafından yapılan...
Köpek saldırısında hayatını kaybetmişti: Soruşturmada...
Fatih'te 40 yaşındaki Ayhan Özçelik’in, sokak köpeklerinin saldırısına uğraması sonucu yaşamını...
Güncel Haberleri
TümüSinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...
İzmir depreminin 6. yılında kritik uyarı: '1 milyon...
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bengi Atak, İzmir depreminin altıncı yılında yapı...
İzmir'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu gün boyu sürecek
İzmir'de Cumhuriyet'in 103. yıl dönümü, 29 Ekim'de düzenlenecek törenler, geçit yürüyüşü, fener...
İzmir Metrosu’nu Cumhuriyet coşkusu sardı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin kültür-sanat yaşamına kazandırılan Smyrna...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump Arasında Kritik Görüşme:...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda görüştü. İletişim...
İspanya’daki Tren Faciasında Hayatını Kaybeden Türk...
İspanya’nın Toledo kenti yakınlarında iki hızlı trenin çarpışması sonucu 64 kişinin hayatını...
Başkan Tugay'dan Bakan Çiftçi'ye ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'yi ziyaret etti....
Bakan Kurum ile Başkan Yavaş görüşme gerçekleştirdi!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği...
RTÜK'ten Sözcü TV ve Koza TV'ye ceza!
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayınlarında tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine...
İzmir’de 29 Ekim'de trafik kısıtlaması ve park yasağı
İzmir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle Atatürk Caddesi’nin (1. Kordon)...
Torbalı’da 60’tan fazla parsel askıya çıktı
İzmir’in Torbalı ilçesi Karakuyu Mahallesi’nde, tapu kayıtlarında büyük bölümü zeytinlik, tarla...