BIST 100 10.863,42 %0,97 Altın 6.265,17 ₺/gr %0,68 Bitcoin $77.880 %0,07 Dolar 49,97 ₺ %0,06 Euro 56,03 ₺ %0,47 Sterlin 67,03 ₺ %0,07 Gümüş 80,76 ₺/gr %2,34 Ethereum $2.283,69 %0,66 İsviçre Frangı 60,86 ₺ %0,49 Kanada Doları 35,75 ₺ %0,01 Avustralya Doları 35,04 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,32 ₺ %0,00 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,06 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,47 Çin Yuanı 7,52 ₺ %0,14
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel EYT’liye yeni kıdem formülü aranıyor

EYT’liye yeni kıdem formülü aranıyor

Emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edecek EYT’lilerin kıdem tazminatı haklarının netleştirilmesine yönelik düzenleme hazırlanıyor.

0Yorumlar
EYT’liye yeni kıdem formülü aranıyor

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumunu netleştirmeye yönelik mevzuat çalışmalarına kıdem tazminatına çözüm arayışı da eklendi. EYT düzenlemesiyle birlikte halen 400 bin olan yıllık emekliye ayrılan kişi sayısının 2023'te 2 milyona, sonraki yıllarda da 1.5 milyona çıkacağı, bunun da hem kıdem tazminatına hak kazanan emekçiler hem de kıdemi ödeyecek işverenler yönünden çeşitli mağduriyetlere yol açacağı ifade ediliyor. İşverenler emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenlere kıdem tazminatlarının EYT'den emekli oldukları gün değil, çalışmaya devam ederken ayrılmak istedikleri gün ödenmesini ile ani ve yüklü ödemelere kolaylık getirilmesi talebinde bulundu. Talepleri alan Çalışma Bakanlığı'nın alternatif formüller üzerinde çalıştığı bildirildi.

İŞVERENLERDEN TAKSİT TALEBİ

Halen yürürlükte olan İş Kanunu'na göre, yasal süreyi tamamlayıp emekliliğe hak kazanan çalışanlara, aynı işyerinde işine devam etse dahi birikmiş kıdem tazminatının tamamının ödenmesi gerekiyor. Yapılan hesaplamalar, ülke genelinde 49 yaş ve üzerinde ortalama kıdem tazminatı maliyetinin 330 bin TL olduğunu ve her yıl ortalama 400 bin civarında çalışanın emekliye ayrıldığını işaret ediyor. Ancak EYT ile birlikte sadece 2023 yılında 400 bin emekliye 1.6 milyon kişinin daha ekleneceği ve kıdem tazminatı alacağının 132 milyardan bir anda 660 milyar liraya çıkacağı hesaplanıyor. İşverenler, geçici bir düzenlemeyle kıdem tazminatının emeklilik sonrası ikinci döneme ötelenmesi ile taksitlendirilmesi gibi kolaylıklar talep etti.

Kötü niyete dikkat!

Yeni yasanın çıkmasıyla birlikte çalışmaya devam edecek EYT'liler hayat pahalılığı karşısında çifte maaş imkanına kavuşacak. Ancak, birçok işverenin emekliye ayrılıp aynı işyerinde çalışmaya devam etmek isteyen EYT'liyi daha düşük ücretle çalıştırmak için fırsat aradığı öğrenildi. Bazı işverenlerin, ‘Nasıl olsa emekli aylığın da oldu. Bu maaş sana yeter. Biz de zaten zor durumdayız' diyerek yeni sözleşmeyi asgari ücretten imzalatacağı ifade edildi. Bazı patronların da emeklilik sonrası yollarını ayıracağı EYT'lilerin listesini şimdiden belirlediği belirtildi. (Sözcü) 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Tugay'ın başkan olduğu birlikten Bornova Belediyesi...

 Bornova Belediyesi Kasım ayı olağan meclis oturumu 3 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek.

1 saat önce

Türkiye'de İl Sayısı 100'e Çıkacak: İl Olma Potansiyeli...

MHP'nin "100 İl, 1000 İlçe Projesi" kapsamında Türkiye'deki idari yapının değiştirilmesi...

2 saat önce

MHP'li Yıldız'dan 'anket şirketleri' çağrısı: Demokratik...

MHP'li Feti Yıldız sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kamuoyu araştırmalarına yönelik...

3 saat önce

32 ilde FETÖ'ye darbe: 41 kişi tutuklandı!

İçişleri Bakanlığı, 32 ilde FETÖ'ye yönelik jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda...

3 saat önce

11 ilde kanser ilacı operasyonu: 22 gözaltı!

Son kullanma tarihi geçmiş kanser ilaçlarının ambalajlarını değiştirerek yeniden piyasaya...

4 saat önce

İzmir’in iki simge projesi için ekipler sahada

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden inşa edeceği ana hizmet binası ile Karşıyaka Zübeyde...

4 saat önce

Basmane Çukuru için dört kurumdan ortak tepki: Sus payı...

TMSF’nin 75 milyon dolar tahmini bedelle satışa çıkardığı Basmane Çukuru için dört kurumdan...

5 saat önce

Bayraklı'da toprak kayması: 3 bina tahliye edildi!

İzmir'in Bayraklı ilçesinde, bir inşaatın temel kazısı sırasında yaşanan toprak kaymasından...

5 saat önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Kore'ye Gidiyor

İletişim Başkanı Burhanettin Duran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kore Cumhuriyeti...

22 saat önce

Karayolları Genel Müdürlüğü'den uyarı: Aydın-İzmir...

Aydın-İzmir otoyolunu kullanacak sürücüler için yeni uyarı geldi. Kızılcaköy Köprüsü’nün İzmir...

1 gün önce

İzmir'de sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun birçok bölgesi için sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış...

1 gün önce

Sermaye Piyasası Kurulu'nda Kritik Atamalar! Yeni Başkan,...

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı, Başkan...

1 gün önce