H.K.G. davasında sanıklar yeniden yargılandı
6 yaşında evlendirilme davasında İstinaf Mahkemesi'nin cezayı az bularak bozması nedeniyle sanıklar, bugün hakim karşısına çıktı. 30 yıl hapis cezasına çarptırılan sanık Kadir İstekli, 20 yıl ceza alan baba Yusuf Ziya Gümüşel ve 16 yıl 8 ay ceza alan Fatıma Gümüşel yeniden yargılandığı dava 10 Haziran tarihine ertelendi.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Rengi Temoçin’in haberine göre, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada İstinaf Mahkemesi cezaları az bularak kararı bozdu.
İstinaf, yeniden yargılama yapılması için dosyayı Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermesinin ardından, davanın duruşması İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Gizlilik kararı dolayısıyla izleyici ve basın mensupları alınmadı.
DURUŞMA ERTELENDİ
Duruşmada Yusuf Ziya Gümüşel’in İstinaf'ın bozma kararına karşı beyanı alınırken, Kadir İstekli'nin avukatı olmadığı için alınamadı. Mahkeme anne Fatma Gümüşel'in yakalama kararının devamına, tutuklu sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Mahkeme İstekli'nin bir sonraki celse beyanının alınması için duruşmayı 10 Haziran tarihine erteledi.
GERİCİLİK SORUNU
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) duruşma öncesi bir basın açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada, "Bu basit bir çocuğun nitelikli cinsel istismar davası değil. Bu ülkemizin götürüldüğü ortaçağ karanlığının gün yüzüne çıkması. Bunu teşhir etmek için de buradayız. Çünkü ülkemizde hala ortaçağdan kalan bir sınıf var. Ülkemizde hala ortaçağcı gericilik sorunu var. Laiklik yoksa demokrasi, bilim, özgürlük yoktur. Bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz" dedi.
Kadın ve Demokrası Vakfı (KADEM) ise yaptığı açıklamada, "Sanıkların hak ettikleri cezayı almaları ve kamu vicdanının teskini için, davayı yakından takibe devam edeceğiz. Bir kez daha hatırlatmakta fayda var, Çocuktan gelin olmaz" ifadelerine yer verdi.
Duruşmanın ardından Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) bir açıklama yaptı.
UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan, "Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararıyla bozulan bu davada bugün içeride mahkeme başkanı gizlilik kararını yeniden aldı ve 'eğer buradaki davayla ilgili dışarıda ayrıntıları duyarsa özellikle suç duyurusunda bulunacağını' iletti. Bu davada içeriğiyle ilgili bilgi veremiyoruz. Ama eksik hususların tamamlanmasıyla ilgili süreci takip edeceğiz. Cezanın arttırılacağı yönünde kanaatimiz emin" dedi.
UCİM kurucusu ve genel başkan yardımcısı Yücel Ceylan da, "Bu davanın kamuoyunda bu kadar ifade yaratmasının sebebi çocuğun istismara uğradığı ve bu istismara büyük bir kitlenin aslında öyle ya da böyle destek vermesi. Bu bütün ülkemizin zoruna gitti. Bu davada ne yazık ki başlangıç noktasına baktığınız zaman çocuğa değil ne yazık ki istismarcılara sahip çıktılar. O yüzden de ülke son derece üzüldü, sinirlendi. Biz bu davanın sonucunda adaletin yerini bulacağını ve verilen cezaların da arttırılacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin yargılandıkları davada İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Ekim 2023 tarihinde tutuklu sanık Kadir İstekli'yi 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'i 20 yıl ve anne Fatma Gümüşel'i ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı.
Kararın ardından dosya İstinaf'a taşınmıştı. İstinaf Mahkemesi, sanıklara verilen cezanın arttırılması gerektiğini aktararak kararı bozmuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Hakan Çakır cinayetinde yeni karar!
Ankara'da Hakan Çakır'ın bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili davada Ankara Bölge Adliye Mahkemesi...
Büyükışık cinayetinde sekiz yıl sonunda ilk tutuklama!
İzmir’de 2018’de şüpheli şekilde hayatını kaybeden Dorukhan Büyükışık dosyasında yeni bir gelişme...
Minguzzi davasında gerginlik: Anne Minguzzi'nin üstüne...
Kadıköy'de uğradığı bıçaklı saldırı sonucunda öldürülen 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi'nin...
Güncel Haberleri
TümüMeral Akşener Vakfı'nın kuruluşu tamamlandı!
Meral Akşener'in adını taşıyan vakfın kuruluşu tamamlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara...
Girne faciasından bir acı haber daha: 554 metre...
Girne Limanı ile Taşucu Limanı arasında sefer gerçekleştirirken batan geminin enkazında bir...
Emekli Albay Hasan Atilla Uğur'a ev hapsi!
Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun cezaevinde şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada...
TPD'nin X hesabına erişim engeli talep edildi!
Türkiye Psikiyatri Derneği, “Ailem Güvende” soruşturması kapsamında derneğin X hesabına erişim...
Emek ve Demokrasi Güçleri’nden OVP ve özelleştirme çıkışı
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile 8 otoyolun...
Filipinler'de Okul Katliamı: 6 Öğrenci Öldürüldü,...
Filipinler'in güneyindeki bir lisede öğle saatlerinde düzenlenen kanlı silahlı saldırıda ilk...
Tugay ile Ünsal arasında 'bilboard' krizi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında “bilboard savaşı” patlak verdi....
Çanakkale Açıklarında 4.4 Büyüklüğünde Deprem
AFAD'ın verilerine göre, Ege Denizi'nde, Yunanistan'ın Eğriboz Adası açıklarında saat...
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü değişti
Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü değişti....
İzmir'in yeni Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş oldu!
Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 69 yeni atama kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi...
Oy birliği verilen önerge tartışma yarattı: İstanbul'a...
ESHOT ve İZULAŞ'taki sermaye artışına ilişkin önerge İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin...
İzmir Otogarı'nın fiyat tarifesi belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen İzmir Otogarı’nda, işletmeci İZOTAŞ’ın açtığı davanın...