Hafize Gaye Erkan’la ilgili yeni kulis: “İfşaat kaygısı planları öne çekti”
10Haber yazarı Barış Soydan, Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınmasıyla ilgili kulis bilgilerini aktardı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanıyken ‘görevden affını’ istediği ancak Resmi Gazete’deki kararla ‘görevden alındığı’ belirtilen Hafize Gaye Erkan gündemdeki yerini koruyor.
Erkan’ın Amerika seyahatini uzatması ve tatminkar bir açıklama yapmayıp ekonomi yönetimiyle açık iletişimden kaçınmasının görevden alınmasında etkili olduğu iddia edildi. Kulislere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erkan’ı görevden alma kararında, banka içinden yeni ifşaatın gelme kaygısı etki göstermiş.
10 Haber yazarı Barış Soydan, Hafize Gaye Erkan'ın görevden alınmasına ilişkin kulislerde konuşulanları aktardı. Soydan bugün yayımlanan "Erdoğan’ın, Erkan’ı görevden almasının üç sebebi: Yeni ifşaat kaygısı çok etkili oldu" başlıklı yazısında, şunları kaydetti:
"Bir iddiaya göre Erdoğan, Gaye Erkan’la ilgili iddialardan ve kamuoyundaki tartışmadan rahatsız oldu. İki ihtimal vardı: Bir, iddialar doğruysa ve bunlar zamanında görülüp müdahale edilmediyse bu bir yönetim hatasıydı. İki, iddialar yanlışsa ve bu kampanya yine de engellenemediyse aynı şekilde ortada yönetim sorunu vardı.
Sonuçta en azından iddiaların derinleşmesinin ve tartışmaların büyümesinin önüne geçmek için bizzat devreye girdi ve Erkan’a sahip çıkan açıklamayı yaptı. Özellikle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve bazı yakın isimler seçimden önce bir değişikliğin olumsuz sonuçları olabileceği düşüncesini Erdoğan’la paylaşmıştı. Muhtemelen Erkan’a ciddi bir uyarı verilecek, ailesinin bankayla bağı kesilecek ve yerel seçimlerden sonra durum tekrar değerlendirilecekti.
'SEÇİMİN BİTMESİ BEKLENMEDEN...'
Bu plan fazla sürmeden sarsılmaya başladı. İlk olarak, iddiaların devam edebileceği ve banka içinden yeni ifşaatlar (ve hatta kayıtlar) çıkabileceği kaygıları oluşmuştu. Diğer 2 konu ise Hafize Gaye Erkan’ın ABD seyahatini uzatması ve tatminkar açıklama yapmayıp ekonomi yönetimiyle açık iletişimden kaçınması oldu. Bu Erkan’ın ani kararlar alacağı ve/veya zamansız biçimde görevden ayrılacağı endişesi doğurdu. Bunun üzerine Merkez Bankası’nda başkan değişimi seçimin bitmesi beklenmeden gündeme alındı.
İddialara göre atama konusu açılınca banka içinden ve dışından çeşitli isimler gündeme geldi. Sonuçta eski AKP Başkan Yardımcısı, Washington Büyükelçisi ve milletvekili Murat Mercan’ın yeğeni Fatih Karahan Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Erdoğan Hafize Gaye Erkan olayının etkisiyle bu kez kendisi tercihte bulundu. "
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Eski TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yeni görevi belli...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın eski Başkanı Hafize Gaye Erkan, Kanada merkezli Fairfax...
Çiğli Belediyesi’nden Öğrencilere Sınav Kaygısı Desteği
Çiğli Belediyesi tarafından ücretsiz eğitim desteği sunulan Çiğli Belediyesi Eğitim Merkezi...
Bakan Şimşek'ten Hafize Gaye Erkan'ın istifasına tepki
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifası...
Güncel Haberleri
TümüDonald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek
Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!
Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...
Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...
Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!
Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...
Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!
Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...
Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı
Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...
Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi
Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.
Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...
Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!
Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...