BIST 100 10.759,56 %3,64 Altın 6.222,90 ₺/gr %3,56 Bitcoin $78.071 %0,70 Dolar 49,96 ₺ %0,07 Euro 55,81 ₺ %0,26 Sterlin 67,01 ₺ %0,11 Gümüş 78,92 ₺/gr %5,74 Ethereum $2.267,61 %0,75 İsviçre Frangı 60,59 ₺ %0,02 Kanada Doları 35,75 ₺ %0,17 Avustralya Doları 35,14 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,31 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,09 Çin Yuanı 7,51 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel İEKKK'da gündem 'Yüzülebilir Körfez' ve Alsancak Projesi!

İEKKK'da gündem 'Yüzülebilir Körfez' ve Alsancak Projesi!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında “yüzülebilir Körfez” hedefiyle ilgili konuştu. Başkan Soyer, “Bu yıl ilk defa orta Körfez’de Güzelbahçe’de bir plajımız mavi bayrak aldı” dedi.

0Yorumlar
İEKKK'da gündem 'Yüzülebilir Körfez' ve Alsancak Projesi!
Soyer ayrıca Alsancak Garı önünde trafiğin yer altına alması konusunda "Jeolojik bir takım öngörülemeyen sıkıntılar yaşadık. Bunun çözümüne yönelik de çalışıyoruz. Vazgeçmiş değiliz. Karşıyaka Çarşı ile iskeleyi birleştirecek alt geçit için yılbaşında ihaleye çıkıyoruz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan, kentte etkin role sahip kurum ve kuruluşların temsilcilerinin üye olarak yer aldığı İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) 93. toplantısında “yüzülebilir Körfez” hedefi ile Alsancak'ın sorunları ve gelecek perspektifi ele alındı.

Toplantı İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Şube Müdürü Selçuk Dündar’ın sunumu ile başladı. Dündar, 2000 yılında devreye giren Büyük Kanal Projesi ile bataklık halindeki İzmir Körfezi'nde yaşanan iyileşmeyi aktardı. Körfez’e gelen kirlilik kaynakları ile mücadele ettiklerinin ve yağmur suyu ayrıştırma projelerine ağırlık verdiklerinin altını çizen Dündar, derelerin düzenli olarak temizlendiğini, Körfez’deki su kalitesinin ise sürekli gözlendiğini kaydetti. Büyük Kanal Projesi’ni artan nüfusa göre geliştirdiklerini, Güzelbahçe ve Çiğli ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin kapasitesini artıracaklarını söyleyen Dündar, İzmir’deki arıtmalardan çıkan çıkış suyu kalitesinin de yüksek olduğunu belirtti. Dündar, körfezdeki berraklık oranında 2002 yılıyla kıyaslandığında iyileşme gözlendiğine dikkat çekti.

Karşıyaka ve Karataş’ta mavi bayrağı göndere çekeceğiz
İzmir’in kişi başına arıtılan atık su miktarı ve ileri biyolojik atık su arıtma tesisi sayısı ile lider kent olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu çalışmalar bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları ile gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam edecektir. Körfez’in kirlenmesini önlemeye yönelik çalışmalara odaklanmış durumdayız. Dere ağızlarında dip temizleme çalışmalarının yanı sıra yağmur suyu ayrıştırma çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu yıl ilk defa orta Körfez’de Güzelbahçe’de bir plajımız mavi bayrak aldı. Mavi bayrak biliyorsunuz uluslararası bir çevre ödülü. Temizlik, hijyen,  güvenlik ve deniz temizliği kriterleri esas alınarak  değerlendirme yapılıyor. Diliyorum ki bu istikrarlı çalışmalar sonucu Karşıyaka ve Karataş’ta ö nümüzdeki yıllarda mavi bayrağı göndere çekeceğiz” diye konuştu.

Körfez'e kirlilik akışını durduracağız
Kurul üyelerinden İzmir Ticaret Borsası Başkanı Barış Kocagöz’ün Körfez’deki sirkülasyon kanalından vazgeçilme sebebine ilişkin sorusuna da yanıt veren Başkan Soyer, “Dip temizliği konusunda çalışma artarak devam edecek fakat kanal açmak sadece kanalı açmakla biten bir süreç değil. Deniz suyunun sirküle edilmesini sağlamak için Körfez çıkışına dev pompalar ve motor konmasını gerektiren bir süreç. Hangi çapta hangi ölçekte yaparsanız yapın yetersiz kalacağını düşündük.  Biz doğanın akışına uygun dip taraması yapıp Körfez’e gelen kirliliğin önüne geçerek önceliğimizi kirletmemeye vereceğiz. Çünkü Körfez biz kirletmezsek kendi sirkülasyonu, dip dalgaları ile kendi kendini yenileyecektir” şeklinde konuştu.

Başkan Soyer, birleşik çalışan yağmur suyu ve kanal sistemini birbirinden ayırmak için yağmur suyu kanallarının imalatına başladıklarını, 385 kilometre uzunluğundaki yağmur suyu hattının ise proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek böylelikle Körfez’e akan kirliliğin büyük ölçüde önünü keseceklerini söyledi.

Marina Körfez’in olmazsa olmazıdır
Kurul üyelerinden söz alan Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı’nın Körfez’de yelken sporunun geliştirilmesi ve marina yapılması ile ilgili görüşlerine Başkan Soyer, “Körfezin cıvıl cıvıl, rengarenk olacağı günleri iple çekiyoruz.  Az kaldı.  Levent Marina’yı devraldık. Orada bir küçük adım atıyoruz. Hazırlıklar bitmek üzere. İzmir Ticaret Odası ile de mendireğin marina olarak kullanılması için girişim başlattık. Ankara’da gerekli görüşmeler İzmir Ticaret Odamız öncülüğünde devam ediyor. Dileriz yelkenliler için burayı marina olarak kullanabiliriz. Marina Körfez’in olmazsa olmazıdır. Burası da olmazsa başka çözümler bulacağız” yanıtını verdi.

Kurul üyelerinden iş insanı Kemal Çolakoğlu ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait olan Karşıyaka’daki tersanenin Aliağa’ya taşınabileceğini bununla ilgili olarak İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun bu konu üzerinde çalışma yapabileceğini dile getirdi.

Karşıyaka alt geçidi için ihaleye çıkıyoruz
93. İEKKK’de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başta ulaşım, trafik, otopark olmak üzere Alsancak ile ilgili plan ve çalışmalarına ilişkin oluşturulan Alsancak Komitesi’nin görüşlerine yer verildi. Komite adına konuşan Kemal Çolakoğlu, yer altı otoparkları yapılarak Alsancak’ın yayalaştırılması gerektiğine dikkat çekerek Alsancak Garı önünde trafiğin yer altına alınması için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.  Alsancak Garı önündeki trafiğin yer altına alınması ve üzerinde 15 bin metrekareye yakın bir meydan düzenlemesi için kararlılıkla çalıştıklarını kaydeden Başkan Soyer, "Jeolojik bir takım öngörülemeyen sıkıntılar yaşadık. Bunun çözümüne yönelik de çalışıyoruz. Vazgeçmiş değiliz. Karşıyaka Çarşı ile iskeleyi birleştir ecek alt geçit için yılbaşında ihaleye çıkıyoruz. Böylece Karşıyaka Çarşısı'ndan gelen aksı denizle, denizle Karşıyaka Çarşısı'nı buluşturma imkanı bulacağız" dedi.

İzmir için güç birliği
Toplantıda konuşan İEKKK Başkanı Sıtkı Şükürer vefat eden kurul üyesi Türk –İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım’a Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diledi. Şükürer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görev süresinin 550 gününde yaptıklarını anlattığı sunumuna değinerek, “Bu sunum İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonuna ve buna bağlı olarak İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun nasıl çalışacağına dair önemli ipuçları veriyor. Bu vizyon tarımı, toprağı kirletmeyen, doğaya saygılı, nitelikli sanayi ve hizmet sektörüne vurgu yapıyor. Refah içeren, paylaşımcı, çok sesli,  demokratik bir İzmir hayali kuruyor. Bunu da hep birlikte gerçekleştirmemiz için bizlere el uzatıyor. Kurul üyelerinden de böylesi bir İzmir’e dair işbirliği talep ediy or” diye konuştu



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Kore'ye Gidiyor

İletişim Başkanı Burhanettin Duran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kore Cumhuriyeti...

6 saat önce

Karayolları Genel Müdürlüğü'den uyarı: Aydın-İzmir...

Aydın-İzmir otoyolunu kullanacak sürücüler için yeni uyarı geldi. Kızılcaköy Köprüsü’nün İzmir...

9 saat önce

İzmir'de sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun birçok bölgesi için sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış...

11 saat önce

Sermaye Piyasası Kurulu'nda Kritik Atamalar! Yeni Başkan,...

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı, Başkan...

12 saat önce

YENİ Partili Yavuzyılmaz uyardı: "AKP 2027 model tuzak...

YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, elektrikte yıllık tüketim sınırının 3 bin...

1 gün önce

Manisa Büyükşehir'in eski yöneticilerine gözaltı!

Manisa Büyükşehir Belediyespor’un geçmiş dönem hesaplarına yönelik 'zimmet' ve 'suç gelirlerinin...

1 gün önce

Uzundere hak sahiplerinin ilk konutları için tarih verildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde 3. ve 4. etap...

1 gün önce

Sarıgül soruşturmasında 2 kişi daha tutuklandı!

Mustafa Sarıgül’ün Şişli Belediye Başkanlığı dönemindeki gençlik kampları kara para aklama...

1 gün önce

Fenerbahçe maçları öncesi 'içki' yasağı' iddiası!

İstanbul Kadıköy’de Fenerbahçe Stadı çevresindeki tekel bayileri, marketler ve büfelere maç...

1 gün önce

Bakırköy operasyonunda 39 kişi tutuklandı!

Bakırköy Belediyesi’ne yönelik operasyonda gözaltına alınan 20'si belediye görevlisi 39 kişi...

1 gün önce

Aydın'a şehit ateşi düştü!

Hakkari'de sınır geçiş olayına müdahale ederken açılan ateşle yaralanan Piyade Sözleşmeli Er...

1 gün önce

Zelenski - Erdoğan görüşmesi bugün: Gündemde neler var?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edecek.

1 gün önce