İsveç ve Türkiye haftaya bir araya gelecek: Gündem NATO üyeliği
İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili olarak Türkiye ve İsveç arasında 6 Temmuz’da Brüksel’de yapılacak üst düzey toplantı, dün İsveç’in başkenti Stockholm’deki Kuran yakma eyleminin ardından gerçekleşecek.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bu toplantının yapılacağını Pazartesi günü açıklamış, ancak tarih vermemişti.
Stoltenberg, dün Estonya’da yaptığı açıklamada, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’ne kadar İsveç’in üyelik sürecinin de tamamlanması için çalıştıklarını belirtti.
Brüksel’deki NATO karargahında yapılacak toplantıya Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın dışişleri bakanlarının yanı sıra istihbarat başkanları ve ulusal güvenlik danışmanları katılacak.
İsveç’in NATO üyelik başvurusu, Türkiye ve Macaristan dışında ittifak üyesi tüm ülkelerin parlamentolarında onaylandı.
Türkiye, İsveç’in “terörle mücadele” konusunda yeterince adım atmadığı gerekçesiyle başvuruya şimdiye kadar onay vermedi.
Ancak NATO ve ABD, İsveç’in gerekli adımları attığını belirterek Türkiye’ye onay için baskı yapmaya devam ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çarşamba günkü basın brifinginde, Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “İsveç’i mümkün olan en kısa sürede NATO’ya kabul edebilmemiz için Macaristan ve Türkiye’ye İsveç’in katılım protokolünü gecikmeden onaylama çağrısı yapmaya devam ediyoruz” dedi.
İsveç’in geçen yıl NATO’nun Madrid Zirvesi sırasında Finlandiya ve Türkiye ile imzaladığı üçlü mutabakat anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdiğine inandıklarını belirten Patel, bu ülkenin en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İsveç’i NATO’nun tam üyesi olarak kabul etme zamanının geldiği yönünde mutabıkız” dedi.
Brüksel’de toplantı yapılacağına dair açıklamayı NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Pazartesi günü yapmış ve toplantının amacını “İsveç’in NATO’ya üyelik sürecini tamamlamak” şeklinde açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü belirten Stoltenberg, “Zirveden önce Brüksel’de üst düzey bir görüşmede mutabık kaldıklarını” söyledi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen hafta Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı için gittiği İngiltere’de yaptığı ikili temasların odak noktasını da İsveç’in NATO üyeliği oluşturmuştu.
Fidan, Londra’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in yanı sıra İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanlarıyla görüşmüştü.
Blinken, İsveç’in NATO üyeliğine onay için Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu.
Bu temaslarda Fidan’a iletilen ve kamuoyuna da açıklanan en önemli mesaj, “İsveç’in geçen sene Madrid’de imzalanan üçlü anlaşmada yer alan yükümlülükleri yerine getirdiği ve artık tam üye olma vaktinin geldiği” oldu.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de ülkesinin yükümlülükleri yerine getirdiğini, artık topun Türkiye tarafında olduğunu kaydetmişti.
Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca oluşturulan Daimi Ortak Mekanizma’nın son toplantısı 14 Haziran’da Ankara’da yapıldı.
Toplantı öncesi NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden’la görüşmüş, ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, İsveç’in NATO’ya en kısa zamanda üye olması gerektiği belirtilmişti.
11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’ne Finlandiya ilk kez ittifak üyesi olarak katılacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İsveç'te Sol Blok Zaferi: Başbakan Ulf Kristersson İstifa...
İsveç'te hafta sonu yapılan parlamento seçimlerini merkez sol muhalefetin kazanmasının...
NATO zirvesi bitti, gözaltılar serbest bırakıldı!
NATO karşıtı eylemlerde gözaltına alınan çeşitli sol-sosyalist partisi üyesi toplam 230 yurttaş,...
İYİ Parti Lideri Dervişoğlu'ndan 'NATO' çıkışı!
Ankara’da 7 - 8 Temmuz'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesinden dolayı alınan “önlemleri” eleştiren...
Güncel Haberleri
TümüDonald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek
Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!
Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...
Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...
Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!
Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...
Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!
Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...
Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı
Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...
Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi
Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.
Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...
Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!
Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...