İsveç ve Türkiye haftaya bir araya gelecek: Gündem NATO üyeliği
İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili olarak Türkiye ve İsveç arasında 6 Temmuz’da Brüksel’de yapılacak üst düzey toplantı, dün İsveç’in başkenti Stockholm’deki Kuran yakma eyleminin ardından gerçekleşecek.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bu toplantının yapılacağını Pazartesi günü açıklamış, ancak tarih vermemişti.
Stoltenberg, dün Estonya’da yaptığı açıklamada, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’ne kadar İsveç’in üyelik sürecinin de tamamlanması için çalıştıklarını belirtti.
Brüksel’deki NATO karargahında yapılacak toplantıya Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın dışişleri bakanlarının yanı sıra istihbarat başkanları ve ulusal güvenlik danışmanları katılacak.
İsveç’in NATO üyelik başvurusu, Türkiye ve Macaristan dışında ittifak üyesi tüm ülkelerin parlamentolarında onaylandı.
Türkiye, İsveç’in “terörle mücadele” konusunda yeterince adım atmadığı gerekçesiyle başvuruya şimdiye kadar onay vermedi.
Ancak NATO ve ABD, İsveç’in gerekli adımları attığını belirterek Türkiye’ye onay için baskı yapmaya devam ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çarşamba günkü basın brifinginde, Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “İsveç’i mümkün olan en kısa sürede NATO’ya kabul edebilmemiz için Macaristan ve Türkiye’ye İsveç’in katılım protokolünü gecikmeden onaylama çağrısı yapmaya devam ediyoruz” dedi.
İsveç’in geçen yıl NATO’nun Madrid Zirvesi sırasında Finlandiya ve Türkiye ile imzaladığı üçlü mutabakat anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdiğine inandıklarını belirten Patel, bu ülkenin en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İsveç’i NATO’nun tam üyesi olarak kabul etme zamanının geldiği yönünde mutabıkız” dedi.
Brüksel’de toplantı yapılacağına dair açıklamayı NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Pazartesi günü yapmış ve toplantının amacını “İsveç’in NATO’ya üyelik sürecini tamamlamak” şeklinde açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü belirten Stoltenberg, “Zirveden önce Brüksel’de üst düzey bir görüşmede mutabık kaldıklarını” söyledi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen hafta Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı için gittiği İngiltere’de yaptığı ikili temasların odak noktasını da İsveç’in NATO üyeliği oluşturmuştu.
Fidan, Londra’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in yanı sıra İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanlarıyla görüşmüştü.
Blinken, İsveç’in NATO üyeliğine onay için Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu.
Bu temaslarda Fidan’a iletilen ve kamuoyuna da açıklanan en önemli mesaj, “İsveç’in geçen sene Madrid’de imzalanan üçlü anlaşmada yer alan yükümlülükleri yerine getirdiği ve artık tam üye olma vaktinin geldiği” oldu.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de ülkesinin yükümlülükleri yerine getirdiğini, artık topun Türkiye tarafında olduğunu kaydetmişti.
Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca oluşturulan Daimi Ortak Mekanizma’nın son toplantısı 14 Haziran’da Ankara’da yapıldı.
Toplantı öncesi NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden’la görüşmüş, ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, İsveç’in NATO’ya en kısa zamanda üye olması gerektiği belirtilmişti.
11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’ne Finlandiya ilk kez ittifak üyesi olarak katılacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
NATO zirvesi bitti, gözaltılar serbest bırakıldı!
NATO karşıtı eylemlerde gözaltına alınan çeşitli sol-sosyalist partisi üyesi toplam 230 yurttaş,...
HKP'li Çolak'tan serbest bırakılma sonrası ilk açıklama!
Dün NATO'ya karşı gerçekleştirdikleri eylem sonrasında 19 Halkın Kurtuluş Partisi yöneticisi ve...
DEM Parti Aliağa'dan NATO Zirvesi açıklaması: "Halkların...
DEM Parti Aliağa İlçe Örgütü, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi...
Güncel Haberleri
TümüKuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...
Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...
Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı
Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...
Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...
İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...
Başkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!
Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...
İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...
Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...
Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...
Folkart Terra'da yaşam başladı!
Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...
Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!
Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...
