BORSA
BIST 100 13.687,86 %0,63
Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02
Bitcoin $63.840 %0,91
Dolar 47,40 ₺ %0,04
Euro 54,09 ₺ %0,11
Sterlin 63,08 ₺ %0,12
Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65
Ethereum $1.901,96 %1,33
İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27
Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17
Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04
Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
İZMİR 32°C 6.135,75 ₺/gr 47,40 ₺ 54,09 ₺
Anasayfa Güncel İZDEDA'dan müteahhitlere tepki: Ek para talebiyle baskı u...

İZDEDA'dan müteahhitlere tepki: Ek para talebiyle baskı uygulanıyor!

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), depremin ardından konutlarını yeniden yaptıran vatandaşların bazı müteahhitler tarafından sözleşmelere aykırı şekilde ek ücret istedikleri ve mağdur edildiklerini öne sürerek, denetim mekanizmalarına çağrıda bulundu. Açıklamada "Başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere tüm denetim mekanizmalarını göreve davet ediyoruz. Depremzedeler; fırsatçılığın, baskının ve hukuksuz taleplerin karşısında yalnız değildir." denildi.

· 3 dk okuma · 287 okunma
0Yorumlar
İZDEDA'dan müteahhitlere tepki: Ek para talebiyle baskı uygulanıyor!

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), depremzedelerin yeniden konut sahibi olma sürecinde karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili yazılı bir açıklama yayımladı.

Dernek, depremin üzerinden yıllar geçmesine rağmen vatandaşların mağduriyetlerinin bitmediğini ifade ederek, bu kez bazı müteahhitlerin uygulamalarının depremzedeleri zor durumda bıraktığını belirtti.

Açıklamada, evlerini yeniden yaptırmak veya kentsel dönüşüm sürecine girmek zorunda kalan vatandaşlara ilk etapta "hiçbir sorun yaşamayacakları" yönünde söz verdikleri ancak daha sonra sözleşmelere aykırı şekilde iki, üç hatta dört kez ek ödeme istedikleri öne sürüldü.

Bu taleplerle depremzedelerin baskı altına alındığı belirtildi.

İZDEDA, depremzedelerin evlerini, birikimlerini ve gelecek güvencelerini kaybetmelerinin ardından bir de haksız mali taleplerle karşı karşıya bırakılmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Depremzedeler müteahhitlerin insafına terk edilemez!

Depremin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, ne yazık ki vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyet bitmemiştir. Bu kez mücadele ettiğimiz sorun, bazı fırsatçı müteahhitlerin uygulamalarıdır.

Evlerini yeniden yaptırmak veya kentsel dönüşüme girmek zorunda kalan vatandaşlarımıza; “Hiçbir sorun yaşamazsınız.” denilerek sözleşmeler imzalatılmakta, ardından sözleşmelere aykırı şekilde iki, üç hatta dört kez ek para talepleriyle insanlar baskı altına alınmaktadır.

Depremzede zaten evini kaybetmiş, birikimini tüketmiş, geleceği belirsiz hale gelmişken şimdi de haksız taleplerle karşı karşıya bırakılmaktadır. Bu kabul edilemez.

Daha da vahimi, Dünya Bankası finansmanı konusunda vatandaşlara kasıtlı şekilde yanlış bilgiler verildiğine ilişkin çok sayıda başvuru tarafımıza ulaşmaktadır. Bazı müteahhitler, “Bu kredi artık verilmiyor.” veya benzeri ifadelerle vatandaşları bu imkândan uzaklaştırmaya çalışmaktadır.

Bunun sebebi açıktır.

Çünkü Dünya Bankası finansmanı, hak ediş esasına göre ilerleyen, sıkı teknik ve mali denetimlere tabi bir sistemdir. Eksik veya hatalı iş yapan yükleniciler hak edişlerini alamaz. Denetimden kaçmak isteyenler ise vatandaşları bu sistemden uzak tutmaya çalışmaktadır.

Son dönemde bunun da ötesine geçilmiş, Dünya Bankası hak ediş ödemelerindeki gecikmeler bahane edilerek vatandaşlardan ek faiz ve ilave ücret talep edildiğine yönelik ciddi iddialar tarafımıza ulaşmıştır.

Bu uygulamaların hiçbir ahlaki ve vicdani açıklaması olamaz.

İZDEDA olarak bu konuda yapılan tüm başvuruları, belgeleri ve iddiaları titizlikle kayıt altına alıyoruz. Hukuka aykırı uygulamalarla ilgili bilgi ve belgelerimiz, gerekli görüldüğünde yetkili kurumlarla paylaşılacaktır.

Başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere tüm denetim mekanizmalarını göreve davet ediyoruz.

Depremzedeler; fırsatçılığın, baskının ve hukuksuz taleplerin karşısında yalnız değildir.

Kimsenin depremzedelerin çaresizliğini kazanç kapısına çevirmesine izin vermeyeceğiz.

İZDEDA – İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...

12 saat önce

Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!

Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...

13 saat önce

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...

14 saat önce

Görevi başında kalp krizi geçiren polis kurtarılamadı

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 41 yaşındaki polis memuru Mehmet Ali Kartal, geçirdiği...

15 saat önce

Karabağlar'daki kaçak tarikat yurdu için 5'inci kez...

Karabağlar Belediyesi, Uzundere’deki tartışmalı kaçak yurt ve Kur’an kursu binasının yıkımı için...

16 saat önce

Etimesgut Belediyesi'ne operasyon: Erdal Beşikçioğlu...

CHP'li Etimesgut Belediyesi'ne sabah saatlerinde operasyon gerçekleştirildi. Belediye Başkanı...

16 saat önce

Aşka işaret diliyle 'evet' dediler

İzmirli sağır çift, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işaret dili çevirmeninin desteği ile bir ömür...

2 gün önce

Japonya'da 7,1 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi

Japonya'nın güneyindeki Kyushu Adası'nda bulunan Kumamoto eyaleti açıklarında 7,1 büyüklüğünde...

2 gün önce

Karadağ'dan Türk vatandaşlarına vize kararı!

Karadağ, Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü üyelik müzakereleri kapsamında vize politikasında...

2 gün önce

Bakanlıktan restoran ve kafelere uyarı: Listede olmayan...

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin alışveriş ve hizmet alma süreçlerinde karşılaşabilecekleri...

2 gün önce

TOKİ'den Çeşme ve Menemen'de 573 milyonluk satış!

TOKİ, 12-13-14 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceği müzayedede Türkiye genelinde 741 arsayı...

2 gün önce

Deniz Göktaş için yapılan başvuru reddedildi!

Komedyen Deniz Göktaş'ın tutukluluğuna yönelik gerçekleştirilen itiraz mahkeme tarafından...

3 gün önce