İzmir’de Türk Metal İşçileri eyleme geçti: “Kazanılmış haklarımıza göz diktiler”
Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası arasında gerçekleşen toplu iş sözleşmeleri geçtiğimiz gün tıkanmış ve uzlaşılamamıştı. Masadan kalkan Türk Metal Sendikası bugün İzmir’de eyleme geçti. Türk Metal-Sen Manisa 1. Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli, “Kazanılmış haklarımıza göz diktiler” diyerek iş bırakma ve grev çağrısında bulunduç
ANIL ARABACI / EGE’YE BAKIŞ - Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 2023 – 2025 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonucunda yapılan beş oturum ardından, Türk Metal Sendikasına bağlı işçileri MESS’in sergilediği uzlaşmaz tutum nedeniyle Ankara, Bursa ve İzmir Bölge Temsilciliklerine eş zamanlı siyah çelenk bırakarak eyleme geçti. MESS İzmir temsilciliği önünde eyleme geçen işçiler sloganlar eşliğinde MESS’in tutumunu protesto etti. MESS’İn yüzde 35 zam teklif ettiğini ve haklarını alamadıklarını söyleyen Türk Metal-Sen Manisa 1. Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli, “Türk Metal olarak, üzerinde uzlaşılabilecek bir taslak vermiş, masaya da uzlaşmak için oturmuştuk. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik. Biz, yeni hakları konuşalım derken, onlar, kazanılmış haklarımıza göz diktiler” dedi.

“ENFLASYON KADAR ZAM YETER DEDİLER!”
İşveren sendikası MESS’in, sendika üyelerine sadece yüzde 35’lik ücret zammı teklif etmesi üzerine eyleme geçtiklerini belirten Dereli, “MESS bize dedi ki, siz hakkınızı almayın, emeğinizin, alın terinizin karşılığını almayın, bizim verdiğimiz sadakaya razı olun, boğaz tokluğuna tarı aç, yarı tok çalışın dedi. Siz böyle yaşarken de biz karlarımıza kar katalım, ihracat ve satış rekorları kıralım, Soframızı daha da büyütelim dedi. İşte biz, bütün iyi niyetimize ve çabamıza rağmen, bu niyetteki MESS'le uzlaşamadık. Uyuşmazlık zaptı tuttuk ve masadan kalktık. Oysa biz, Türk Metal olarak, üzerinde uzlaşılabilecek bir taslak vermiş, masaya da uzlaşmak için oturmuştuk. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik. Biz, yeni hakları konuşalım derken, onlar, kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz, çağdaş çalışma koşulları derken, onlar esnek çalışma, denkleştirme gibi çağdışı uygulamaları dayattılar. Biz, alın terimizin karşılığı deyince de onlar, size enflasyon kadar zam yeter dediler. İşte bu, bizim için sözün bittiği yerdi. Tutanağı tuttuk, masadan kalktık” diye konuştu.


“BİZE DAYATTIĞINIZ SÖMÜRÜYE EVET DEMEYECEĞİZ”
Dereli, açıklamasında işveren sendikası MESS'e seslenerek, “İşverenlere sorsanız hepsinin dilinde kriz var. Bunalım var, zor günlerden geçiyoruz diyorlar. Biz de diyoruz ki; biz çarşıda, pazarda zorlanıyoruz. Biz evimize ekmek götürmekte, çocuklarımıza harçlık vermekte zorlanıyoruz. İşçinin, emekçinin her günü güçlük içindedir. İşçiler her zaman krizdedir. Sizin krizinin geçici, bizimki süreklidir. Ama biliyoruz ki, bu bizim kaderimiz değildir. Biz, sendikamız Türk Metal'in öncülüğünde bu kaderi yeneceğiz. Bunun için yola çıktık. Bunun için yemin ettik. Zafere ulaşmadan dönmeyeceğiz. Türk Metal olarak, bize dayattığınız bu yoksulluk düzenine açlığa, sömürüye evet demeyeceğiz Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak'ın önderliğinde hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

ÇAKMAK: SENDİKAMIZIN ARKADASINDAYIZ!
Türk Metal Sendikası işçilerine destek için gelen Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise ülkedeki ekonomik krizin işçiler üzerinde büyük bir yük olduğunu belirterek “Bir an önce bu uzlaşmaz tavırdan vazgeçmenizi ve masada uzlaşmak istiyoruz. Bu tavırdan vazgeçmemizseniz konfederasyon olarak sendikamızın arkasında duracağız.”

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmirli iki belediyede memurlar eyleme çıktı!
Buca ve Karşıyaka Belediyesi’nde görevli memurlar bugün eyleme yaptı. Karşıyaka’da sözleşmenin...
Polonez işçileri Anadolu Adliyesi'nde: Sıradaki durak...
Polonez işçileri, polis engeline rağmen kararlılıkla direnişlerini sürdürüyor. İstanbul...
İzBB Meclisi'nden 6 Şubat depreminin yaralarına merhem!
Adıyaman’da 6 Şubat depremi sonrasında kullanılamaz hale gelen kültür merkezi için İzmir...
Güncel Haberleri
TümüKarabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...
İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...
Erdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...
Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...
Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...
Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı
Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...
Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...
İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...
Başkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!
Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...
İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...
Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...
Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...
Folkart Terra'da yaşam başladı!
Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...
