İzmir'deki depremde can alan binalar için şok itiraf!
"Yıkılacaklarını biliyorduk"
Erol Kaya depremde çöken Barış Sitesi’nin yapımında çalışan inşaat işçisi. Enkazdan çıkarılan cansız bedenleri hüzünle izlerken anlatıyor: “Ben harç taşırken inşaatta yürümeye korkuyordum. Üstüne bastığımız zemin titriyordu. Sürekli kullanılan malzemeler, ustalar değişiyordu. İlk depremde yıkılacağını biliyorduk.”
MANDALİNA BAHÇESİYDİ
?30 yıl önce mandalina bahçesi olan bu mahalle şimdi binalarla dolu. Ancak depremin ardından burası da sadece bina temellerinin kaldığı bir tarlaya dönüşecek.
Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre, Erol Kaya, depremde çöken Barış Sitesi ve etrafındaki ağır hasarlı binaların yapım aşamasında çalışan inşaat işçisi. O bu mahalleye geldiğinde burası tarla ve bahçelerden oluşuyordu. 28 yıl önce Ağrı’dan İzmir’e inşaatlarda çalışmak için geldiğini söyleyen Kaya, “İlk önce şu anda çökmek üzere olan Barış Sitesi’nin yanındaki Cumhuriyet Sitesi’nde sıva ustası olarak çalıştım. Daha sonra Barış Sitesi yapılmaya başladı. Orada da arkadaşlarla birlikte çalışıyorduk. Biz inşaatında çalıştık ama o binalara hiç güvenmedik” diyor.
MALZEMELER KALİTESİZDİ
Bu binaların inşaatlarında çalıştıktan sonra aynı mahallede kendine 3 katlı bir ev inşa eden Kaya, yıkılan Barış Sitesi’nden çıkarılan cansız bedenleri evinin üst katından izlerken anlatıyor: “Ben Barış Sitesi’ne harç taşırken binanın içinde yürümeye korkuyordum. El arabasıyla malzeme götürürken üstüne bastığımız zemin titriyordu. Kendi aramızda bu binalara güven olmaz diye konuşuyorduk. O dönem malzeme kalitesizdi. Biz söylüyorduk ama dinlemiyordu yaptıranlar.” Mahalledeki binaların temellerinin çok zayıf olduğunu belirten Kaya, binaların ilk depremde yıkılacağını o zamandan tahmin etmiş: “Bu binalar kooperatif yapımı. Sürekli inşa aşamasında durdu. Taşeronlarla sıkıntı oluyordu. Öyle olunca da devamlı kullanılan malzemeler, ustalar değişiyordu. Demir işlerini yapan arkadaşım binada kullanılan demirlerin yetersiz olduğunu, müteahhitin onu dinlemediğini söylüyordu. Biz burada olacak ilk depremde bu binaların yıkılmasını bekliyorduk.”
YAPTIRANLAR BAŞKASINA SATMIŞLAR
Mahalledeki evlerin önceki yıllarda çok ucuz olduğunu söyleyen Erol Kaya, “Siteyi yaptıran kooperatif üyelerinin çoğu burada oturmadı. Onlar başkalarına sattı. İşte yeni yeni hareket başlamıştı. Yakınlara gökdelenler yapılınca burası değer kazandı. Çok sayıda insan taşındı” diyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Can dostlar için Menemen'de rekor tedavi sayısına ulaşıldı
Menemen Belediyesi, ilçedeki tüm canlıların yaşam haklarına verdiği değerle, can dostlar için...
İHD eski Başkanı öldürüldü: Katil, suçunu itiraf etti!
İzmir'in Çiğli ilçesinde, sabah yürüyüşüne çıkan eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Eş Başkanı...
Uyuşturucu kullandığını itiraf etmişti: Subaşı'ndan yeni...
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonunda gözaltılar ve test sonuçlarına ilişkin yeni gelişmeler...
Güncel Haberleri
TümüİzBB’den üreticiye kerevet desteği: İlk dağıtım Tire ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in bereketli topraklarında alın teriyle üretim yapan incir...
Alihan Kuriş’in ifadesi ortaya çıktı: Dedemin varisi ve...
“Suç örgütü kurma”, “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçlamalarından dolayı tutuklanan...
İZDEDA'dan 17 Ağustos mesajı: Deprem bir gün mutlaka...
17 Ağustos Marmara Depremi’nin 27’nci yılında İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, 30 Ekim 2020...
Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sarıyer Uskumruköy mevkiinde kamyon ile otomobilin çarpışması sonucu 1’i çocuk 3 kişi hayatını...
64 orman yangınında 43 şüpheli: 11 kişi tutuklandı
Adalet Bakanı Akın Gürlek, 1 Haziran’dan bu yana 22 ilde adli işlem başlatılan 64 orman...
Alihan Kuriş’in de aralarında olduğu 32 kişi tutuklandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Süleymancılar” olarak bilinen cemaat yapılanmasına...
İstanbul’da İtalyan profesör evinde ölü bulundu
Beyoğlu’nda kendisinden haber alınamayan 55 yaşındaki İtalyan profesör Ruggero D’Angerio, evinde...
Eren Kaşıkçı’nın ölüm nedeni belli oldu
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu Eren Kaşıkçı’nın 29 Temmuz’da İstanbul Kilyos’taki evinde...
İran'dan Trump'ı Çıldırtacak Sözler: Yemek Kamyonunda...
İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, "Hürmüz...
İzmirli doktorun ölümünde şüphe: Otopsi yapılacak
Giresun’da sel felaketi: 2 kişi kayıp!
Giresun’da etkili olan sağanak yağışın ardından meydana gelen sel ve taşkınlar hayatı olumsuz...
Televizyon yayınlarında frekans değişikliği: Kanallar...
Can Medya Grubu bünyesindeki radyo ve televizyon kanalları, Türksat 3A’nın teknik ve operasyonel...