“İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması” başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim’de yaşanan deprem felaketinden alınacak dersler ve geleceğe yönelik önlemleri kapsayan bilimsel bir çalışmaya ev sahipliği yapacak. 12 Kasım Perşembe günü başlayacak İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması, deprem, yer bilimleri, yapı, imar ve şehirleşme konusunda çok sayıda yetkin ismi ve bilim insanını iki gün boyunca Fuar İzmir’de buluşturacak.
Birinci gün oturumları:
İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması’nın açılış sunumlarını Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu yapacak. Ardından “İzmir’in Depremselliği, Deprem Üreten Faylar ve Tsunami” başlıklı oturumda ise Prof. Dr. Erdin Bozkurt ve Prof. Dr. Bora Rojay “Ege Bölgesinin Depremselliği ve Deprem Üreten Faylar”, Dr. Doğan Kalafat “30 Ekim 2020 Ege Denizi Depremi ve Bölgenin Sismolojik Özellikleri”, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner “30 Ekim 2020 Tsunami Saha Araştırmaları ve Modellemesi” konulu sunumlarını paylaşacak.
Yine ilk gün oturumları kapsamında “İzmir’in Yapılaşmasında Zemin Koşulları, Zemin Yapı Etkileşimi” ele alınacak konu başlıkları arasında yer alacak. Bu oturumda da Prof. Dr. Kuvvet Atakan, “İzmir’de Deprem Tehlikesi, Zemin Sorunları ve Deprem Riski”, Prof. Dr. Nihat Sinan Işık “Depremlerde Zeminlerin Davranışları”, Doç. Dr. Alper Sezer “Sismik Etkiler Altında İzmir: Geoteknik Özelliklerinin Yapı Davranışına Etkisi”, Doç. Dr. Osman Uyanık “Yer Özelliklerinin Jeofizik Yöntemlerle Belirlenmesi” başlıkları altında birer sunum yapacak.
İlk gün öğleden sonra “Dayanıklı Yapılar, İzmir’de Yapı Güvenliği ve Yapı Stoğu başlıklı oturumda Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu “İzmir’de Yüksek Binaların Deprem Güvenliği”, Prof. Dr. Erdem Canbay “Dayanıklı Yapılar ve İyileştirme”, Prof. Dr. Ahmet Yakut “Betonarme Binaların Deprem Performansını Etkileyen Genel Özellikler”, Doç. Dr. Cemalettin Dönmez “Mevcut Yapı Stoğuna En Hızlı Müdahaleyi Nasıl Yapabiliriz?” başlıkları altında bilgilerini katılımcılarla paylaşacak.
“Mekansal Planlama ve Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm” başlıklı bir sonraki oturumda sunum yapacak uzmanlar ve konu başlıkları ise şöyle olacak:
Prof. Dr. Handan Türkoğlu - “Mekansal Planlama ve Afet Risklerinin Azaltılması”, Prof. Dr. Murat Balamir - “Risk Yönetimi Uygulamaları ve Kentsel Toplu Yenileme”, Doç. Dr. Binali Tercan - “Afet Yönetiminde İskan Politikaları, Planlama Süreci ve Kentsel Dönüşüm Uygulama Sorunları”, Doç. Dr. Semahat Özdemir - “İzmir Planlarında Risk Azaltmaya Dönük Öncelikli Eylem Alanlarının Belirlenmesinin Gerekliliği Üzerine”.
Afet ve Acil Durum Yönetimi: Koordinasyon, Eğitim, İlk Yardım ve Sağlık, Arama-Kurtarma, Geçici İskan, Hasar Tespiti, Ulaşım, İletişim başlıklı oturumda ilk olarak “Afet Yönetimi” konusunda Okşen Mersin Atikbay bir konuşacak. Dr. MauricioMoralesBeltran ise “30 Ekim Depremine ait Uluslararası Yapısal Ön Gözleme Keşifleri” sunumunu yapacak. Doç. Dr. Ninel Alver “Hızlı ve güvenilir hasar tespiti için tahribatsız muayene yöntemleri”, Dr. Ülkümen Rodoplu “Kişisel Eylem Planı, İlkyardım, Kurum Afet Planı”, Dr. Turhan Sofuoğlu “Afetlerde Acil Müdahale Yönetimi” başlıkları altında birer sunum yapacak.
Günün son oturumunda ise depremin toplumsal ve psikolojik boyutları ele alınacak. Prof. Dr. Melek Göregenli “Depremin Toplumsal ve Psikolojik Sonuçları”, Psikolog Dünya Polat “Krize Psikolojik Müdahale” başlıklı sunumlarıyla katılımcılara hitap edecek.
13 Kasım Cuma günü yapılacak yuvarlak masa toplantıları ile “İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşmaları” tamamlanacak.
Başkan Soyer: Artık bir şeyleri değiştirmeye kararlıyız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir daha aynı acıları yaşamamak için depremlerin yaratacağı yıkımlara karşı bilimin ve aklın ışığında alınacak önlemleri belirlemeyi hedeflediklerini belirterek “Biz artık bir şeyleri değiştirmeye kararlıyız. Yaşadığımız depremin sonuçlarını değerlendirmek, geleceğimize yön vermek, gerekli tedbirleri almak ve yol haritamızı çizmek için, konusunda uzman bilim insanları, kamu kurumları, sivil toplum ve meslek örgütleri, sağlıkçı, sosyal psikologlar ve psikologlar ile İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması’nda bir araya geliyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir’de Yan Yana buluşması gerçekleşti: “Bir araya...
İzmir'de farklı toplumsal kesimleri bir araya getirmeyi amaçlayan "Yan Yana" buluşması...
Çocuk Dostu Karabağlar İçin Ortak Akıl Buluştu
Karabağlar Belediyesi'nin "Çocuk Dostu Kent" temasıyla düzenlediği Karabağlar Akademi 2. Yaz...
Konak’ın geleceği için ortak akıl: Başkan Mutlu...
Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, muhtarlarla buluşmasında temel belediyecilik hizmetlerinden...
Güncel Haberleri
TümüKurtlar Vadisi Pusu hakkında inceleme başlatıldı!
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, "Kurtlar Vadisi Pusu" dizisi hakkında "FETÖ propagandası"...
Seferihisar operasyonunda 29 kişi tutuklandı!
İzmir'in Seferihisar Belediyesine yönelik 4. dalga operasyon kapsamında rüşvet ve usulsüzlük...
Ege'de sular ısınıyor: Tunceli'den komando tugayı geldi!
Tunceli'de konuşlu 51. Komando Tugayı'nın Aydın'a kaydırılması, Yunanistan'ın ana gündemine...
Bergama'da 15 mahalle karantinaya alındı!
İzmir Bergama'da hayvan sağlığını tehdit eden mavi dil hastalığı sebebiyle 15 mahallede 40 gün...
Gülistan Doku soruşturmasında tutuklu sayısı 38'e yükseldi!
Tunceli'de 5 Ocak 2020'den beri haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'ya ilişkin...
İzBB'de görev değişikliği: Ayatar görevden alındı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, daha önce TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir...
KAOS GL operasyonunda gözaltına alınmıştı... Nazik Işık...
“Ailem Güvende” operasyonunda KAOS GL Derneği’ne gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan,...
Erdoğan, Bakü'nün kurtuluşunu kutladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün düşman işgalinden...
Rasim Ozan Kütahyalı İfade Vermeye Gitmişti! Savcılıktan...
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında “bilgi...
Obama’dan Hükümetlere Yapay Zeka Çağrısı! 'Somut...
Eski ABD Başkanı Barack Obama, yapay zekanın güvenlik, istihdam ve çocuklar üzerindeki olası...
MMO İzmir'de işten çıkarma krizi: Tepki gösteren 4...
MMO İzmir Şubesi’nde ekonomik gerekçelerle başlayan işten çıkarma sürecinde 8 mühendisin...
Yargıtay’dan Ceza Davalarında Kartları Yeniden Dağıtacak...
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, göçmen kaçakçılığı davasında çok konuşulacak bir karara imza...