BIST 100 13.779,39 %0,14 Altın 6.658,23 ₺/gr %0,03 Bitcoin $65.158 %0,30 Dolar 47,73 ₺ %0,03 Euro 55,30 ₺ %0,00 Sterlin 64,48 ₺ %0,38 Gümüş 97,54 ₺/gr %0,03 Ethereum $1.923,51 %0,22 İsviçre Frangı 59,13 ₺ %0,03 Kanada Doları 34,23 ₺ %0,06 Avustralya Doları 33,77 ₺ %0,01 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,72 ₺ %0,02 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,03 Çin Yuanı 7,08 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel İzmir pandemide tarihe geçti.. Yaşlı kadına alerji aşısı ...

İzmir pandemide tarihe geçti.. Yaşlı kadına alerji aşısı yerine 3. doz Sinovac vuruldu!

Yanlışlığın böylesi..

Ülke genelinde iki dozdan oluşan aşılama çalışmaları devam ederken, sürecin en sıra dışı vakası İzmir’de yaşandı. 67 yaşındaki Kaynakçı, alerji aşısı olmak için gittiği ASM’de yanlışlıkla 3. doz aşı vurularak tarihe geçti.

0Yorumlar
İzmir pandemide tarihe geçti.. Yaşlı kadına alerji aşısı yerine 3. doz Sinovac vuruldu!

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre, 67 yaşındaki Ganime Kaynakçı yaşanan skandal sonucu 3 doz aşı olarak tarihe geçti.

Menderes ilçesinde ikamet eden Kaynakçı, ikinci doz Sinovac aşısını olduktan 8 gün sonra meydana gelen alerjik tepkime nedeniyle Özdere 7 No’lu Aile Sağlık Merkezi’nin yolunu tuttu. Kaynakçı’ya burada yapılan muayene ve testler sonucunda alerji iğnesi vurulmasına karar verildi. 

İĞNE OLUNCA DURUMU KÖTÜLEŞTİ

Kaynakçı ASM’deki bekleme odasında tedavisi için gerekli adımın yapılmasını beklerken içeriye giren hemşire kendisine herhangi bir soru sormadan ve kontrol yapmadan bir doz Sinovac aşısı vurdu. Aynı zamanda tansiyon hastası olan ve alerjisi için yapıldığını düşündüğü iğnenin etkisiyle ağırlaşıp bir süre müşaade altında tutulan Kaynakçı, doktor tarafından telefon numarası alınıp eve gönderildi.

GERÇEK ORTAYA ÇIKTI... 'PROF DR. CEYHAN'DAN BİLE GÖRÜŞ ALDIK' YANITI

Kaynakçı’ya ertesi gün arandığı ve durumu sorulan ASM tarafından yanlışlıkla Sinovacaşısı vurulduğu bildirildi. Kaynakçı aşı skandalı sonrası günlerce ağır halsizlik yaşarken, ASM doktoru tarafından durumu sürekli kontrol edildi. Talihsiz kadın doktorun bu kontrol görüşmeleri sırasında kendisini “Durumunu bakanlık dahil biliyor ve takip ediyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan dahi görüş aldık. Yapacak bir şey olmadığını ve bir süre halsizlik yaşamanın normal olduğunu söyledi” sözleriyle telkin etti.

Öte yandan konuyla ilgili olarak ASM’deki doktorlar ve hemşireler hakkında soruşturma başlatıldığı da öğrenildi.

AĞIR HALSİZLİK YAŞADIM

Yaşadıklarını anlatan 67 yaşındaki Kaynakçı, “İkinci doz aşımı olalı tam 8 gün olmuştu. Vücudumda alerji olunca 26 Mart’ta sağlık ocağına gittim. Muayene etti doktor, vücudun kabarmış 'sana bir alerji iğnesi yapalım' dedi. Alerji iğnesini yaptı sonra sırtımdan örnek aldı, yarım saat bekleyeceksin dedi. 15 dakika sonra hemşire iğneyle geldi, aç kolunu dedi ve iğneyi vurdu. Benim bilgilerimi almadan, başkasının korona aşısını bana yaptılar. Hemen beni bir odaya alıp 'sen burada yat' dediler. O arada birbirleri arasında bir münakaşa başladı. Uzun süre bekledim, sürekli tansiyonumu ölçtüler. Ben artık evime gitmek istiyorum dedim. Doktor bana kendi numarasını verdi, seni sürekli arayacağım dedi. Ben de şaşırdım doktor niye bana numarasını verdi diye... Elim ayağım kesildi, ağır bir halsizlik yaşadım. Yeni yeni kendime gelmeye başladım. Belki de orada ölebilirdim bile. Dünyada ve Türkiye’de üç aşıyla tek gezen benim. Yapılan aşının korona aşısı olduğunu bana bir gün sonra söylediler. O anda söylemediler. Bunu yapan hemşire gelip benden bir özür bile dilemedi. Sağlık ocağındaki herkes hakkında soruşturma başlatılmış” ifadelerini kullandı.

TÜKENMİŞLİK HALİ SORGULANMALI

Olaya ilişkin açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, yapılan hatanın olası etkilerine dair şunları söyledi: “Halen ülkemizde uygulanmakta olan iki Kovit-19 aşısının da (Sinovac ve Biontech-Pfizer aşıları) yan etki profili oldukça düşük. Bu bağlamda üçüncü aşı dozunun ek yan etki oluşturma olasılığının da oldukça düşük olduğunu belirtebilirim. Buna karşı 67 yaşındaki hastada biraz daha yüksek aşı yanıtına neden olma olasılığı başka bir deyişle zarardan çok bir miktar fayda oluşturma olasılığı az değil bu ek dozun. Bunlarla birlikte bu örneğin sağlık çalışanlarının exhaust/tükenmişlik halinin de bir göstergesi olup olmadığı da sorgulanmalıdır kanısındayım. Ne yazık ki yurt dışında uygulanan ‘care for caregivers’ uygulamaları ülkemizde oldukça zayıf ve alanda bir senedir mücadele eden sağlık çalışanları ve aileleri de oldukça tükenmiş durumda. Umarım onların sorunları da en kısa zamanda çözüme ulaştırılır.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Süreç yasasında kritik aşama: Teklif Genel Kurul yolunda

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Adalet...

12 saat önce

Kaya’dan İzmir’de ulaşım tepkisi: “Belediyecilik...

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de toplu taşıma sisteminde yaşanan teknik...

13 saat önce

Gaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 03.42'de 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,...

17 saat önce

Buca Metrosu'nda sona doğru

İzmir tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar hız kesmiyor. 765 milyon Euro bütçeli Buca...

17 saat önce

Elektrik Fabrikası arazisinde 20 katlık yapılaşmanın önü...

İzmir’in Konak ilçesinde Tarihi Elektrik Fabrikası’nın da bulunduğu Umurbey Mahallesi’ndeki 3...

19 saat önce

YENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!

YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...

1 gün önce

CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...

CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...

1 gün önce

Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!

Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...

1 gün önce

Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...

1 gün önce

İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...

1 gün önce

Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi

Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...

1 gün önce

İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...

1 gün önce