İzmir'de "laik eğitim" mitingi: "Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık"
ÇEDES protokolü kapsamında okullara imam atanmasına tepkiler sürerken, protokolün iptalini talep eden, laik ve bilimsel eğitimi savunanlar cumartesi günü İzmir’de yapılacak mitingde bir araya gelecek.
Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre, karma eğitimin hedef alındığı, zorunlu din dersi sayısının artırıldığı yeni eğitim öğretim döneminde, Milli Eğitim Bakanlığı “Çevreme duyarlıyım, değerlerime sahip çıkıyorum” (ÇEDES) projesiyle okullara imam, vaiz ve Kuran kursu öğreticisi görevlendiriyor. Bu projeye karşı çıkarak laik, bilimsel ve kamusal bir eğitimi savunanlar, 842 okula imam görevlendirilen İzmir’de 16 Eylül Cumartesi günü bir araya geliyor.
İzmir'de düzenlenecek “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” mitingi kapsamında ÇEDES protokolünün iptal edilmesi talebiyle İzmir’in neredeyse tüm ilçelerinde çağrı için stantlar açılıyor ve imza kampanyaları düzenleniyor. Ankara’dan mitinge çağrı için yola çıkan yürüyüş kolu tarafından, ilk olarak Eskişehir’de sonra ise Denizli’de “Laik ve bilimsel eğitim istiyoruz” denildi. Yürüyüş kolunun üçüncü durağı önceki gün Muğla oldu. Menteşe Sınırsızlık Meydanı’ndan sonra dördüncü durak ise dün Aydın oldu. Atatürk Kent Meydanı’nda da açıklama yapılarak İzmir’deki mitinge çağrı yapıldı.
“KARARLI DURUŞ GERİ ADIM ATTIRACAK”
Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Kadın Sekreteri Aygül Şengül, ÇEDES protokolü sebebiyle okullarda şimdiden kutuplaşmanın başladığını ve bazı öğretmenlerin ÇEDES koordinatörü olmak için gönüllü olarak başvuru yaptığını söyledi. Şengül, “ÇEDES protokolüyle beraber din görevlileri okullara gelerek çocukları bir anda camiye götürmeyecek. Bu da olabilir ama bütün çalışmaları okul içinde yürütecekler. Okullarda değerler kulübü diye öğrenci kulüpleri kurulmaya başlandı. Din görevlileri okullara gelerek bu kulüpler üzerinden çalışmalar yapacak. Şu anda öğretmenlerin bu durumdan rahatsız olduğu görülebiliyor. Bu protokol her şeyin başlangıcı. Devamında gelen önlük dayatması ve karma eğitimin tartışılması bunun en büyük göstergesi. Protokolü öğrenen veliler durumdan çok endişeli. ÇEDES sadece bir örnek ama biz ne kadar tepki gösterirsek, laik ve bilimsel eğitime sahip çıkarsak o kadar çok geri adım atacaklar. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Yarın olacak miting bu yüzden çok kıymetli. Burada ne kadar kararlı olduğumuzu göstereceğiz” dedi.
SOL Parti İzmir İl Yöneticisi Mehmet Duman da şunları söyledi: “Seçimlerin sona ermesiyle her şeyi yapabileceğini sanan iktidar, ülkemizi yoksulluğa sürüklemekle kalmayıp fiili bir şeriat rejiminin esareti altına sokmaya çalışıyor. Milli Eğitim Bakanının tartışmaya açtığı, HÜDA-PAR gibi gerici odakların destek verdiği, karma eğitim tartışmaları yetmezmiş gibi şimdi de ÇEDES protokolü adı altında okullarımızı gerici odaklara teslim etmek istiyor. SOL Parti İzmir il örgütü olarak, değişimin mücadelesini veriyoruz. İzmir'de merkez ilçeler başta olmak üzere çoğu ilçede bu mitingin çalışmasını yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Tüm engellemelere rağmen, imam atanan okullardaki velilerle temaslar kuruyoruz. Bu mücadeleyi büyütmek için tüm yurttaşlarımızı 16 Eylül Cumartesi 17.00'da Gündoğdu Meydanına, “Laik eğitim, laik yaşam ve eşit yurttaşlık” mitingine davet ediyoruz."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir'de eşit ve bağımsız yaşam için engelleri kaldıran...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı Günlük Yaşam Becerilerini Destekleme Programı, engelli...
'Laik eğitimi' savunan öğretmene soruşturma açıldı!
Eğitim-İş tarafından yapılan açıklamada, İsmibey Güşeli isimli öğretmenin laik eğitimi savunduğu...
Konak’ın İleri Yaş Merkezi’nde hareketli yaşam semineri
Sağlıklı ve aktif yaş almayı destekleyen çalışmalar kapsamında Konak Belediyesi ve Medicana...
Güncel Haberleri
TümüDonald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek
Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!
Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...
Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...
Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!
Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...
Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!
Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...
Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı
Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...
Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi
Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.
Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...
Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!
Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...