İzmir’in 8500 ve 5000 yıl öncesine ait 200 yeni eser bulundu
Bornova’daki Yeşilova Höyüğü’nde 2017 yaz dönemi kazıları sona erdi

Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü’nde Ege Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen kazılarda yaz sezonu, kazı buluntularının tanıtımı ile sona erdi. Toplantı, Bornova Belediyesi’nin Yeşilova Höyüğü’nün hemen yanıbaşında kente kazandırdığı Ziyaretçi Merkezi’nde düzenlendi. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karaçanta, CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Eşref Abay, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Tuna, Karacaoğlan Yeşilova Mahalleleri Derneği(KAYED) Başkanı Mukadder Karlı ve Kültür Bakanlığı temsilcileri katılımcılar arasında yer aldı.
Karaçanta: Yeşilova Höyüğü Ören Yeri olsun
Kazıda görev alan Arkeloji Bölümü öğrencilerinin de yer aldığı toplantıda konuşan İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karaçanta, İzmir’in Türkiye’de en fazla kazının yapıldığı il olduğuna dikkat çekerek, özellikle kentteki pek çok kazıya büyük maddi destek sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu ile Yeşilova Höyüğü kazılarına katkıları ve Ziyaretçi Merkezi Projesi nedeniyle Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya teşekkür etti. Karaçanta, Yeşilova Höyüğü’nün “Ören Yeri” statüsüne alınması gerektiğini de ifade ederek, “Bunun için hep birlikte girişimde bulunalım” dedi.
Atila: Ziyaretçi sayısı bizleri mutlu ediyor
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise Yeşilova Höyüğü’ne gelen ziyaretçi sayısının hergeçen gün arttığına dikkat çekerek, “Ülke genelinde turizmde sıkıntılar yaşarken Ziyaretçi Merkezimize gösterilen ilgi bizi çok mutlu ediyor. Burası sadece İzmir değil, insanlık tarihi için çok önemli bir alan. Bu yüzden İl Kültür Müdürümüzün önerisi çok önemli. Yeşilova Höyüğü ve Ziyaretçi Merkezi’nin tanıtımına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum ve bu alanın Ören Yeri olarak ilan edilmesinin Bornova ve İzmir için çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Dç. Dr. Zafer Derin katılımcılara bu yıl ki kazılarda çıkarılan buluntuları tanıttı. Aynı zamanda Bornova Belediyesi kursiyerlerinin eserlerinden oluşan seramik sergisi hep birlikte gezildi.
200’den fazla müzelik eser çıkarıldı
Yeşilova Höyüğü’nde 2017 yılı kazı çalışmalarının sonucunda da İzmir’in 8500 ve 5000 yıl önceki kültürlerine ilişkin yeni bulgulara ulaşıldı ve müzelik değerde 200’den fazla kadar eser ele geçirildi. Buluntular içinde 8500 yıl önce Neolitik Dönem den Tunç Çağlarına kadar farklı dönemlere ait çanak çömlekler ile taş, pişmiş toprak ve kemik eserler nitelikleri açısından dikkat çekiyor.
Açıldığından bugüne 20 bin ziyaretçi
2017 yılı süresince Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi de yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Bugüne kadar ana okulundan yetişkine 20 bin civarında ziyaretçi, kazı ekibi üyesi uzman personelin rehberliğinde kazı alanı ve merkezi gezdi, bilgi aldı ve aktivitelere katıldı. Halen tüm yıl boyunca birçok aktivitenin gerçekleştirildiği Merkez, aldığı ödüllerle aktif kazı alanı olarak ziyaretçilere ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kiraz'da imar planı tartışması: İtirazların büyük...
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı gündeminde yer alan komisyon raporlarında, Kiraz...
Başkan Tugay 139 yıllık gazeteyi paylaştı: Egemenlik Evi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki bazı taşınmazlara, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından...
5000 öğrenciye eğitim verilecek program Foça’dan başlatıldı
Foça’da, “5 İlçe 50 Okul 5000 Öğrenci – Doğa Çantam Eğitim ve Etkinlik Programı” çerçevesinde...
Güncel Haberleri
TümüKarşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!
Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...
İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...
Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...
6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...
İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...
Bakan Gürlek, Behçet Oktay'ın ailesiyle bir araya gelecek!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, eski Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın ailesiyle bugün...
Karşıyaka Stadı'nda son durum ne? İzBB'den sürece ilişkin...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapım sürecine ilişkin...
Buca'da TİS sürecinde uzlaşı: İlk 6 ay için yüzde 24!
Yaklaşık 7 aydır devam eden görüşmeler neticesinde Buca Belediyesi kadrolu işçilerini kapsayan...
Başkan Çiçek’in avukatı açıkladı: Sahte yazışmalarla...
Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'e ait olduğu iddia...
Karabağlar’ da 80 milyon liralık atık yükü meclis gündeminde
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. oturumu Belediye Başkanı Helil...
Egeşehir operasyonunda Ağbaba'nın ağabeyine gözaltı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasında YENİ Parti Malatya...
AK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
