BIST 100 13.337,69 %0,40 Altın 6.820,54 ₺/gr %0,66 Bitcoin $86.038 %6,16 Dolar 48,81 ₺ %0,06 Euro 56,00 ₺ %0,11 Sterlin 65,29 ₺ %0,13 Gümüş 103,69 ₺/gr %0,23 Ethereum $2.755,08 %4,91 İsviçre Frangı 59,43 ₺ %0,15 Kanada Doları 34,77 ₺ %0,33 Avustralya Doları 34,77 ₺ %0,05 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,99 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,29 ₺ %0,06 Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,97 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,10
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel İzmir'in Mavişehir-Gediz Deltası projesi dünya vitrinine ...

İzmir'in Mavişehir-Gediz Deltası projesi dünya vitrinine çıktı

Çevreyi korumaya yönelik çalışmalarıyla öne çıkan İzmir'e bir ödül de Avrupa Birliği'nden geldi

0Yorumlar
İzmir'in Mavişehir-Gediz Deltası projesi dünya vitrinine çıktı
Çevreyi korumaya yönelik çalışmalarıyla öne çıkan İzmir'e bir ödül de Avrupa Birliği'nden geldi. Büyükşehir Belediyesi'nin Yüksek Teknoloji ve Ege Üniversitesi'yle birlikte hazırladığı "Mavişehir-Gediz Deltası" projesi, Avrupa'daki 39 şehir arasında birinci seçilerek 2,5 milyon Euro hibe kazandı. İzmir'in doğa esaslı bu projesini İtalya, Almanya, Kolombiya, Çin ve Vietnam'dan birer kent  de "uygulama örneği" olarak takip edecek. Avrupa Komisyonu "Horizon 2020 Akıllı Kentler ve Topluluklar" kategorisindeki 39 kent arasından birinci seçilen İzmir projesi, İspanya'da düzenlenen uluslararası etkinlikte vitrine çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Mavişehir-Gediz Deltası" projesi, diğer iki öncü kent olarak belirlenen İspanya'nın Valladolid ve İngiltere'nin Liverpool kentlerinin projeleriyle birlikte tanıtıldı.

Etkinlik kapsamındaki toplantıda ev sahibi Valladolid Belediye Başkanı Oscar Puente, Liverpool Kent Konseyi temsilcisi James Noakes ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe birer sunum yaptı. Konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve yeşil altyapı yatırımları ile ülke ve bölge için örnek bir kent olmak ve sürdürülebilir kentler için bir yönetim stratejisi modeli oluşturmak anlamında öncü bir misyon taşıdığına dikkat çeken Gökçe, Avrupa Komisyonu'nun İzmir' in bu çaba ve çalışmalarını görerek projesini birinci seçmesinin, kentin yıllardır süren emeğinin ödüllendirilmesi anlamı taşıdığını söyledi. İzmir'in kentleşmenin getirdiği sorunlara doğa ve insan temelli çözümler üretmede lider ve model kent olarak çalışmaya devam edeceğini söyleyen Genel Sekreter Gökçe, İzmir'de sürdürülen çalışmaların sadece bu projeyle sınırlı kalmayacağını, sürdürülebilir bir dünya ve çocukların geleceği üzerinde çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İzmir öncü olacak

Hibe almaya hak kazanan projesiyle Mavişehir’den Doğal Yaşam Parkı’na, Çamaltı Tuzlası’ndan Menemen Ovası’na kadar olan alanda çevreyi korumak için yenilikçi uygulamaları ön plana çıkaran İzmir, Valladolid ve Liverpool şehirleri ile birlikte doğa esaslı projelerde Avrupa ve dünya kentleri için öncü ve uygulayıcı bir rol üstlenecek. Avrupa Komisyonu'nca Mantova (İtalya), Ludwinsburg (Almanya), Medellin (Kolombiya), Chengdu (Çin), Quy Nhon (Vietnam) kentlerinin ise İzmir'in "izleyici kentleri" olması kararlaştırıldı. Bu kentler İzmir başta olmak üzere öncü kentlerde yapılan uygulamaları izleyerek kendi kentlerine de ışık tutabilecek. Bu kapsamda, kentteki iklim değişikliği, karbon salımının artması, sel taşkın riski, gıda ve su güvenliği, biyo çeşitlilik kaybı, doğal ortamların bozulması, atıl alanların rehabilitasyonu gibi sorunların çözümüne yönelik projeler geliştirilmesi hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Deltası ve yakın çevresinde gerçekleştirilecek uygulamaların ölçeğini genişleterek, İzmir kent merkezi ve etrafındaki yeşil kuşağı kapsayan bölge için de "yeşil altyapı stratejisi" hazırlık çalışmalarını başlattı.

AB'nin bir kalemde verdiği en büyük hibe

HORIZON 2020 Akıllı Kentler ve Topluluklar Programı, kentlerdeki iklim değişikliği, kontrolsüz kentsel büyüme, sel-taşkın riski, gıda ve su güvneliği, biyo-çeşitlilik kaybı, kentsel doğal ortamın bozulması, kirli-terkedilmiş-atıl kentsel alanların rehabilitasyonu gibi sorunların çözümüne yönelik "doğa esaslı çözümler" geliştirilmesini hedefliyor. HORIZON 2020, aynı zamanda Avrupa Birliği tarafından yürütülen en yüksek bütçeli hibe programı olarak da dikkat çekiyor.  Program çerçevesinde İzmir'in alacağı 2.5 milyon Euro'luk hibe ise AB'nin bir kalemde verdiği en büyük hibelerden birisi olacak.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Kaşif Kozinoğlu Soruşturmasında Yeni Gelişme! Ambulans...

Eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılında cezaevinde hayatını kaybetmesine ilişkin...

11 saat önce

Eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhan Özfatura...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanlarından Dr. Burhan Özfatura, geçirdiği ani kalp...

12 saat önce

İZAH’tan avukatlar için ‘kooperatif’ projesi: Ekonomik...

İzmir Barosu Başkan Adayı Volkan Gültekin, avukatların artan ekonomik yüklerini hafifleyebilmek...

12 saat önce

Konak Belediyesi'nden ihale: Gültepe'deki cami yıkılacak

Konak Belediyesi ilçede risk teşkil eden yapıların yıkımı için ihaleye çıkıyor.

14 saat önce

İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) verilerine göre İzmir’de yeni haftada hava sıcaklıklarında...

16 saat önce

Eski Başkan Burhan Özfatura yoğun bakıma kaldırıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Dr. Burhan Özfatura, gece saatlerinde geçirdiği...

1 gün önce

TOKİ'den Tarihi Kampanya! Yüz Binlerin Yararlanacağı...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ),...

1 gün önce

Billboard krizine ilişkin Başkan Ünsal'dan açıklama:...

Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında billboard krizi patlak verdi; Büyükşehir...

1 gün önce

İzmirli taksiciler için kritik uyarı: Airbaglere dikkat!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, taksiler başta olmak üzere tüm...

1 gün önce

Meral Akşener Vakfı'nın kuruluşu tamamlandı!

Meral Akşener'in adını taşıyan vakfın kuruluşu tamamlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara...

2 gün önce

Girne faciasından bir acı haber daha: 554 metre...

Girne Limanı ile Taşucu Limanı arasında sefer gerçekleştirirken batan geminin enkazında bir...

2 gün önce

Emekli Albay Hasan Atilla Uğur'a ev hapsi!

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun cezaevinde şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada...

2 gün önce