İzmir'in tarihini yeniden yazan kazıda yeni buluntu
8 bin 500 yıllık geçmiş
İzmir'in Bornova ilçesindeki Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinde bu yılki kazı çalışmaları başladı. Yapılan kazıların ilk buluntusu 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip, sapı boynuzdan ucu ise kesici olan ve deri işlemeciliğinde kullanılan küçük el aleti oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi'nin desteğiyle kazı çalışmalarının devam ettiği Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinde, bu yılın ilk buluntusu 8 bin 500 yıllık sapı boynuzdan ucu ise kesici olan ve deri işlemeciliğinde kullanılan küçük el aleti oldu. Kazılar sayesinde kentin tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzandığı anlaşılmış, üst üste kurulan 9 köy, gün yüzüne çıkarılmıştı. Ayrıca kazılarda binlerce yıl öncesine ait çipura, öldürücü bir tür olan zehirli vatoz, denizkestanesi, istiridye ve midye gibi birçok kalıntıya da ulaşıldı. İlk İzmirlilerin de bugünün kent sakinleri gibi 8 bin 500 yıl öncesinde başta midye olmak üzere deniz ürünlerini tükettiği yine kazılarla anlaşıldı.

'ÇEVRECİ BİR TOPLUMDU'
İzmir'in ilk yerleşimcilerinin yaşam tarzları hakkında bilgi vererek tarihi alan hakkında konuşan Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Geçen yıllardaki kazılardan elde ettiğimiz bilgilere göre denize dönük bir toplum olduklarını biliyoruz. Biraz denizi, deniz ürünlerini seven insanlar. Geçen yıl balıkçılıkla ilgili bulgulara ulaştık. Ağ balıkçılığını yaptıklarını öğrendik. İzmir açısından bakıldığında bu topluluk, geçmiş ile bugün arasında benzerlik kurulabilecek sosyal yapıya sahip. Balığı sevmeleri, geniş bir alana yayılarak yaşamaları. Suları çok iyi kullanmaları. Örneğin çöple ilgili bir şey bulamıyoruz, çevreye de duyarlı bir topluluk olduklarını görüyoruz. Bunların dışında bu halkın besicilik ve tarımla uğraştığını, çok üretken bir topluluk olduklarını değerlendiriyoruz" dedi.
Bu yılki kazılarda da derinin kesiminde kullanılan bir alt bulduklarını belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "8 bin 500 yıl önceye ait derileri işledikleri bir el aleti bulduk. Bu el aleti boynuzdan bir sapa, serpantinden bir kesiciye sahip. Bu ikisini çok iyi derecede birleştirmişler. Küçük bir kesici olarak kullanmışlar. Bu senenin ilk çıkan buluntusu olarak da dikkat çekiyor" ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AK Partili İnan'dan Gazeteciler Cemiyeti'ne vesayetçi...
AK Parti Genel Sekreteri veİzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan Bergama Belediye Başkanı Tanju...
Bornova Misket Üzümü coğrafi işaret logosuyla geleceğe...
Bornova’nın köklü tarihini ve tarımsal zenginliğini simgeleyen tescilli Bornova Misket Üzümü,...
Alsancak Limanı'nın devredileceği tarih belli oldu!
İzmir Alsancak Limanı'nın sahibi olan Türkiye Varlık Fonu yetkilileri, limanda çalışanların ve...
Güncel Haberleri
TümüOy birliği verilen önerge tartışma yarattı: İstanbul'a...
ESHOT ve İZULAŞ'taki sermaye artışına ilişkin önerge İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin...
İzmir Otogarı'nın fiyat tarifesi belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen İzmir Otogarı’nda, işletmeci İZOTAŞ’ın açtığı davanın...
İzmir'de öğrenci servis ücretlerinin zam tarifesi belli...
İzmir’de 2026-2027 eğitim dönemi öncesi öğrenci servis ücretleri yeniden hesaplandı. Resmi...
JMO 'tasfiyeci yaklaşım' demişti: İzBB Meclisi'nde AKOM...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde afet ve risk yönetimiyle ilgili teşkilat düzenlemesi...
Yürütmeyi durdurma kararına ret: İzmir otogarı İzBB...
Yakın zamanda hukuki aşamalardan geçerek İzmir Otogar’ın işletmesini İzmir Büyükşehir Belediyesi...
İzBB Meclisi'nden Çiğli'deki imar planı değişikliğine ret!
Çiğli Balatçık Mahallesi’nde yer alan bir parsel için hazırlanan imar planı değişikliği...
İsveç'te Sol Blok Zaferi: Başbakan Ulf Kristersson İstifa...
İsveç'te hafta sonu yapılan parlamento seçimlerini merkez sol muhalefetin kazanmasının...
İzBB'nin 4 işritakinde sermaye artırımına oy birliği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZULAŞ, İZELMAN, ESHOT ve Grand Plaza’daki sermaye önergeleri...
Geçen ay zam gelmişti: İzmir’de servis ücretleri yeniden...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı meclis toplantısının ikinci birleşiminde öğrenci...
Maydonoz Döner'in FETÖ Davasında Karar Çıkmadı
FETÖ'ye finansal destek sağladığı iddiasıyla yönetimine kayyım atanan ünlü restoran zinciri...
Yaşar Üniversitesi'nin iki fakültesi kapatıldı!
Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Yaşar Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde...
Bornova'ya 30 kapasitelik kadın konukevi yapılacak!
Bornova Naldöken’de 30 kişi kapasiteli kadın konukevi yapılması planlanıyor. 5 bin 206...