BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel İzmirli taksicilerden 'Martı TAG' hakkında suç duyurusu!

İzmirli taksicilerden 'Martı TAG' hakkında suç duyurusu!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Martı TAG uygulaması üzerinden “korsan taşımacılık” yapıldığı öne sürerek Martı İleri Teknoloji A.Ş. ve şirketin kurucusu Oğuz Alper Öktem hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu gerçekleştirdi.

0Yorumlar
İzmirli taksicilerden 'Martı TAG' hakkında suç duyurusu!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Martı TAG uygulamasına ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir suç duyurusunda bulundu.

Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre, Oda adına Avukat Alptuğ Eyüpoğlu tarafından sunulan dilekçede, Martı İleri Teknoloji A.Ş. ile şirketin kurucusu olduğu belirtilen Oğuz Alper Öktem’in yanı sıra uygulama üzerinden ücret karşılığı yolcu taşıyan sürücüler ve yolculuk yapan kullanıcılar da “şüpheli” olarak gösterildi.

Suç duyurusunda, Martı TAG uygulaması aracılığıyla ruhsatsız ve izinsiz şekilde ticari yolcu taşımacılığı yapıldığı, bunun da 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuata aykırı olduğu savunuldu. Dilekçede, bu faaliyetlerin taksi esnafı açısından haksız rekabete yol açtığı, Türk Ticaret Kanunu’nun 55. maddesi kapsamında haksız rekabet fiillerinin işlendiği iddia edildi.

Oda, Martı TAG hizmetinin gerekli ruhsat ve çalışma izinlerine sahip olmadığını, buna rağmen şehir içi ulaşımda taksi hizmeti sunduğunu öne sürdü. Bu durumun, yasal olarak faaliyet gösteren taksicilerin ekonomik kayba uğramasına neden olduğu savunuldu. Dilekçede ayrıca, uygulama üzerinden taşımacılık yapan sürücülerin vergi ve SGK kayıtlarının bulunmadığı, bu nedenle ciddi bir vergi kaybı ve sosyal güvenlik primi ziyaı oluştuğu iddia edildi.

Suç duyurusunda dikkat çeken bir diğer başlık ise kamuoyuna yansıyan gerilimler oldu. Dilekçede, Martı TAG sürücüleri ile taksiciler arasında yaşanan tartışma ve kavgaların genel güvenliği tehlikeye soktuğu, şirket yetkililerinin açıklamalarının ise “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” niteliği taşıdığı ileri sürüldü.

Oda, 14 Ocak 2026 tarihinde Oğuz Alper Öktem tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildiği belirtilen ve 48 bin imzayı içeren dilekçelere de suç duyurusunda yer verdi. Bu dilekçelerin UKOME toplantısı öncesinde “provokasyon amacıyla” kamuoyuna sunulduğu öne sürüldü. Öktem’in “İzmir’de 1 milyon TAG kullanıcısı ve 36 bin TAG sürücüsü olduğu” yönündeki beyanlarının ise uygulamanın yaygınlığını ve yasal olmayan faaliyet alanını bizzat doğruladığı savunuldu.

Şikâyet dilekçesinde, CMK’nın 127. maddesi kapsamında Martı İleri Teknoloji A.Ş.’nin merkezi ile Oğuz Alper Öktem’in işyeri ve ikametinde arama ve el koyma yapılması talep edildi. Ayrıca Martı TAG uygulamasına ait tüm veri ve log kayıtlarının bilirkişiye teslim edilmesi, sürücü ve yolcuların kimlik bilgilerinin tespit edilmesi istendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan 48 bin imzalı evrakın da müzekkere yoluyla savcılığa gönderilmesi talep edildi.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, savcılığın re’sen soruşturma başlatarak kamu davası açmasını, önleyici tedbirlerin ivedilikle uygulanmasını ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini istedi.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Martı TAG uygulaması üzerinden yürütüldüğü iddia edilen korsan yolcu taşımacılığına karşı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunun ardından kapsamlı bir açıklama yayımladı.

Oda tarafından yapılan açıklamada, Martı TAG üzerinden ücret karşılığı yolcu taşıma faaliyetinin hukuki niteliği itibarıyla “taksi hizmeti” olduğu vurgulanarak, bu faaliyetin ruhsatsız ve izinsiz şekilde yürütüldüğü savunuldu. Açıklamada, söz konusu sistemin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na, Türk Ticaret Kanunu’nun 55. maddesine, vergi ve SGK mevzuatına açıkça aykırı olduğu ifade edildi.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, SGK, Emniyet ve Vergi Dairesi’ne resmi dilekçeler verildiğini, Martı TAG firmasının kamuoyuna açıkladığı “İzmir’de 1 milyon yolcu ve 36 bin sürücü” verilerinin de resmi kurumlarca talep edildiğini bildirdi. Açıklamada, geçmişe dönük olarak yapılan her yolculuk için ayrı ayrı ceza uygulanmasının istendiği kaydedildi.

Oda Başkanı Erkan Özkan imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her yolculuk ayrı suç, ayrı cezadır. Korsan taşımacılık yapan sürücüler ile bu hizmeti kullanan yolcular; vergi, SGK, trafik ve usulsüzlük cezalarıyla tek tek karşı karşıya kalacaktır. Yapılan tespitlerde engelli araç statüsündeki araçlarla dahi korsan taşımacılık yapıldığı belirlenmiş, bu araçlar için geçmişe dönük ÖTV ve vergi ziyaı cezalarının uygulanması da talep edilmiştir.”

Açıklamada, Martı TAG sistemi içinde yer alan tüm sürücü ve yolculara da açık bir uyarı yapıldı. İleride ağır para cezaları, trafikten men kararları ile vergi ve SGK yaptırımlarıyla karşılaşılmaması için söz konusu sistemden bir an önce çıkılması gerektiği belirtildi.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, korsan taşımacılığa karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, “Emeğin, alın terinin ve helal kazancın korunması için korsana geçit yok. Taksici esnafı yalnız değildir” mesajını paylaştı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...

İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...

1 gün önce

Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!

Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...

1 gün önce

Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...

1 gün önce

Cem Küçük adliyeye sevk edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...

1 gün önce

Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?

İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...

2 gün önce

Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...

2 gün önce

44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...

2 gün önce

52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!

Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...

2 gün önce

Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!

Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...

2 gün önce

Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...

2 gün önce

Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!

Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...

2 gün önce

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...

3 gün önce