Japon Deprem Uzmanı 'Şimdiye Kadar Duymadınız' Diyerek Açıkladı... Yanından Bunu Hiç Ayırmıyor
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde dikkat çeken önerilerde bulundu. Hayat üçgeninin önemine dikkat çeken Moriwaki, hayat üçgeninde su, çikolata ve metal düdük olması gerektiğini söyledi. "Şimdiye kadar duymadınız" diyen Moriwaki, hayat üçgeninde tuz olmasının önemini "İnsan iki hafta sonra aniden güç kaybı yaşıyor bu tuzsuzluktan oluyor. Tuz varsa biraz dilinize koyacaksınız" sözleriyle anlattı.
Bugün 6 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen ve 11 kenti yıkan depremlerin ikinci yıldönümü... Acılar halen tazeyken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den dikkat çeken değerlendirmeler geldi. Türkiye'nin, 1999 depreminde çok acı yaşadığını ancak 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremlere kadar çok fazla bir şey yapılmadığını belirten Moriwaki, "Sadece İstanbul'da biraz okullarda güçlendirme yapıldı. Arada fazla bir deprem de olmadı ama 2023'te çok büyük acı yaşandı. Ara ara 4-5 büyüklüğünde depremler Türkiye'nin her yerinde oluyor. Deprem olunca ne oldu diye herkes merak ediyor. Ama depreme her zaman hazır olmak lazım" dedi.
TÜRKİYE'YE 'JAPONYA' ÖRNEĞİ
Japonların depreme hazır olduklarını belirten Moriwaki, "Büyük deprem olursa bina çökmüyor, insan fazla kaybetmiyor. Türkiye'de de artık bunu yapmak lazım. Türkiye'de öncelikle büyük sıkıntı izinsiz bina çok var. Bunu devlet ve belediyelerin kentsel dönüşümle çözmesi lazım. Yeni izinsiz bina yapmamaya çalışmak, eski mevcut binalarda da düzeltme yapmak lazım" diye konuştu.
'ANAOKULUNDAN İTİBAREN EĞİTİM YAPMAK LAZIM'
Deprem eğitimiminin önemine de değinen Moriwaki, şunları kaydetti:
"Türkiye'de insanlar neden panik oluyor? Ne olduğunu bilmediği için sıkıntı oluyor. Mesela 2011'de Japonya'da Tokyo'da iki kişi maalesef balkondan atladı ama Japon değillerdi. Sadece deprem olunca bina çöküyor bilgisi var o yüzden eğitim çok önemli. Anaokuldan itibaren eğitim yapmak lazım. Ben depreme nasıl hazır olunacağı, yaşam üçgenin nasıl kurulacağı bunlarla ilgili kitap yazdım.
'EN FAZLA CESET GÖRDÜĞÜM YER MERDİVENLER'
Türkiye'de herkes genel olarak merdivenden kaçmaya çalışıyor. Maalesef Maraş'taki depremde en fazla ceset gördüğüm yer merdivenler oldu. Asansör kullanılmayacağı biliniyor ama merdiven de kullanmamak lazım. Hiç kimse merdivenden kaçmaya çalışmayacak, orada kalacak.
Japon'ya da insanlar tabela, fayans gelebilir diye deprem sırasında binanın içine kaçıyor. Yanlış söylemiyorum çünkü binalar insanı korumak için var. İç dekorasyondan kaynaklı bir şeyler düşebilme ihtimaline karşı masanın altında üçgen oluşturuluyor. Türkiye'de ise maalesef yüzde 50 izinsiz bina var. Bina çökebileceği için masanın yanında hayat üçgeni oluşturulmalı.
HAYAT ÜÇGENİNDE NELER OLMALI?
İnsan susuz sadece üç gün yaşayabilir. Su varsa insan bir ay yaşayabilir. Onun için su olması lazım yaşam üçgeni olarak yatağının yanında. Salonda koltuğun yanına şişe koymak lazım. Ayrıca her zaman bir tane çikolata, metal düdük ve tuz olmalı. Tuz niye lazım şimdiye kadar duymadınız, insan iki hafta sonra aniden güç kaybı yaşıyor bu tuzsuzluktan oluyor. Tuz varsa biraz dilinize koyacaksınız. O yüzden benim her zaman yanımda su, çikolata, metal düdük ve tuz oluyor."
DEPREM RİSKİNİ YÜZDE 70 AZALTACAK ŞEY...
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye ile Japonya arasında deprem hazırlık konusundaki farkları da anlattı.
"İki taraf da dua ediyor. Japonya, dua yapmadan önce mutlaka kendi yapabileceği evi iyi mi, evinin zemini iyi mi kötü mü bunları araştırıyor. Depreme hazırlığını yapıyor. Ama Türkiye'de hiçbir hazırlık yapılmadan dua yapılıyor. Türkiye'de depreme hazırlık yapmak lazım." diyen Yoshinori Moriwaki, devlet, belediyeler, şirketler ve aileler deprem için hep beraber hazır olursa riskin de yüzde 70 azalacağını, kaybedilen insan sayısının da azaltılabileceğini vurguladı.
'JAPONYA'DA AYNI BÜYÜKLÜKTE DEPREMDE 330 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ'
Moriwaki, "Bunu biz yapıyoruz, Türkiye'de de artık yapmak lazım. Sadece herkes bize 'Ne zaman ne büyüklükte deprem olacak?' diye soruyor. Türkiye'ye de depremin geldiğini kabul etmek lazım ve ona göre hazır olmak lazım. Kahramanmaraş'taki depremden sonra 1 Ocak 2024'te Japonya'da 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Kahramanmaraş'taki ikinci deprem ile aynı büyüklükte. Kahramanmaraş depremlerinde 53 bin rakamı var ama bana göre üç katından daha fazla. Zaten bakanın ağzından da kaçtı 130 bin diye. 53 bin olsun, Japonya'da aynı büyüklükte depremde 330 kişi kaybetti" ifadelerini kullandı.
'MARMARADA 6-6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR'
Ege bölgesinin deprem riskine ilişkin konuşan Moriwaki, "Ege bölgesinde ince, kısa çok fay hattı var ama büyük deprem beklemiyorum. Marmara bölgesinde 7,5 gibi büyük deprem beklemiyorum. 6-6,5 büyüklüğünde deprem olabilir" dedi.
Moriwaki, ayrıca Deprem Yönetmeliği’nde 1998 yapılan değişikliğe değinerek, "2000 yılından sonraki binalar iyi ama önceki binalar, yumuşak zeminse çok kötü durumda olabilir. Öyle yerlerde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Binayı sıfırdan yapmak değil güçlendirme yöntemi de kullanılabilir" değerlendirmesini yaptı.
'HEP BERABER HAZIR OLMAMIZ LAZIM'
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, depreme her zaman hazırlı olunması gerektiğini vurgulayarak, "Herkes deprem ne zaman, ne kadar büyüklükte olacak diye merak ediyor. Türkiye de Japonya da deprem ülkesi. Deprem geliyor, onu kabul edip ona göre hareket etmek, hazır olmak lazım. Hep beraber hazır olunursa hasar yüzde 70 azalır. Yüzde 70 büyük rakam değil mi? O zaman hep beraber hazır olmamız lazım" diye konuştu.
GERÇEK GÜNDEM
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Gaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 03.42'de 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,...
İstanbul'da Japon kültürüne dijital yolculuk
Dijital Deneyim Merkezi, “Düşler Zamanı: Japonya” sergisiyle ziyaretçileri Japon sanatının...
Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den Kritik Uyarı: 'İhtimal...
İstanbul'da meydana gelen depremin ardından endişeler tavan yaparken, Japon deprem uzmanı...
Güncel Haberleri
TümüÇeşme’de otoyol özelleştirmesine tepki: Bizi vatan haini...
İzmir-Çeşme Otoyolu'nun özelleştirme kapsamına alınmasına karşı Yarımada'da tepkiler devam...
Emeklilerin AYM önündeki eyleminde intihar girişimi!
Ankara’da emeklilerin, Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde gerçekleştirdiği eylem sırasında emekli...
Ümit Özdağ'dan İzmir'de taziye ziyareti
Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, beraberindeki parti yöneticileriyle birlikte...
Öktem, Çağdaş Grubu’nun yeni dönem hedeflerini açıkladı
Çağdaş Avukatlar Grubu İzmir Barosu Başkan adayı Emre Öktem, avukatların ekonomik sorunlarının...
DİSK'ten AK Parti'li Fıçı'ya ziyaret!
CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, DİSK Ege Bölge...
İzmir'e hafta sonu için sağanak yağış uyarısı
İzmir’de hafta sonu hava parçalı ve çok bulutlu geçecek. Cumartesi yağış beklenmezken, pazar...
YENİ Parti'den özelleştirme hesabı: İzmir - Aydın 415 TL...
YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 30 yıllığına özelleştirilmesi planlanan...
MMO İzmir’de işten çıkarma krizine şubeden açıklama!
MMO İzmir Şubesi’nde işten çıkarma sürecine ilişkin gerilim devam ediyor.
Ömer Çelik’ten İsrailli Bakana Sert Yanıt: 'Hesap...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...
Narin Güran davasında 99 hesaba erişim engeli
Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran davasında Yargıtay'ın kesinleşmiş yargı...
Sırbistan'da Kabus Bitti: Tarihin En Büyük Orman Yangını...
Sırbistan'ın kuzeydoğusundaki Deliblato Kumları bölgesinde 2 Ağustos'ta başlayan ve Sırbistan...
İzmir'de sahte vatandaşlık işlemi operasyonu!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, Türk vatandaşlığına geçmek...