BIST 100 14.235,83 %1,60 Altın 6.713,67 ₺/gr %0,10 Bitcoin $77.954 %1,52 Dolar 48,64 ₺ %0,04 Euro 56,22 ₺ %0,01 Sterlin 65,70 ₺ %0,02 Gümüş 98,75 ₺/gr %0,15 Ethereum $2.514,06 %1,21 İsviçre Frangı 59,51 ₺ %0,00 Kanada Doları 34,99 ₺ %0,01 Avustralya Doları 34,71 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,24 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Kantinciler iflasın pençesinde çırpınıyor!

Kantinciler iflasın pençesinde çırpınıyor!

Pandemi sebebiyle okulların 5 Şubat 2021’e kadar açılmayacağı açıklandı. Daha sonrası ise belirsizliğini koruyor. 10 aydır işletmelerini açamayan ne zaman açacağı da belli olmayan Kantinciler iflasın pençesinde çırpınıyor.

0Yorumlar
Kantinciler iflasın pençesinde çırpınıyor!
Ülke genelindeki meslektaşlarıyla birlikte aynı sorunları yaşayan İzmirli Kantinci Esnafı olağan üstü seçim sürecini de yaşıyor. Pandemi kısıtlamaları esnetildiğinde İzmir Kantinciler Esnaf Odası (İKEO) Olağan Üstü Genel Kurulu gerçekleştirilecek.

EĞİTİMCİ KADIN KANTİNCİ
Camianın sorunlarına çözüm arayan esnafın kanaat önderleri Kantinciler Odasının kurucularından Güzide Akpulat Peker’e başkanlık önerdi. 1988’den bu yana kantincilik yapan Biyoloji Öğretmeni Peker, esnafın hizmeti için ateşten gömlek giymeye hazır oluğunu söyledi.

10 AYDIR KAPALI
Esnafın faydasına açıklanan tedbirler için teşekkür eden İzmir Kantinciler Esnaf Odası (İKEO) Başkan Adayı Güzide Akpulat Peker, en fazla mağdur olan kantinci esnafına daha fazla destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Adayı Peker, “İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu başta olmak üzere esnafımız için yapılan çalışmalara ve desteklere teşekkür ediyorum. Bu destek fasılalı çalışabilen esnafa derman olabilir. Ama kantinci esnafı 10 aydır iş yerini açamadı. Ne zaman açacağı da belli değil. Bu belirsizlik döneminde Kantincilere açıklanan esnaf paketi kapsamından farklı uygulamalarla destek verilmelidir. Biz Devletimizi çözüm odağımız görüyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan kantinciye özel müjde bekliyoruz”dedi.

ALACAKLILAR KAPALI KAPILARA DAYANDI
Kantinci esnafının bir yıldır kapalı olan kapısına alacaklıların dayandığını vurgulayan İKEO Başkan Adayı Güzide Akpulat Peker, “Bir kısım esnafımızın faydalandığı 25 bin TL kredinin ödeme günü geldi. Özel kurumlardan alınan kredilerin ödeme dönemi başladı. Kredi Kooperatiflerinden alınan Can Suyu kredileri yapılandırma kapsamında değil. Süreçten etkilenip borçlarını ödeyemeyen meslektaşlarımıza e-haciz işlemi yapılmış bu hacizi kaldırmak isteyen üyelerimizden peşin para istenmiştir. KDV, Muhtasar , Gelir Vergisi için boş beyanname vermek zorundayız. Esnafımızın her boş beyannameye damga vergisi tahakkuku sebebi ile borçlarına borç ilave olmaktadır. Esnafın hayatını devam ettirebilmesi için gerekli ev kirası, faturalar, gıda temizlik malzemeleri gibi minimum ihtiyaçlarını dahi karşılayabileceği bir geliri yoktur. Bu sıkıntılar nedeniyle maalesef yapılandırma fırsatından yararlanamayacaktır”şeklinde konuştu.


KAPALI OLAN İŞYERLERİMİZE MUHASEBECİ PARASI BORÇLANIYORUZ
Yaklaşık bir yıldır pandemiden sebep çalışamıyan ve ne zaman çalışacağı belli olmayan kantinci esnafı yasa gereği boş beyanname vermek zorundadır. Bu kapsamda işletmelerin muhasebecileri bu boş beyannameleri vergi dairesi sistemlerine bilgisayardan yüklemek için muhasebe aidatı talep etmektedirler. Herhangi bir fatura işlemi yapılmadığından, alınmayan bir hizmetin ödemesi ile de karşı karşıya kalmış durumdayız. Bu aidatları ödeyemeyerek muhasebecilerimize de borçlanıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan”ın başlattığı Biz bize yeteriz Türkiyem kampanyası gereğince, kantinci esnafının pandemi süresince muhasebeci parası ödemesi zorunluluğundan çıkarılmasını istiyoruz.

BÜYÜK DEVLETİMİZDEN KÜÇÜK TALEBİMİZDİR

Kantincilerin Esnaf kredi kooperatiflerinden çektiği kredilerin ödemesi pandemi bitene kadar faizsiz ötelenmesi.
Kantincilerin özel ve devlet bankalarına olan kredi borçları faizsiz pandemi sonrasına ötelenmesi.
- Kantincilerimize koşulsuz 50 bin TL hibe, 50 bin TL pandemiden 1 yıl sonra 3 yıl vadeli taksitli ödeyeceği kredi verilmesi.
- Pandemi döneminde yüzyüze eğitim başlayana kadar kira alınmasın. Yüz yüze eğitim başladıktan sonra da en az bir dönem kira alınmasın ve sonrasında kira bedellerine indirim yapılsın veya en az 2 yıl artış yapılmasın.
- Kantincilerimizin, yüz yüze eğitim başlayıp , çalışmaya başlayana kadar kadar mevcut bağkur ,vergi ve sigorta borçları faizsiz dondurulması, sonrasında taksitle alınması.
-Kantincilerimizin 7256 sayılı yapılandırma kapsamında sgk,vergi,bağkur vb. borç ödemeleri başlangıçları ocak-2021 değil ocak-2022 den başlatılması.
İKEO’nun seçim sürecini de değerlendiren Başkan Adayı Güzide Akpulat Peker, “Kuruluşundan bu yana gözümüz gibi baktığımız esnafımızı temsil eden meslek odamızda yeni bir dönem açılacak. Kantincilerimizi hak ettiği noktaya taşımak için amatör bir ruhla profesyonel bir çalışmayı ortaya koymak istiyoruz. İKEO, yönetiminde 2 kadınla bir ilki gerçekleştirmişti. Şimdi kadın Başkanıyla bir ilke daha imza atsın istiyoruz. Odamızın bir kadının anne şefkatiyle şeffaf olarak yönetilmesi dilekleri bana cesaret veriyor. Eğitimci yanımı ve girişimcilikteki başarılarımı bilen kantincilerimizi adaylığım heyecanlandırıyor. Çok sayıda kantincimizin desteği benim ve ekibimle. Kantinci kardeşlerimizden yetki istiyoruz . Yeni dönem şimdiden camiamıza hayırlı olsun”dedi.

 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Erdoğan, Bakü'nün kurtuluşunu kutladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün düşman işgalinden...

1 saat önce

Rasim Ozan Kütahyalı İfade Vermeye Gitmişti! Savcılıktan...

Rasim Ozan Kütahyalı’nın Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında “bilgi...

2 saat önce

Obama’dan Hükümetlere Yapay Zeka Çağrısı! 'Somut...

Eski ABD Başkanı Barack Obama, yapay zekanın güvenlik, istihdam ve çocuklar üzerindeki olası...

3 saat önce

MMO İzmir'de işten çıkarma krizi: Tepki gösteren 4...

MMO İzmir Şubesi’nde ekonomik gerekçelerle başlayan işten çıkarma sürecinde 8 mühendisin...

3 saat önce

Yargıtay’dan Ceza Davalarında Kartları Yeniden Dağıtacak...

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, göçmen kaçakçılığı davasında çok konuşulacak bir karara imza...

5 saat önce

Rusya Büyükelçisi Vershinin, Nâzım Hikmet sergisini gezdi

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Sergey   Vershinin , İzmir’deki “...

5 saat önce

Buca’daki zeytinlik SGK tarafından satışa çıkarıldı

Buca Belediyesi’ne aitken belediyenin SGK’ye olan borçları kapsamında devredildiği ifade edilen...

6 saat önce

Raci Şaşmaz'ın ifadesi ortaya çıktı: Dizinin gerçek...

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun şüpheli ölümü üzerine başlatılan soruşturma sürerken...

6 saat önce

İnciraltı planları komisyondan geçti: Gözler Ankara’da

İnciraltı ve Bahçelerarası’nda uzun süredir beklenen planlama sürecinde kritik bir gelişme...

7 saat önce

Seferihisar operasyonunda 47 şüpheli adliyede!

Seferihisar Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'rüşvet' soruşturmada gözaltına alınan 47 şüpheli,...

7 saat önce

Smart Solar’da sendikal mücadele sonrası mutabakat

Aliağa OSB’de işten çıkarmalar sebebiyle üretimi durduran Smart Solar işçilerinin dört günlük...

7 saat önce

Bornova ve Bayraklı dönüşüm planlarına meclisten oybirliği!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Bayraklı ve Bornova’da deprem riski taşıyan ve dönüşüm...

20 saat önce