BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.703 %0,67 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.352,21 %1,58 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Kış Aylarında Göğüs Hastalıkları Artıyor!

Kış Aylarında Göğüs Hastalıkları Artıyor!

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte düşen bağışıklık sistemi, göğüs hastalıklarına da davetiye çıkarıyor.

0Yorumlar
Kış Aylarında Göğüs Hastalıkları Artıyor!

Gözde İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ejder Koyuncu, vücut direncinin azalması nedeniyle göğüs enfeksiyonu riskinin de arttığını belirterek, astım ve koah hastaları ile sigara kullananlarda bu durumun daha belirgin olarak gözlendiğini söyledi.

Sigaranın akciğer yapısını bozduğunu ve normalde 20 dakikada vücuttan atılabilecek yabancı maddelerin 72 saate kadar vücutta kalabildiğini ifade etti.

Hastalık hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Koyuncu, “Akciğer kanlanması bol bir organ. Bu nedenle burada mikropların yerleşmesi de kolaylaşıyor. Bu durum enfeksiyona neden oluyor. Balgam, öksürük, bronkospazm, ağızdan kan gelmesi, kırgınlık, ağrı ve ateş gibi semptomlarla kendini belli ediyor. Benzer belirtiler veren Covid19 ve virütik hastalıkların birbiriyle karıştırılmaması için mutlaka PCR testi uygulanması gerekir. Göğüs hastalıklara vücut direncinin düşük olmasına bağlı olarak çocuklarda, yaşlılarda ve kronik rahatsızlığı olanlarda görülme sıklığı daha yüksektir” diye konuştu.

DÜZENLİ UYKU VE SAĞLIKLI BESLENME

Vücut direncinin artırılması için yaşam standardının belirleyici olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ejder Koyuncu, düzenli uyku ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Koyuncu, şöyle devam etti: “Tanı koyarken öncelikle hasta şikayetleri dinleniyor. Sonrasında kan tahlili ve akciğer filmi istiyoruz. Eğer farklı bir durum gözlenirse tomografi veya bronkoskopi de gerekebiliyor. Genelde hastalık akut bronşit şeklinde kendini gösteriyor. Koah, astım, zatürre hatta verem gibi hastalıklar da oluşabiliyor. Teşhisten sonra antibiyotik ve hava yollarını genişletici ilaçlarla vücut direncini artıran ilaç tedavisi uyguluyoruz. Gerçekleştirilecek tedavi hastanın yaşına ve hastalığın durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Akciğer, diğer organlardaki sıkıntıları gösteren vücudun bir aynası gibidir. İyi bir görüntüleme sonucunda farklı organların durumu hakkında da bilgi almamızı sağlayabilir. Vücut direncinin artırılması için yaşam standardı belirleyicidir. Uyku vücut direncini artıran bir faktördür. Uzun süreler dinlenmeden geç saate kadar çalışmak, uykusuzluk, evin ısısı, hijyen ve sigara gibi faktörler göğüs hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalıkların görülme sıklığı insanın yaşam süresini de kısalttığını unutmamak gerekir. Kişinin kendi iradesiyle sigarayı bırakması da dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konudur”  



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Donald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...

11 saat önce

Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...

Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek

12 saat önce

Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!

Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...

12 saat önce

Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...

1 gün önce

Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!

Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...

1 gün önce

Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!

Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...

1 gün önce

Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı

Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...

2 gün önce

Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi

Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.

2 gün önce

Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...

2 gün önce

Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!

Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...

2 gün önce

Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!

Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...

2 gün önce

Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...

2 gün önce