Kocatepe'den İzmir'e: 100.yıl için gümbür gümbür!
İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yılı için gerçekleştirilecek etkinlikler için tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılım sağladığı toplantıda Kocatepe'den İzmir'e yürüyüş yapılacağı duyuruldu. Başkan Soyer, 100.yıl kutlamalarının Türkiye tarihindeki en büyük kutlaması olacağını belirttiği açıklamasında, "Kurtuluşun 100'üncü yılında İzmir'de uyumu çoğaltmak ve barışı sağlamak için birçok etkinlik hazırladık" dedi.
Barışın yüzyılı!
Barışı koruyabilmek için savaşı anlamak gerektiğin vurgulayan Başkan Soyer, " Şehrimizin kurutunun bir asrı tamamladığı bu yıl bizim için barışın 100 yıllık hikayesidir. 9 Eylül aynı zamanda Türkiye’nin kuruluşunun başladığı gündür. Bugün bizim için umudun günüdür. Büyük bir coşku ile kutlayacak ve cumhuriyetin ikinci yüzyılını kutlayacağız. Çocuklarımıza bırakacak ikinci yüzyıl barışın yüzyılı olacak. Barış ve savaş üzerine birkaç cümle söylemek istiyorum barışı koruyabilmemiz için savaşın matematiğini anlamamız lazım. Savaşın dinamiklerinden birincisi sevgi eksikliği ikincisi yetinme yoksunluğu üçüncüsü de birbirimize güven yoksunluğu. Yani birbirimizi yeterince sevmememiz elimizdekiyle yetinmeyerek vahşi bir hırsla hepsini istememiz ve birbirimize güveni kaybetmemiz savaşın dinamiğidir. Bu zehirli matematik karşısında ancak çok güçlü bir panzehir ile mücadele edebiliriz o da uyum. Uyum öylesine güçlü bir şey ki, binlerce insanın hayatını kurtarır" dedi.

Kutuplaştırıcı siyasetten medet ummadıklarını aktarak Soyer, "Gemileri yıkmak, parçalamak çok kolay önemli olan geminin içindekilerle o gemiyi sürebilmektir. Bir orman yandığında hepimiz yanıyoruz, depremde hepimiz enkazın altındayız, gemi su alınca hepimiz batıyoruz. İnsanları kutuplaştırıcı siyasetten asla medet olmadık. Bizim için siyaset hamaset üretmek değildir" ifadelerini kullandı.
Türkiye tarihinin en görkemli kutlaması!
İzmir'in kurtuluşunun 100'ncü ıyılını barışın yüzüncü yılı olarak tanımladıklarına dikkat çeken Tunç Soyer, " 100'üncü yılımızı barışın yüzüncü yılı olarak tanımlıyoruz. Kurtuluşun 100'üncü yılında İzmir'de uyumu çoğaltmak ve barışı sağlamak için birçok etkinlik hazırladık. Bunlardan bazıları; Kocatepe'den İzmir'e bir anma yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Bu 25 Ağustos akşamı 14 kilometrelik yürüyüş ile başlayacak. Kafile Kocatepe'de düzenlenecek anma etkinliğine katılacak ve sonrasında İzmir'e yürüyeceğiz. Üniversite gençlerinin ve dağcı arkadaşların olacağı 400 kilometrelik yolu 14 günde yürüyeceğiz. İzmir'de düzenlenecek 9 Eylül kurtuluş etkinliklerine kavuşmayı hedefliyoruz. O akşam gelmiş geçmiş en büyük kutlamasını Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştireceğiz. Bu görkemli kutlamanın tamamı sürpriz; ama anlatmak istiyorum. Biz Türkiye tarihinin en görkemli kutlamasını yapacağız. Biz bunu kaydedeceğiz ve belgesel olarak miras bırakmış olacağız" dedi.
İktisat Kongresi'nin önemine dikkat çeken Başkan Soyer, " İktisat Kongresi cumhuriyet Türkiye’sinin ekonomik politikaların temelidir. Arkasından düzenlenmeye başlanan fuarlar İzmir’in kimliğinin en önemli parçası olmuştur düşünün daha ortada cumhuriyet yok, gelecek planı yok. Böyle bir ortamda İktisat Kongresi İzmir’de toplanıyor ve ekonomi politikaların tespiti yapılıyor. Daha iyi koşullarda oluruz olmayız tartışmalıdır; ama demokratik bir şekilde tam o tarafların aynı masada bir araya gelip bunu müzakere etmesine ihtiyaç var, o nedenle İktisat Kongresi’nin 100’üncü yılında akademisyen, siyasetçi, bilim insanları ile aylar süren çalışma sonucu o günü bulacağız" ifadelerini kullandı.
İzmir 8 bin 500 yıllık barış projesidir
Ekonomik ve ekolojik krizler ile karşı karşıya olduğumuzu belirten Soyer, "Bugün sınırlarımızın çevresinde kuzeyde güneyde savaş var ve ülkede kutuplaşmaların içinden geçiyor. Ekonomik ve ekolojik krizler ile karşı karşıyayız. Yapmamız gereken şeyin ne olduğunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bize söylüyor. ‘Savaşa karşı barışı ve toplumsal refah için demokrasiyi örgütlemek’ Bu yüzden İzmir 8 bin 500 yıllık barış projesidir. Düzenleyeceğimiz etkinlikler barışa duyduğumuz bağlılığın simgesidir" dedi.
Tarihi üç gün...
9-10-11 tarihleri arasında İzmir'den ayrılmamak gerektiğinin altını çizen Soyer, " İzmirlilerin bu tarihi üç günü kaçırmasını istemiyorum. Bu tarihi günü gençler çocuklarımız mutlaka görsün istiyoruz. Kısacası biz 9 Eylül’ü tek bir gün olarak kutlamayacağız. Çünkü 9 Eylül kurtuluşu; ama 10 Eylül Atatürk’ün İzmir’e gelişi. Yani Biz bundan sonra tek gün değil 9 Eylül’ü en az iki gün kutlayacağız.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Konak’ta ihtiyaca jet çözüm: Cep Park’lar çok sevildi
Konak Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğünün başlattığı Cep Park Projesi bu kez Kocatepe...
Karabağlar Kent Tiyatrosu ilk turnesini Kocatepe Tiyatro...
Karabağlar Kent Tiyatrosu, Afyonkarahisar’da bu yıl ilki düzenlenen “Uluslararası Kocatepe...
DEÜ öğrencilerinden 'Zafer Yürüyüşü'
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğrencileri, Afyon Şuhut’tan Kocatepe’ye gerçekleştirilen 15...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Ünsal’dan ‘AKP transferi’ çıkışı: Seçildiğim...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, AKP’ye geçmeyeceğini belirterek, “Seçildiğim yerdeyim”...
Karşıyaka’da billboard krizi büyüyor: Ünsal’dan 'hukuka...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında bu kez reklam panoları üzerinden...
Şanlıurfa'da şiddetli deprem! Tüm bölgede hissedildi
AFAD, saat 10.40'da merkez üssü Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesi olan 5,4 büyüklüğünde deprem...
Menderes Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon: Eski...
Menderes Belediyesi'ne yapılan yolsuzluk operasyonunda Belediye Başkanı İlkay Çiçek...
Çeşme Otoylu ihalesine yeni talip: Oyak Grubu yakın ilgi...
Türkiye’deki iki köprü ile devlet otoyollarının 30 yıllığına özelleştirme ihalesine Fransız...
Buca’da okul kantinlerine sıkı denetim
Buca Belediyesi, yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte ilçe genelindeki okul kantinlerinde...
Soyer'in avukatlarından yeni açıklama: Yedeğin yedeği...
Kooperatif davasından tutuklu yargılanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in...
Murat Bakan'dan hastane önünde açıklama: Önceliğimiz...
YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...
İzBB'den 'iş makinesi' ihalesi: Detaylar belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Bankası kredisinde ekskavatör, lowbed ve dozer alımı için...
Sayıştay'dan 9 Eylül raporu: Döner sermayede kritik bulgular
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2025 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, üniversitenin...
Sayıştay'ın Ege Üniversitesi raporu dikkat çekti: Sosyal...
Sayıştay’ın Ege Üniversitesi’ne ilişkin 2025 yılı denetim raporunda dikkat çeken bulgular yer...
Manisa'da okula saldırı: Yeni Parti İzmir milletvekilini...
YENİ Parti lideri Özgür Özel, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bir lise önünde meydana gelen...